“ID-kaart on kohustuslik dokument,” kinnitab ka Kodakondsus- ja Migratsiooniameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Liina Kirsipuu, “ehkki sanktsioone selle kohustuse rikkumise eest ette nähtud ei ole.”

Ta lisab, et üleminek ID-kaartidele toimub enamasti tavapärase dokumendivahetuse käigus - passi kehtivusaja lõppedes on inimene kohustatud uue isikut tõendava dokumendina taotlema eeskätt ID-kaarti ja vajadusel ka passi.

Kui sanktsioone pole, on selle juriidilise kohustuse täitmine ikkagi vaid moraali küsimus. Vaatame, kuidas annavad selles vallas eeskuju Riigikogu liikmed.

Aadressil ldap://ldap.sk.ee leiduvas ID-kaartide andmebaasis saab igaüks vabalt uurida, kellel on isikutunnistus välja võetud ja kellel mitte. Muu hulgas saab vaadata kaardiomanike isikukoode ning riigi poolt neile eraldatud e-mailiaadresse.

Riigikogu liikmete nimekirja läbitöötamisel selgub, et tervelt 46-l praegusel saadikul 101st ei ole seaduses nõutud isikutunnistust. See on napilt alla poole parlamendi koosseisust. Kui mõni ID-kaardi omanik peaks parlamendist lahkuma näiteks valitsusse ja tema asemele juhtub tulema kaardita kodanik, võib ülekaal Riigikogus kergesti minna isikutunnistuseta saadikute kätte.

Praegu on ID-kaardita 17 Res Publica, 9 Keskerakonna,  8 Reformierakonna, 4 Rahvaliidu, 4 Isamaaliidu, kaks Sotsiaaldemokraatide ja kaks fraktsioonitut saadikut. Isikutunnistuse eirajate seas on kaks fraktsiooniesimeest (Siim-Valmar Kiisler ja Vilja Savisaar), viis fraktsiooni aseesimeest (Mihhail Stalnuhhin, Ain Seppik, Rein Aidma, Jaak Allik ja Helir-Valdor Seeder) ning üks erakonnajuht (Ivari Padar).

"Kui vahetan passi, võtan ka ID-kaardi," ütles selgituseks Siim-Valmar Kiisler, kes juhib kõige kaardipõlglikumaid respubilkaane. "Ilmselt juhtub see juba lähiajal, sest muidu võib tekkida takistusi reisimisel."

Evelyn Sepp Keskerakonnast on sõnakam. "ID-kaart jäi välja võtmata protestiks riigi rumaluse vastu," ütleb ta. "Õnneks passi vahetades seda ostma ka ei sunnitud, kuigi seaduse alusel oleks vist pidanud."

Tema hinnangul on ID-kaart alles viimase aasta jooksul saanud tegeliku sisu. "Või õigemini saab, kui seda hakatakse aktsepteerima EL-i sisese reisidokumendina. Seni oli see üks tobe ja hapult lõhnav äriprojekt, mille ebaõnnestumise varjamiseks sunniti inimesi ostma sisutut plasttükki. Kahe dokumendi omamise kohustuslikuks ja tasuliseks tegemine ei olnud lihtsalt millegi ratsionaalsega põhjendatav," arvab Sepp.

Valitsusliikmetest puudub ID-kaart välisminister Kristiina Ojulandil, justiitsminister Ken-Marti Vaheril ja kultuuriminister Urmas Paetil (andmebaasis on küll esindatud tema märksa vanem nimekaim).

ID-kaarti pole ka Tallinna uuel linnapeal Tõnis Paltsul ja tema truul teenril Kaupo Reedel.

Tõe huvides tuleb aga taas kord märkida, et parlament on oma rahva nägu. Nädala alguse seisuga oli ID-kaardi välja võtnud  616 769 inimest ehk samuti laias laastus pool elanikkonnast.

ID-kaart on kohustuslik

(väljavõte Isikut tõendavate dokumentide seadusest)
§ 5. Eesti kodaniku dokumendikohustus
(1) Eestis püsivalt viibival (elaval) Eesti kodanikul peab olema isikutunnistus.
(2) Isikutunnistust ei pea olema käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud alla 15aastasel Eesti kodanikul.
§ 6. Eestis püsivalt viibiva välismaalase dokumendikohustus
(1) Eestis vähemalt üheaastase kehtiva elamisloa alusel püsivalt viibival (elaval) välismaalasel peab olema isikutunnistus. 

ID-kaardita rahvasaadikud

Res Publica – 17 isikutunnistuseta saadikut

1.Olav Aarna

2. Ene Ergma

3. Andres Jalak

4. Nelli Kalikova

5. Siim-Valmar Kiisler

6. Urmo Kööbi

7. Tarmo Leinatamm

8. Mihhail Lotman

9. Tiit Matsulevitsh

10. Marko Mihkelson

11. Ants Pauls

12. Henn Pärn

13. Jaanus Rahumägi

14. Urmas Reinsalu

15. Siiri Sisask

16. Anti Tammeoks

17. Avo Üprus

Reformierakond – 8 isikutunnistuseta saadikut

1. Rein Aidma

2. Meelis Atonen

3. Raivo Järvi

4. Signe Kivi

5. Väino Linde

6. Maret Maripuu

7. Leino Mägi

8. Toomas Tein

Rahvaliit – 4 isikutunnistuseta saadikut

1. Jaak Allik

2. Margi Ein

3. Tiit Mae

4. Janno Reiljan

Keskerakond – 9 isikutunnistuseta saadikut

1. Enn Eesmaa

2. Helle Kalda

3. Värner Lootsmann

4. Nelli Privalova

5. Vilja Savisaar

6. Evelyn Sepp

7. Ain Seppik

8. Mihhail Stalnuhhin

9. Marika Tuus

Isamaaliit – 4 isikutunnistuseta saadikut

1. Tõnis Lukas

2. Helir-Valdor Seeder

3. Peeter Tulviste

4. Trivimi Velliste

Sotsiaaldemokraadid – 2 isikutunnistuseta saadikut

1. Ivari Padar

2. Kadi Pärnits

Fraktsioonitud  - 2 isikutunnistuseta saadikut

1. Mark Soosaar

2. Harri Õunapuu