Kinnitan teile, et ma ei pea mitte mingisuguseid läbirääkimisi seoses Pristise müügiga Urmas Sõõrumaale, K Grupile ega mõnele teisele temale kuuluvate ettevõtetele. Need spekulatsioonid lihtsalt ei vasta tõele. Ei ole sarnaseid läbirääkimisi ka kunagi peetud.

Muide, olen kuulnud väiteid, et Sõõrumaa on juba praegu varjatul moel Pristise omanik?

Ta ei ole omanik ega ole kunagi seda olnud. Me oleme teinud koostööd 1997 - 2000. aastal. Pristis pakkus siis turvaseadmete installatsiooniteenust ESSile. Peale seda kui ESSi süsteemi loodi firma Alarmtec ja mis hakkas ise suuremas mahus turvatehnikat installeerima, lõppes päevapealt Pristise koostöö ESSiga.

Et Sõõrumaa siis ei ole Pristise omanik?

Ei ole, ei ole kunagi olnud, ega saagi olla mitte mingil kujul.

Pean tunnistama, et turg spekuleerib sel teemal väga palju. Võib-olla selle pärast, et Pristisesse on viimasel ajal tulnud tööl mitmeid Sõõrumaa turvafirmadest tulnud töötajaid. Seda just võtmekohtadele.

See vastab tõele, et Pristisesse on tulnud mitu varem ESSis, Falckis töötanud inimest.

Aga sellest siiski ei maksa teha järeldust, et meil on käimas mingid ostu- või müügiteemalised läbirääkimised. Falck st tänane G4S on sedavõrd suur ettevõte, mõne teenuse osas on nende käes koguni 70% turust, et selge, et suurem osa Eesti turvasfääris töötavad inimesed on vähemat või pikemat aega töötanud ka Falckis G4sis.

Te olete varem olnud siiski turvaseadmete müügi ja paigaldusega tegelev ettevõte. Viimasel ajal olete tulnud päris agressiivselt turvateenuste turule. Ostsite turvafirma Skorpion, mis omakorda oli hiljuti omandanud Lilto nimelise ettevõtte. Paistab nii, et kasvatate kiiresti ja agressiivselt turuosa, et end siis edasi müüa.

Kui seni olime me 70% seadmete paigaldaja ja 30% turvateenuste osutaja, siis nüüd on see vahekord vastupidi. Ühest küljest on turvateenuste maht drastiliselt kukkunud ja teisest küljest oli meil võimalus osta Skorpion

Seadmete turu languse põhjus on selles, et enam ei ehitata uusi maja, seega ei vajata ka uusi turvaseadmeid?

See vastab tõele. Kui laiemalt selgitada, siis täna on turul turvaseadmeid müüvaid firmasid turunõudmistega ja vajadustega võrreldes kordades rohkem. Kui vaadata 2008. aasta käivet ja 2010. aasta majandustegevuse visiooni, siis on näha, et turvatehnika turg on Baltikumis kukkunud kolm korda. Ma ei näe võimalust, et paljud turvatehnikat pakkuvad firmad lähiaastatel üldse ellu jäävad. Üksikud jäävad. Aga ees ootab totaalne konsolideerumine. Samas on ellujääjad on turvateenust pakkuvad ettevõtted, kuigi seal on kindlasti tulemas tõsine hinnakorrelatsioon.

Need, kes asju õieti teevad, neil on mu arust võimalik ellu jääda ja kasumitki teenida.

Olen kuulnud, et plaanite osta ka Alfastari nimelist turvafirmat?

Meil käivad nendega läbirääkimised selle üle, et Alfastar osutaks meie klientidele turvateenust. Nii nagu seda seni on teinud Securitas, Dussmann, enne ka Skorpion ja Lilto (piltlikult nii- Pristise turvaseadmelt tulnud signaaliu peale sõidab kohale lähim ekipaaž, kellega on Pristisega kokkulepe- toimetus). Oleme partnerite võrku meelega võimalikult laiaks ajanud.

Aga kas tahate Alfastari osta?

Ma olen aru saanud, et seal on omanikestruktuur võrdlemisi segane ja meil ei ole pärast Scorpioni ostu nii palju vahendeid, et Alfastari omandada. Me räägime pigemini ikka koostööst.

Küsin seda, sest olen kuulnud, et Alfastaril, kelle käes on selline turunišš nagu vene ettevõtted, pole parimad ajad. Sestap otsivad investoreid.

Täna ei ole ühelgi turvafirmal paremad ajad. Lahti on läinud totaalne hinnasõda. Seoses meie positsioonide tugevnemisega ning Sõõrumaa kapist välja tulekuga on G4S lasknud hinnad alla.

Nagu te ütlesite, on Sõõrumaa turvaturul kapist välja tulnud. Ta ei ole varjanud ambitsiooni, et tahab saada vaat et suurimaks tegijaks. Mida arvate, mis nüüd juhtuma hakkab?

Ma ei oska täpselt öelda, kas tänane Sõõrumaa on see sama, kes kümme aastat tagasi.

Kui palju on ta tegelikkuses aega turvaärisse pühendud. Kui panustab sellesse 99% , siis pole tulem kehva. Aga eks tuleb arvestada, et konkurendid teevad kõik selleks, et nii ei läheks. Põhiline, kes peaks muret tundma, on G4S.