Maksuameti nõunik Mati Erik avameelitses ajalehes, et koostöös politseiga tehakse iga päev midagi. "Kui Polištšuk saab palka 7000 krooni ja omab miljonite eest varandust, siis peab ta meile oma sissetulekuid selgitama."

Uurimise andmetel oli Polištšukil tol hetkel vara 13 miljoni krooni eest: kaks maja Kakumäel, BMW Z8 sportauto ja Mitsubishi Pajero džiip.

Tõenäoliselt luges Polištšuk ajalehes ilmunud paljastust ja tegi sellest omad järeldused. 

Kevadel 2001 kinkis turujuht Tallinnas Tiskre lähedal asuva kahe hektari suuruse kinnistu oma pojale Andreile. Notari poolt kinnitatud paberite järgi hindas isa kingituse väärtuseks 6,3 miljonit krooni.

Poja nimele rändas ka Vadim Fjodorovitši kogu ülejäänud vara.

Tulutud ülekuulamised

Keskkriminaalpolitsei huvi Polištsuki varanduse vastu oli otseselt seotud endise Tallinna abilinnapea Mait Metsamaa tapmisega. Roima lahendamise kõrval jäi rikastumise selgitamine teisejärguliseks. Eraldi kriminaalasi maksukuriteo uurimiseks algatati alles 2003. aastal pärast Polištšuki kui Metsamaa mõrva tellija kohtu alla andmist.

Politsei võttis ette Polištšuki sissetulekud ja väljaminekud aastatel 1998-2002. Viie aasta jooksul sai keskturu koordinaatori tiitlit kandnud mees kokku 500 000 krooni brutopalka.

Samal ajal kulutas ta politsei poolt tõestatud andmetel vähemalt neliteist korda rohkem - üle seitsme miljoni krooni. Enamus rahast läks Vana-Rannamõisa teel kruntide kokkuostmiseks ja sinna valge villa püstitamiseks.

Ehitustööd neelasid üle viie miljoni krooni. Polištšuki heaks töötasid oma ala meistrid: Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo ja Aaviku küla rajamisega Kultuurkapitali preemia pälvinud KMG Ehitus.

Politseil õnnestus tuvastada, et Polištšuki villa tööde rahastamine toimus kahe off-shore firma kaudu. DBK Limited on registreeritud Belizes ja Edel European LLC Ameerika Ühendriikides Washingtonis. Vahel tegi ülekandeid turujuht ise või tema elukaaslane Niina Simanova.

Enamasti liigutas raha siiski Polištšukile lepingulist teenust osutanud eestlannast raamatupidaja. Makseid teostas ka turujuhi turvaülem Valeri Kuznetsov. Oma jutu kohaselt käis ta pangas asju ajamas tundmatute isikute palvel. Kolmas ülekannete tegija väitis, et pole Polištšukiga eales kohtunud.

"Suur osa tunnistajatest ei olnud valmis politseiga koostööd tegema. Teised ei mäletanud viie-kuue aasta taguseid asju detailselt," ütleb ringkonnaprokurör Kadri Väling

Terve rea Ühispanga internetipangas sooritatud maksete puhul ei suutnud politsei arvuti taga istunud isikut üldse tuvastada.

Advokaat Aadu Lubergi osavõtul toimunud Polištšuki ülekuulamine ebaõnnestus politsei jaoks täielikult. "Kas teile on arusaadav, milles teid kahtlustatakse?" küsis uurija.

"Kahtlustus on grammatiliselt arusaadav," vastas Polištšuk ega rääkinud rohkem midagi. Ta viidi tagasi Tartu vanglasse istuma üheksat aastat Metsamaa mõrva eest.

Politsei kaotas aega

Maksuameti peadirektori Aivar Rehe allkirjaga arvutuste järgi võlgnes turujuht riigile 1,7 miljonit krooni tulumaksu.

Prokuratuurile ja politseile jäi Polištšuki süü tõendamiseks vaid üks võimalus. Leida üles dokumendid, mis räägiksid selget keelt seitsme miljoni krooni tekkimisest. Neid ei leitud.

"Et esitada süüdistus tulumaksu maksmata jätmises, on vaja teada, kust raha on tulnud," selgitab prokurör Väling. "Seda tuvastada ei õnnestunud. Kriminaalmenetluses lasub tõendamiskohustus riigil, mitte isikul endal."

Väling ei ütle ühtegi halba sõna keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude uurijate kohta. Kuid ta ei varja oma pahameelt: "Riik ei kasutanud oma võimalusi tõendada Polištšuki varjatud tulude päritolu juba 2000. aastal, kui keskkriminaalpolitsei uuris Metsamaa mõrva."

Välingu arvates jäi asjaosalistel piisavalt aega raha päritolust pajatavate dokumentide hävitamiseks. Kui neid pabereid muidugi üldse olemas oli.

"Kas sellises olukorras on mõtet kulutada raha ning aega tõendite jätkuvale otsimisele?" küsib prokurör. Ta vastab ise: "Vanglas karistust kandval Polištšukil puuduvad täna nii sissetulekud kui vara, mida maksuamet saaks välja nõuda."

Viie aasta eest suurejooneliselt välja reklaamitud uurimine on lõppenud riigi kaotusega. Prokuröril on Polištšuki asjast oma arvamus: "Kui Eestis oleks vandemeeste kohus, siis oleks süüdimõistva kohtuotsuse saamine tõenäolisem."