Meie alustasimegi oma Helsingi seiklust Korkeasaari avastamisega. Kauppatorilt viib veebuss saarele, kuhu on koondatud kogu maailm, alates mäetippudest, kõrbeliivadest ja vihmametsadest, ning muidugi kõhedust tekitavalt vabalt elutsev loomariik.


Sealt edasi suundusime Linnanmäki lõbustusparki ja samas asuvasse hiigelakvaariumisse Sea Life. Lummavas veealuses maailmas on eksponeeritud haid, haide eellased ja dinosaurused.


Soomlased ise on uhked sealse haruldase vasarhai üle. Dinosaurustega saab muidugi veel põhjalikumalt tutvust teha. Lõbustuspargis jätkub tegevust igas vanuses lastele vähemalt pooleks päevaks.


Loodusteaduste muuseumis, kus saavad selgemaks Soome looduse saladused ja elu ajaloo imed. Taimede saladused saavad selgemaks Gardenia troopilises aias, kus kasvavad meilegi tuttavad viljapuud ja ürdid, basseinides ujuvad karpkalad ja kilpkonnad.


Helsingis asub Põhjamaade modernseim troopikamaja Tropicario. Suure maja keldrikorrusel on end mugavalt sisse seadnud maod ja sisalikud, sekka mõned kilpkonnad, ämblikud ja alligaatorid. Tropicario inimesed kinnitavad, et avarates terraariumides, kus loomad elavad, on loodud nende loomulikule elukeskkonnale võimalikult lähedased tingimused. Tõsi see on: soojendavaid lampe, liiva, kaljunukke ja puutüvesid, mõnel liigil vett – seda kõike on külluses.


Ja mis oluline, ruumi. Tundub, et ka elanikud ise on rahul, sest ilusad ja läikivad näevad nad välja küll. Enamik on ennast puutüvedele laisklema sättinud.


Iga looma kohta on kenasti välja pandud soome-rootsi-inglis-venekeelsed teadmised, samuti levialakaart. Tropicario on hariv ja silmailu pakkuv perekülastuskoht. Tõsi, suurt vaatemängu ega kiiret action’it ei ole – maod elavad oma igapäevast elu. Kellele aga roomajad hingelähedased on, see leiab toreda vaatepildi ja saab jupi maad ka targemaks.


Mereline meeleolu



Järgmisel päeval võtsime ette seikluse Suomenlinnas. Pääseb sinna jällegi Kauppatorilt veebussi või praamiga. Sõit kestab vaid veerandtundi ja juba ollakse ehtsal allveelaeval Vesikko ning uuritakse koos giidiga põnevaid tunneleid. Pisipõnnide magnetiteks on muidugi siinse mänguasjamuuseumi kaisukarud ja nukud, veidi suurematele lastele aga korraldatakse seiklustuur.


Helsingis käies tasub aega varuda ka nüüdiskunsti muuseumi Kiasma tarvis. Laupäevasel päeval korraldatakse seal lastega peredele mõeldud töötubasid, kusjuures lastele (alla 18 eluaasta) on kogu muuseumi külastus tasuta.


Kui aga autoga üle lahe tulla, tasub perega kindlasti külastada Espoos asuvat Põhjamaade suurimat Serena veeparki. Muidugi saab kasutada otse veekeskusesse suunduvat bussi. Teine laste seas populaarne bussiliin viib Vantaas asuvasse Heureka teaduskeskusesse, kus saab teaduse ja tehnikaga tutvuda lõbusal moel ja ise katseid tehes.


Sel korral otsustas meie pesakond ilusat suveilma ära kasutada ja puhkuse meresõiduga lõpetada. Perepilet pooleteisetunnisele laevasõidule maksab vaid 30 eurot ja sisaldab lisaks lustlikule sõidule käänulistel kaldaäärsetel lõunasööki ja jooke. Lastele pakutakse neile sobivat erimenüüd. Alla 7 aasta vanused on siingi tasuta kaasas. Piletid saab osta ka Kauppa­tori sada­mast pool tundi enne väljumist. Meie ostsime perepileti turismiinfost. Helsingis oli lastel mõnus ja täiskasvanud said piisavalt puhata.