Kõlab nagu järjekordne reality-show, kuid nimetatud seltskond võtab suuna kosmosesse tõepoolest, lunastanud selleks 200 000 dollarit maksva pileti. Väike samm inimkonnale, suur samm ühele mehele, võiks öelda. Nimetatud mees Eesti lipuga (viimane on muidugi dramaatiline liialdus) on Porto suurärimees Mário Nuno dos Santos Ferreira, Eesti aukonsul Põhja-Portugalis.

Portugali helikopterireiside ja jõekruiisiäri pioneer, Douro jõe piirkonna turistidele ahvatlevaks muutnud ärimees, restoranide ja hotellide omanik Mário Ferreira läheneb päris kindlasti oma tähelennu kõrgpunktile. Paari aasta tagune lahutus USA lõunaosariikide rikkast pärijannast Barbarast on minevik, suhted purunenud abielust pärit kahe lapse – Mário Filipe (3) ja Irisega (12) – soojad. Orkaan Katrina järel organiseeris mees, ise Eestis viibides, katastroofipiirkonnas elanud lastele-eksnaisele appi eralennuki.

Ka tema kui ettevõtja maine Porto linnas ja mujalgi vaid tõuseb – kord on Máriot ja tema kohtunikust elukaaslast näha kohalikus Kroonikas Portugali kuningapere esindajate, kord presidendi kõrval. Tänavu sai mees rinda ka juba teise Eesti Vabariigi teenetemärgi, V klassi Maarjamaa Risti Eesti-Portugali suhete arendamise eest.

Vähe sellest, et Mário Ferreira on üks kahekümnest eurooplasest, kes kuulub Virgin Galacticu asutajaliikmete väikesesse ringi – nii nimetatakse 100 esimest klienti, kelle äramakstud raha kasutatakse kosmoselaeva ehitamiseks –, temast saab ka esimene Portugali astronaut. "Olin parajasti Ameerikas, kui kuulsin esimesest katselennust. Nägin seda otse-eetris ja teadsin kohe, et sellest eemale jääda ma ei taha," räägib Ferreira. 200 000 dollarit kosmosereisi eest pole mehe arvates "sugugi kallis, vaid hoopis suurepärane". "Me ei tohiks kunagi kahetseda oma unistuste elluviimist. Kõigil inimolenditel on õigus võidelda selle nimel, mida nad ihaldavad, ning haarata igast võimalusest!" 

Päris kindlasti on suurärimees oma investeeringuga juba võitnud – möödunud nädalast on tema nägu kõigis Portugali lehtedes ja telekanalites ning kusagil ei unusta ta mainimast ka oma firmat ega uusimat projekti – Douro jõe kallastele kerkivat golfikeskust koos spaa-hotelliga.

Mais kosmosereisi esimestele füüsilistele ettevalmistustele sõitev Ferreira kinnitab, et hirmu ta ei tunne: "Mul on hoopis hullumeelne soov proovida!"

Fotohullust ärimees lubabki reisile kaasa võtta fotoaparaadi ning hiljem oma kogemusest raamatu välja anda. Järgneva kahe aasta jooksul tuleb tal läbida mitmeid arstlikke kontrolle, osaleda konverentsidel "päris" astronautidega ning treenida oma vastupidavust kaaluta olekus. "Ei midagi erilist," leiab Ferreira ning kinnitab, et on sajaprotsendiliselt VSS Enterprise’i – kosmoselaeva, mida parajasti New Mexicos ehitatakse – stardiks valmis. Ferreira arutleb, et pärast sajale Virgin Galacticu asutajaliikmele reserveeritud reise tekib kindlasti palju uusi kosmoseturismihuvilisi. "Usun, et tulevikus võivad mu lapselapsed valida, kas veeta mesinädalad Maal või Kuu peal. Kuid minu peamine huvi on hetkel osaleda uuendusliku ja originaalse toote arengus ning näha ülevalt kosmosest sinist Maad ning tunda end hõljumas."

Mário pikaaegne sõber, Eesti Vabariigi aukonsul Lõuna-Portugalis (kandideeris aukonsuliks muide Mário soovitusel!) Gonçalo Martins Dias pole sõbra uuest ettevõtmisest kuuldes sugugi üllatunud. Turismiärimehest Dias ütleb, et see on just selline asi, mida Máriolt oodata: "Ta on üks dünaamilisemaid inimesi, keda ma tunnen – pidevalt uued plaanid ja projektid peas ning käsil. Ja eks see ole tal ka osav turundustrikk."

Dias mõtleb hetke ja lisab: "Kui ma oleksin tookord temaga koos olnud, oleksin ka raudselt projektile alla kirjutanud." Selliseid aukonsuleid me tahtsimegi!

Ka Mário Ferreirat aukonsuli ametisse määrata aidanud diplomaat Märt Piiskop, kes oli kolme aasta eest Portugalis ajutine asjur, pole ärimehe seiklusjanust kuuldes üllatunud. "Kui see vaid 200 000 maksis, siis võib ju ära käia küll," muheleb Piiskop, kelle esimesi kohtumisi Márioga jäi meenutama ärimehe põlevi silmi näidatud foto 11kuusest pojast, kes istub Ferrari kapotil.

Ferrarid olevat ärimehe suur hobi ning ega käbi kännust kaugele kuku – möödunud suvel aukonsulit külastades veendus selles asjuri abikaasa Anneli, kui Mário vaevu kolmeaastane poeg tiris teda kättpidi oma mänguasju pilgeni toast hoopis garaaži, käskis seal koduabilisel Ferrarilt katte maha võtta ning kõvasti gaasi anda, lisades seejärel vaimustunult: "Nägite...?"

Märt Piiskop meenutab Ekspressile, et aukonsuliks saamise soov oli Ferreiral tõsine – nimelt kuuluvad aukonsulite "klubisse" kõik endast lugupidavad Porto ärimehed. Ferreiral olevat 2002. aastal juba olnud "soolas" Tai aukonsuli koht, valik aga langes siiski Eesti kasuks. Nüüdseks on Ferreira juba tubli kolm aastat tegelnud Eesti ja Portugali vaheliste ärisidemete arendamisega. Samuti jänni jäänud turistide aitamisega, millest üks märkimisväärsemaid episoode lugu kahe alaealise Eesti tüdrukuga, kes olid Portosse meelitatud maalide müügi ettekäändel ning vajasid abi kodumaale tagasi saamiseks.

Tasub märkida, et Eestit 49 riigis esindava 92 aukonsuli hulgast – enamik ärimehed, kuid leidub ka advokaate, õppejõude ja kultuuritegelasi – on 1968. a sündinud "kosmosekauboi" noorim. Palka ega esinduskulusid tähtajatult ametisse nimetatud Ferreira Eesti riigilt ei saa, samuti ei kaasne postiga diplomaatilisi privileege. Aga Eesti lipu viib Mário maailmaruumi kindlasti, kui ainult lubatakse. Esialgu ta lihtsalt veel ei tea, mida kosmoseturistidel on lubatud kaasa võtta.

Sekund kaaluta olekut maksab 4400 krooni

• Virgin Galactic on Virgini impeeriumi (plaadifirma Virgin, lennukompanii Virgin Atlantic, kosmeetikaharu Virgin Cosmetics jne) karismaatilise omaniku Richard Bransoni uusim projekt. Kombinatsioon kõrgtehnoloogiast, -disainist ja inimlikust unistusest kogeda midagi senitundmatut – teisisõnu, ei midagi muud kui lühike ning kulukas puhkus kosmoses.

• Pakett sisaldab Virgin Atlanticu Upper Classi lendu New Mexico osariigile lähimasse suurde linna, kust klient toimetatakse edasi luksuslikku "kosmosekuurorti". Järgnevad treeningud, arstlik kontroll, võimalus einestada ja vestelda "pärisastronautidega" ning lõpuks start "emalennuki" alla riputatud kosmoselaevas, mis käivitab oma rakettmootori 10 miili kõrgusel merepinnast.

• Veebileht www.virgingalactic.com lubab adrenaliinisööstu, tohutut kiirendust, mis surub reisijad mugavatesse tugitoolidesse ning seejärel… vaikust, kosmose majesteetlikku tühjust ja võimsat vaatepilti 100 kilomeetrit allpool tiirlevale maakerale. Reisi tipphetk, kaaluta olek kestab 7–10 minutit.

Potentsiaalseid kosmoseturiste on Virgin Galacticu andmetel ainuüksi Ühendriikides 15 000 ringis.