28.11.2008, 00:00
Punane vein võib kopsuvähi eemal hoida
Punase veini joomine võib märkimisväärselt alandada
kopsuvähki haigestumise riski ja kõige suurem näib see
mõju olevat inimestel, kes suitsetavad või on kunagi suitsetanud.
Ameerika Ühendriikide uurijad avastasid ajakirjas Cancer
Epidemiology, Biomarkers and Prevention avaldatud ja 84 170 meesterahva
(vanuses 45–69 a) andmetel põhineva teadustöö
käigus, et päevas vähemalt klaasi punast veini joovatel ja
kunagi suitsetanud inimestel on kopsuvähki haigestumise
tõenäosus alanenud keskmiselt 60% võrra. Valge veini,
õlle ja kangemate alkohoolsete jookide tarbimisel sama mõju ei
täheldatud, mis näitab, et punase veini kopsuvähivastane toime
põhineb suuremates kogustes vaid selles alkoholiliigis leiduvatel
looduslikel ühenditel, nagu resveratrool ja flavonoidid.