Kapo pressiesindaja komissar ­Andres Kahar vastab: “End Uue Põlvkonna Põhja-Läänlaste Liiduks (UPPLL) nimetav seltskond koosneb kolmest inimesest. Need on kaks endist interrindelast – Aleksandr Jurjev ja Oleg Morozov (põhiideoloog) – ning õpiraskustes keskkoolinoor Aleksandr Kotov. Kõik on Vene kodanikud. UPPLL tekkis 2007. aasta lõpul.”

“Nende üsna segast ja vastuolulist, et mitte öelda skisofreenilist ideoloogiat võiks lühidalt iseloomustada kui Tsaari-Venemaa ja valge liikumise (Loodearmee) idealiseerimist ja püüdu seeläbi vastanduda Eesti Vabariigile.”

“Nende eesmärgid on kindlasti suunatud Eesti Vabariigi vastu. Samas ei maksa ülehinnata nende võimet Eesti julgeolekut tegelikult kahjustada. Toetajaskond neil puudub.”

Ei tea, kas tahab kaitsepolitsei ohtu vähendada või mitte, aga kooslus vanad interrindemehed ja üks õpiraskustes noor ei mõju tõesti liiga tõsiselt.

Morozov võidab, et nende ühingul on 30–40 aktiivsemat jüngrit. Lendlehti, ütles ta, jagati laiali tuhandeid.

Morozov on hariduselt pedagoog. Vene filoloog. Ta on sündinud Tallinnas ja töötanud kunagi koolis.

Nagu Morozov tunnistab, tekkis tal 1990. aastal probleeme, sest ta osales aktiivselt Interrinde töös. Toimetas oma sõnul Interrinde ajalehte. “Olin seal, sest ei soovinud NSV Liidust lahkulöömist.”

1990ndate alguses töötas Morozov kirjastuses, mis andis välja ajalooajakirja Revel. Ajakirja sisu ja suund oli tema sõnul sarnane selle ideega, mida ta levitab nüüd.

“Ma rääkisin juba 20 aastat tagasi, et Eestis tuleb luua territoriaalne autonoomia.” Ajakiri Revel ilmus rahapuuduse tõttu vaid üks kord.  

Viimastel aastatel on endine õpetaja Morozov töötanud peaasjalikult turvamehena. Viimastel kuudel on töötu.

Kui sirvida vanu ajalehti, siis lööb muidugi ette päris mitu temaga seotud teemat. 1990. aastate keskel oli tal kohtuasi seoses kallaletungiga politseinikule. Nagu mees räägib, oli ta juures, kui majast koliti välja tema seltsimees Albert Šaumjan.

Morozov, kes oma sõnul oli juures lihtsalt niisama, vabastas enda sõnul politsei haardest Šaumjani toona alaealise poja. Kohus teda süüdi ei mõistnud.

Pärast seda sattus mees korrakaitsjate huviorbiiti, kui kandis mingil pensionäride miitingul loosungit, mida politsei tõlgendas vaenu õhutamisena.

Vene kodanikuna ei kavatsenud ta endale hankida alalist elamisluba, nagu kord ette näeb. Meest prooviti välja saata. Viidi arestikambrisse, kus ta korraldas ka näljastreigi. Kuulutas, et on Eesti riigis tagakiusamise ohver ning poliitvang.

2002. aasta kohtuotsus määras talle 1500kroonise trahvi. Otsuses on kirjas Morozovi enda selgitus: ta ei tunnista Eesti Vabariigi ja selle riigiorganite seaduslikkust.

Tema on Venemaa kodanik, kes elab territooriumil, mis on igavesest ajast kuulunud Venemaale. Sellest tulenevalt ei näe ta mingit vajadust oma viibimist legaliseerida Eesti võimude silmis.

Elamisluba on Morozovil nüüd siiski olemas. Toona jäi võitlus katki. Kui uskuda venekeelseid ajalehti, siis ei toetanud teda ka Vene saatkond. Saatkond soovitas mehel kohalikke seadusi täita ja endale elamisluba võtta.

“Ma olen tähele pannud, et kogu tema tegevus on olnud tingitud tähelepanuvajadusest. Ta tahab olla liider ja märter,” märgib Dormidontov.

Morozov oli üks neist, kes 2006. aastal Tõnismäe pronksmonumendi juures Ve ne ja Nõukogude lippe lehvitas. 2007. aasta pronksiöö tegi temast jälle aktivisti.

Võib-olla tõesti paistab Morozov pigem veidrik või hull. Võib-olla tõesti ei leia tema üleskutse territoriaalse autonoomia loomisest laiemat toetust, nagu usuvad Vene Muuseumi juht Sahk ja Kapo.

Ent ülemöödunud laupäeval võisid Lasnamäe turul inimesed näha, kuidas pronksiöö korraldamises kahtlustatavana kohtu alla antud Maksim Reva jagas koos kaaslasega möödujatele küsitluslehti, kus küsiti arvamust Eestis Vene autonoomia loomise kohta.

Eesmärk on koguda 100 000 vastust, et esitada siis oma ettepanekud Eestile, Venemaale ja Euroopa Liidule.

Unistus Eesti iseseisvuse lõhkumisest elab.