6 olulist
1. Walt Disney pärandina on Los Angelese kesklinna kandiliste kõrgtahukate vahele kerkinud suurejooneline kurvlevate tahukate kompositsioon.
2. Hoone ehitus võttis ootamatult kaua aega, sest selle alla tahtis linn rajada kuuekorruselise parkla.
3. Vahepeal jõudis sündida ja valmiski saada hoone noorem õde, Gehryle maailmakuulsuse toonud Bilbao kunstimuuseum.
4. Koos hoonega renoveeriti selle ümbruses linnaruum, loodi ligipääsud ja jalutamisrajad.
5. Hoones on erakordne akustika, spetsiaalselt välja töötatud ja arhitekti kujundatud orel ning lisaks võimalused nüüdisaegsele meediale.
6. Maja püüti teha publikule võimalikult kättesaadavaks, luues sinna võimalused aja veetmiseks mitmel viisil.

 

Stalini vari Los Angeleses!
Pronksiöö Tallinnas näitas, et;Eesti ei saa kuidagi välja Stalini ­hiiglaslikust varjust. Hea on;siiski teada, et meie ja idanaaber pole ainsad, kes tema ajaloolist;pärandit mäletavad. Selgus, et Los Angelese Filharmoonia korraldab sel;aastal oma kodus ehk Walt Disney kontsert­hallis festivali “Stalini;vari” (Shadow of Stalin), mis esitleb tolle aja muusikat, filmi ja;kunsti ning kus mängitakse palju näiteks Prokofjevit ja Šostakovitšit.;Festivali suur eesmärk on uurida põhjalikult toimet, kuidas valitsuse;tasandil tehtavad otsused mõjutavad loomingulisust.
Festival algas;juba aprilli lõpus Vene tippfilmide linastustega. Tavapäraste;kammermuusikakontsertide vahele on planeeritud vägagi pretsedendituid;kontserte: pealkirja all “Russian Chanson” esitab Denveris tegutsev;ansambel DeVotchka underground’i ehk vene anti-folkmuusikat (24. mail),;mille juured on rahulolematuses vene eluga. 26. mail järgneb;multimeediasündmus nime all “Pravda”, mis uurib Stalini-aegset heli,;pilti ja filosoofiat.
Vene muusikat esitavad ka kohalikud noored,;27. mail on sarjas kontsert, kus esinevad läänekalda noored;organisatsioonist YMF (Young Musicians Foundation). Sean Newhouse’i;juhtimisel saadab nende debüütorkester California viiuldajat Jennifer;Frautschit. Kavas on teoseid mõlemalt nimetatud vene heliloojalt.
Kontserdiseeria;hõlmab sümpoosione ja muidki sündmusi, näiteks arutletakse selle üle,;kuidas võis vene geeniuste ja visionääride muusikaloomet mõjutada see,;kui kompartei ametlik häälekandja Pravda avalikult nende muusikat;materdas, nimetades seda formalismiks ja sugugi mitte kohaseks;nõukogude inimese kõrvadele.
On tõeliselt veider, et see kõik;sünnib seal, mitte siin. Ja ­tegelikult peaks selline asi hoopis;Moskvas toimuma… Los Angeleses ­kuulub see kontsertsari suurema;programmi “Sounds About Town” ­koosseisu, kaugemaks eesmärgiks olla;toeks homsetele interpreetidele, toita noort muusikat, pakkudes neile;võimalust panna end proovile ja esineda uues suurepärases saalis.