20.02.2009, 00:00
Raamatusoovitus
Umbes viis aastat tagasi Lõuna-Hispaanias rännates pidime kahe
linna vahele jääval mägisel teel sõites jääma
öömajale ühes kõrvalises paigas asuvas
külalistemajas. Ööbimise soovi polnud ainult hispaania keelt
rääkivale peremehele eriti keeruline selgeks teha, kuid toidu
tellimisega sealse söögikoha menüüst jäime
tõsiselt hätta. Lõpuks valisime toidu nagu loteriipileti,
näidates näpuga suvalisele reale nimekirjas. Lauda saabus midagi, mis
meenutas omletti, kuid mille seest leidsime kartulilõigud ja minu
suureks õuduseks peaaegu sama kogukad valge sibula tükid. “No
ei ole võimalik, et keegi teeb omletti kartuliga?” mäletan
oma tookordset jahmatust. Alles paar aastat hiljem sain teada, et tegemist oli
Hispaania ühe rahvusroa tortilla española’ga. Seega tuleb
tõdeda, et kohalike toidutraditsioonidega tutvumise mõttes oli
tegemist hoopis väga hea valikuga.
Neil, kes selliseid
katsetusi teha ei taha ning kindla peale välja soovivad minna, tasub enne
teele asumist tutvuda hiljuti eesti keeles ilmunud Sarah Ainley raamatuga
“450 retsepti kogu maailmast”.
See raamat peaks
äratundmisrõõmu tekitama kõigis neis, kes
välismaal olles Mac Donald’sist kaugemale sööma minna on
julgenud. Andes ülevaate 14 riigi või piirkonna peamistest
toitudest koos retseptide ja valmistamisõpetusega, on tegemist väga
praktilise käsiraamatuga nendele, kes mõnda kaugel maitstud
hõrgutist koju tagasi jõudes taga igatsema on jäänud.
Meie pere söögilauale on selle raamatu abil jõudnud
näiteks Lähis-Idas söödud tahini ehk seesamipastas
küpsetatud liha- ja kalaroad ning Hispaania reisil avastatud sealiha ja
valgete ubadega pajaroog fabada. Võib öelda, et need
söögid toidavad nendega seotud mälestuste tõttu lisaks
kehale ka hinge. Mis siis, et Eestist poest ostetud kobartomat ei maitse
pooltki nii hästi kui Kreekas, kuid siiski meenutab nendest ise tehtud
Kreeka salat iga kord seda Kreeka-reisi, kus neid magusaid ja päiksesooje
tomateid ise põllult korjata sai.
Raamat on abiks ka uue
reisi ettevalmistamisel. Kui on oht, et võõra maa menüü
ei pruugi teile ühtegi tuttavat toitu pakkuda, siis on väga kasulik
ennast peamiste kohalike toitude valikuga kurssi viia. Suutes Indoneesias
täie veendumusega nasi goreng’i või New Orleansis eggs
sardeau’d tellida, võite ennast seal juba peaaegu kohalikuna
tunda.
And last but not least. Kui võimalus vaadata koos
reisil tehtud pilte või videoid ei paku tänasel massreisimise
ajastul huvi enam isegi teie sõpradele-sugulastele, siis kutse tulla
sööma eksootilisi roogasid võib mõjuda sootuks
üllatavamalt. Proovige.