Aga ei ole ju korras?

Kui traumatoloog ei võta vastutust, siis jääb patsient ripakile. Siis ta tuleb tavaliselt perearsti juurde, kuid ei tea tema ega mina, mis temaga tehtud on. Tihti puuduvad paberid. Ja siis inimene jääbki hammasrataste vahele. Oleme sel teemal korraldanud ortopeedide-traumatoloogidega ühisseminare.

Perearst peab tegema ju uue röntgeni. See on väga kallis.

Olenevalt röntgenist maksab see 5–20 eurot. Riik annab aga inimese kohta uuringuteks vaid 12 eurot aastas… Siiski pole perearstid röntgeni tegemise vastu, sest me tahame korrektset ravi. Eriti lastel, kel luud kasvavad.

Siin loos ei olnud röntgenipilti üles laaditud ühisesse pildipanka. Miks?

Haiglad laadivad pildid üles eri andmebaasidesse. Lääne-Tallinna keskhaiglal on Jivex; Ida-Tallinna keskhaiglal, PERHil ja TÜ Kliinikumil WEB 1000. Lastehaigla pilte ei näe me üldse.

Kas on tõesti vaja nii palju eri kohti, kuhu pildid laadida?

Ei ole! Me oleme väiksem kui Pariisi eeslinn, meile piisaks täiesti ühest.

Kas selleks sobiks Eesti tervishoiu Digilugu, mille kaudu on kõikidel arstidel ligipääs eri pildipankadele?

Jah. Me oleme ka perearstide seltsis sellise noodi välja andnud, et see peab nii olema. Aga haiglatel on kõva võim, nad teevad, mida tahavad.

Patsiendile tähendab see kõik tohutut ajakulu, neid jooksutatakse ühest kohast teise.

Jah, see on õudne. Arstid ju õiendavad siis patsientidega, kuid patsient pole süüdi. Tänapäeval ei anta ju kellelegi mingit pilti. Haigekassa peab siin oma positsiooni näitama ja panema lepingusse, et patsiendiportaalis peab see ka patsiendile olema kättesaadav, kas või teise arvamuse küsimiseks. Aga praegu on nii, et kui ma mingit pilti ei näe, pean uue pildi tegema. Ja ka maksma.

Perearstidel puuduvad vahendid plastkipsi mahavõtmiseks?

Jah. Ja puuduvad ka oskused. Selle 15 aasta jooksul, mil ma olen olnud perearst, olen näinud vaid kolme plastkipsi. Tavaliste kipsidega saame hakkama.

Kas Haigekassa võiks rahastada plastkipsi panemist?

Laste puhul oleks see ääretult mõistlik. Äsja käis siin aasta ja kümne kuune poiss, kellel oli tavaline kips, kuid sellega ta ei saa ju vanni! Soovitasin minna lastehaiglasse, et talle pandaks plastkips. Aga see on perele tasuline.