Neljapäeval, 3. mail kirjutas välisministeeriumi kantsler alla käskkirjale, millega lubati puhkusele Eesti suursaadik Vene Föderatsioonis Marina Kaljurand.

Välisministeeriumi kantsleri Matti Maasika sõnul oli suursaadikul plaanitud puhkus, mis pidi algama aprilli lõpus. "Seoses sündmustega Moskvas nihkus puhkuse algus edasi," nentis kantsler.

Suursaadiku puhkus kestab kaks nädalat.

 

16.32 Tallinna opositsioon: linnapea on kahjustanud linlaste ja Eesti riiklikke huve  
Tallinna linnavolikogu opositsioonierakonnad (Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica liidu ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonid) tegid täna avalduse, milles teatasid, et nende arvates on Tallinna linnapea viimase nädala tegevus ja tehtud avaldused oluliselt kahjustanud nii linlaste kui Eesti riiklikke huve.

"Me mõistame otsustavalt hukka linnapea kahepalgelise poliitika oma valijate ees. Pronkssõdur ei ole vaid pelgalt kohaliku omavalitsuse küsimus - seda on näidanud ka viimaste päevade sündmused Moskvas Eesti saatkonna aadressil ellu viidud agressioonide näol. Kui Vabariigi Valitsus on võtnud vastu otsuse teisaldada Tõnismäe monument, siis ei ole sellele järgnenud situatsioonis linnapeale kohane ennast vastandada neile sündmustele ja keskenduda riigivõimu süüdistamisele. Kohane oleks teha koostööd ja kaasa aidata rahu ning korra taastamisele linnas. Pronkssõdurit ei ole ju kuhugi ära kaotatud - see on asetatud sobivasse kohta Kaitseväe kalmistul, kus on käinud mälestust avaldamas ka Venemaa Riigiduuma esindajad," teatas opositsioon.

Opositsioon ei algatanud täna siiski umbusaldusavaldust, mis oleks tõenäoliselt niikuinii määratud läbikukkumisele, kuna opositsioon on vähemuses. Sümboolset tähendust oleks see siiski omanud.

"Meil oleks lihtne algatada umbusalduse avaldus linnapeale - sellest on andnud märku üle 90 000 inimese üle Eesti, kes on nõudnud oma toetusallkirjaga linnapea tagasiastumist. Oleme pooleteise aasta jooksul näinud, et piinlikkust või oma südametunnistuse järgi hääletamist Keskfraktsiooni 32 kolleegi pole aga oodata. Meie edasisel tööl linnavolikogus on mõte siis, kui me suudame koostöös tagada linnaelanike turvalisuse, korra ja rahu linnas," selgitasid opositsioonierakonnad.

 

16.25 Tõnismäelt viidi telk ära

Täna viidi Tõnismäe pronkssõdurit ja arheolooogilise kaevamisi varjanud telk minema. Fotod EPLis.

 

16.20 Naši juht hakkas Eesti suursaadikut autoga jälitama

Našilased proovisid täna jälle takistada Eesti suursaadiku Marina Kaljuranna autot, kuid sedakorda õnnestus see neil vaid mõneks sekundiks enne, kui appi jõudis OMON, teatas Eesti Päevalehe ajakirjanik Moskvas Jaanus Piirsalu. Tema hinnangul auto siiski üle kümnekonna sekundi seisma ei pidanud, sest kohale jõudis OMON. Piirsalu andmetel lahkus suursaadik täna saatkonnast selleks, et sõita Eestisse puhkusele. Välisministeerium seda teadet ei kinnita ega lükka ka ümber, vahendas Piirsalu. Naši pressiesindaja rääkis Piirsalule,et suursaadikut  asus autoga taga ajama našide liider Jakimenko ja arvatavasti plaanitakse saadiku vastu mingit aktsiooni.

 

16.10 Riigiasutuste võrgus on netiliiklus kolmekordne
Riigiasutuste andmesidevõrgus on liiklust täna ligikaudu kolm korda rohkem kui harilikul tööpäeval. Mitmete turvameetmete rakendamise ja võimsuste lisamisega on õnnestunud hoida andmesidevõrgu teenused käigus. Kui eile nägime, et teatud kellaajast hakkas internetiliikluse maht samm sammult tõusma, siis täna on liikluse mahud püsinud suhteliselt ühtlasel tasemel. Sellegipoolest on internetiliikluses märgata mitmeid ründetunnustele viitavaid asjaolusid.

Alates 27ndast aprillist on Eesti valitsusasutuste internetiliiklust ja veebiserverite toimimist seganud mitmed DDOS rünnakud, mille abil tõstetakse pahatahtlikult veebiserverite koormust eesmärgiga tõkestada asutuste kodulehekülgede kättesaadavus ja ummistada andmesidevõrgu ühendusi. Viimaste päevade jooksul on lisaks valitsusasutustele hakatud ründama ka haridusasutusi, meediaväljaandeid ning eraettevõtteid.

 

15.55 Alustati kriminaalmenetlust Eesti iseseisvuse vägivaldsele muutmisele kutsumise osas

2. mail alustas Kaitsepolitsei kriminaalmenetlust, et selgitada välja internetikeskkonnas Eesti Vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu vägivallale üleskutsuvad isikud.

Üleskutse tekstis viidatakse korduvalt vägivaldsele võimuhaaramisele ning Eesti põhiseadusliku korra vägivaldsele muutmisele.

Kriminaalmenetluse eesmärk on selgitada, kes ning millistel asjaoludel sellist üleskutset levitab. Menetlust alustati Eesti Vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud vägivaldse tegevuse tunnustel (KarS § 231). Praegusel hetkel kahtlustatavaid ei ole.

Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ning viib läbi kaitsepolitsei.

 

14.25 Vene konsulaartöötajad ei ole soovinud vahistatutega kokku saada

Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov teatas täna, et Eesti peab tagama Venemaa esindajatele viivitamatult pääsu Tallinnas kinni peetud Vene kodanike juurde.

Riigiprokuratuuri andmeil on Venemaa esindajatel aga see õigus kogu aeg olnud tagatud, sest vastavalt vangistusseaduse paragrahvile 95 on võõrriigi kodanikel õigus kohtuda segamatult oma riigi konsulaartöötajaga.

„Vastava võimalusele viitasin ka 30. aprillil toimunud kohtumisel Vene Föderatsiooni parlamendi esindajate ja suursaadikuga" ütles riigi peaprokurör Norman Aas.

Samas ei ole ükski vahistatud Vene kodanikust tänaseks selliseks kohtumiseks soovi avaldanud.

Samuti pole prokuratuuri andmetel selleks initsiatiivi ülesse näidanud ka Vene saatkond Eestis.

 

12.31 Provokatsioonilises e-kirjas kasutati keskerakondlase isikuandmeid

Eile levitatud provokatsioonilise e-kirja, kus kutsuti 9. mail üles terrorile, autoriks oli märgitud inimese nimi, kellel ei ole nimetatud ülekutsega mingit seost. Elektronkirja  autoriks tehtud Keskerakonna liige Julia Netsajeva sõnul pöördub ta asjakohase avaldusega prokuratuuri ja kaitsepolitseisse. „Minu nime kasutamine provokatiivses üleskutses põhjustas mulle mitmeid ebameeldivaid telefonikõnesid," ütles Netsajeva. „Töötan juba kaua ja edukalt eestikeelses kollektiivses. Tegemist on kellegi halva nalja või poliitilise provokatsiooniga."

„See on kõige räigem inimese isiklike õiguste rikkumine," ütles Keskerakonna juhatuse liige Ain Seppik. „Taunin selliste võtete kasutamist poliitilises võitluses. Loodan, et politsei tegutseb provokaatori tabamisel operatiivselt."

 

12.28 Laanet: Eesti IT-spetsialiste ootab ees tõsine väljakutse

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige, endine siseminister Kalle Laanet ütles, et viimaste päevade küberrünnakud Eesti elektroonilise infoväljale seavad meie e-riigi spetsialistid tõsise väljakutse ette, et tagada riigiasutuste ja samuti erasektori tõrgeteta töö. „Enamus meie dokumendihaldusest ja peaaegu kogu informatsiooni talletamine toimub elektroonselt, mis seab rünnakute puhul väljastpoolt Eesti julgeoleku tõsisse ohtu," ütles Laanet. „Selleks, et taolist olukorda ei tekiks peavad IT-spetsialistid välja töötama ja samuti ellu viima elektroonilise infovälja kaitse kava."

 

12.25 Saaremaal uuendati alkoholi müügipiirangut

Lähtudes alkoholiseadusest ja Lääne politseiprefektuuri ettepanekust, on Saare maavanema korraldusega peatatud avaliku korra tagamise huvides alkohoolsete jookide jaemüügi õigus Saare maakonnas alates 8. mai 2007 kella 18.00-st kuni 9. mai 2007 kella 10.00-ni ja 9. mai 2007 kella 18.00-st kuni 10. mai 2007 kella 10.00-ni. Nimetatud aegadel ei tohi alkoholi müüa kauplustes, rändkauplustes, väljaspool siseruume toimuvatel avalikel üritustel ja toitlustusäri tegevuse hooajaliseks laiendamiseks väljapoole siseruume paigutatud müügikohtades (välikohvikutes). Saare maavanem palub suhtuda mõistvalt kehtestatud piirangutesse.

 

12.20 Kõik Venemaa Kalevi lepingud on üles öeldud

Magusatootja Kalev lõpetas ettevõtte suuromaniku Oliver Kruuda sõnul müügi Venemaale. Päevalehe andmeil ütles Kruuda tänasel pressikonverentsil: „Kalevi müük Venemaale lõppenud. Lepingud on üles öeldud. Müüsime Venemaale keskmiselt 3,5-4 miljoni krooni eest kuus, enamus läks Peterburgi. Kuna tegutsesime põhimõttel, et kõigepealt tuleb tellimus ja siis toodame, pole kahjud valmistoodetud või ladudesse seisma jäänud kauba suhtes suured." 

 

11.52 Eesti saadikud Indoneesias andsid pronkssõduri teemal aru

Pronkssõduri teema tõstatus täna üles ka Indoneesias Bali saarel peetaval Parlamentidevahelise Liidu (IPU) 116. assambleel. Venemaa Föderatsiooninõukogu liige Vassili Lihhatšov süüdistas assamblee ülddebatis Eestit revanšismis ja Teises maailmasõjas võidelnud sõdurite mälestuse rüvetamises.

Eesti delegatsiooni juht Raivo Järvi vastas, et Eestis on ühtviisi hukka mõistetud kõik totalitaarsed režiimid - nii fašistlik Saksamaa kui Nõukogude Liit. "Sõduri monument kui hauatähis on juba püstitatud sõjaväe kalmistule ja kesklinnas olnud sõdurite põrmud maetakse monumendi jalamile koos kõigi auavaldustega," selgitas ta. Järvi lisas, et Eesti kavatseb jätkuvalt suhtuda Venemaa esindajatesse rahvusvahelistele normidele vastava lugupidamisega.

IPU assambleel on lisaks arutusel teemad, mis käsitlevad usuliste kogukondade ja veendumuste vahelise rahumeelse kooseksisteerimise ning austuse tagamist globaliseerunud maailmas, töökohtade loomist ning tööhõive kindlust üleilmastumise ajastul. Samuti mitmekesisuse ja võrdsete õiguste edendamist universaalsete demokraatlike aluste ja valimisstandardite kaudu. Lisaks Järvile osalevad reedeni kestval assambleel Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa ning Riigikogu Kantselei direktor Heiki Sibul.

1889. aastal asutatud Parlamentidevahelise Liidu iga-aastasel assambleel osaleb üle 600 parlamendiliikme rohkem kui sajast erinevast riigist.

 

11.40 Valitsus eraldas pronksöö kahjudeks 20 miljonit

Valitsus eraldas reservvahenditest 20 miljonit krooni massiliste avaliku korra rikkumiste käigus tekitatud otsese kahju hüvitamiseks. Riik koondab kannatanute nõuded ja nõuab seejärel seaduslikus korras sisse tegelikelt kahju tekitajatelt. Raha kasutatakse, et hüvitada füüsilistele ja juriidilistele isikutele tekitatud otsese varalise kahju, mis on seotud ehitise või selle osade, inventari ja seadmete, kauba või mootorsõiduki ja selle osade hävimise, valduse kaotuse või taastamisega ning koristustöödega.

Hüvitamine toimub sõltumata sellest, kas eelnimetatud otseste kahjude suhtes oli kehtiv kindlustuskaitse. Hüvitamisele ei kuulu mittevaraline kahju ja saamata jäänud tulu. Lisainfo http://www.fin.ee/.

 

11.30 Paet avaldas Vene välisministrile protesti seoses suursaadiku ründamisega

Kolmapäeva õhtul rääkis välisminister Urmas Paet telefonitsi Vene välisministri Sergei Lavroviga. Välisminister Paet avaldas teravat protesti seoses Eesti suursaadikule suunatud rünnakuga, mis toimus eile hommikul Moskvas.

Vene välisminister Lavrov kinnitas, et pärast möödunud reedest telefonivestlust on Vene korrakaitsjate arvu Eesti saatkonna ümber suurendatud ja ära on hoitud hulk ründeid.

Välisminister Paeti hinnangul pole suurendatud turvameetmed olnud piisavad ning neid tuleb otsustavalt tõhustada.