Eesti korvpalli suurkuju Ilmar Kullami elutöö on lõpuks kaante vahel. Reedel esitleti Tallinnas SEB panga peamajas maestro elust, mängija- ja treeneritööst Ilmar Kullami elulooraamatut „Pikk blond mees palliga". Raamatu autoriks on Vello Lään ja lisaks Kullami enese ning paljude tame kolleegide ja õpilaste meenutustele on selles üle saja foto. Müügilettidele jõuab teos järgmisel nädalal.

Autor märkis esitlusel, et kohtus Kullamiga raamatu kirjutamise käigus ligemale 50 korda. „Lugesime käsikirja läbi, tegime parandusi. Igal lugemisel meenus Ilmarile mõni uus vahva seik." Korvpalliliidu president Peep Aaviksoo aga sõnas, et tagasihoidliku inimesena punnis Kullam temast raamatu kirjutamisele esialgu kõvasti vastu. „Mis te ikka minust, kirjutage rohkem neist teistest meestest, neid ju jätkub," olid Kullami sõnad. Esitlusel võtsid legendaarse treeneri kiituseks sõna tema õpilane, kahekordne maailmameister Priit Tomson ja Kullamiga koos EM-kulla ja olümpiahõbeda võitnud Heino Kruus.

Mängijana tuli Kullam kolm korda Euroopa meistriks ja võitis 1952 olümpiahõbeda. Treenerina tõstis ta Eesti korvpalli 1960.aastatel N Liidu (ehk sisuliselt kogu Euroopa) tippu. 1970 lükkas ta tagasi pakkumise asuda N Liidu koondise treeneriks - nagu ta hiljem on öelnud, tähendas see ilmajäämist Müncheni olümpiakullast, kuid see-eest palju pikemat eluiga. Kullami juhendatud meeskondade firmamärkideks olid kiirus, lihvitud kombinatsioonid ja agressiivne kaitsemäng, mis kokkuvõttes kompenseerisid allajäämise pikkuses.

15.juunil 86-aastaseks saav Kullam puudus reedeselt esitluselt, viidates kehvale tervisele, kuid ütles tervitussõnad videolindi vahendusel. Teisipäeval esitletakse raamatut ka Tartus, kus algab tänavuse Meistriliiga finaal.