Mida Postimuuseum selle rohkem kui sajast albumist koosneva ostuga endale sai? Peaaegu täieliku Eesti markide kogu, mis sisaldab ka vigatrükke ja proovitrükke. Ühe parema Eesti postiajaloo kogu maailmas, mis algab 16. sajandi viimasest veerandist ja lõpeb 19. sajandiga. Teadaolevalt täiuslikema esimest Saksa okupatsiooni (1918) käsitleva kogu. Suurepärased õhuposti ja väliposti kogud. Mitmed eelmainituist on olnud eksponeeritud paljudel filateelia maailmanäitustel ja saanud kõrgeid auhindu.

Enne Teist maailmasõda oli Postimuuseumil samuti erakordselt uhke kogu, kuid pärast sõda muuseum likvideeriti ja tema kogud jaotati eri asutuste vahel laiali. Suurim hoop tuli aga 1951. aastal, mil lõviosa Postimuuseumi kogudest viidi ära Venemaale - Leningradis asuvasse Side Keskmuuseumi. Kahjuks ei suhtunud venelased neile antud varasse heaperemehelikult. Hulk väärtuslikke marke lihtsalt varastati - ilmselt muuseumi enda töötajate kaasabil - ning müüdi kollektsionääridele maha.

Et ka järelejäänud materjale pole tagasi saadud, on Eesti Postimuuseum olnud sunnitud kõike otsast alustama. Tundes mõnel määral äsja soetatud kollektsiooni, võin väita, et Postimuuseumil on taas, mida uhkusega külastajatele näidata. Loodetavasti tiivustab see tulevikus ka mõnd teist suurkogu omanikku oma kollektsiooni Eesti Postimuuseumile müüma.