Eile kirjutasime, et Olümpiamängude ajal 8.-24. augustini ei saa väljaspool Eestit kuulata internetist ERR raadioprogramme ega järelkuulatavaid saateid, mis ärritab välismaal elavaid ja viibivaid eestlasi. ERR teatas, et väljaspool Eestit ei saa kuulata Vikerraadio, Klassikaraadio, Raadio 2, Raadio 4 ja Raadio Tallinna, lisaks ei ole võimalik väljaspool Eesti territooriumi vaadata ka portaalide uudised.err.ee, novosti.err.ee ja sport.err.ee videoid ja otseülekandeid. Samas sai Larko blogi andmeil Soomes Rootsi raadio olümpiateemalisi saateid netist kuulata.

Ekspress esitas seepeale ERRile järgmised küsimused:

Kas Rootsi Raadio mitte ei olegi EBU liikmesorganisatsioon ja kas Rootsi ja Soome  ei olegi EBU territooriumil? Soomes saab Rootsi Raadio olümpiasaadet otse kuulata.
Või on rootslased ehk endale soodsama erilepingu läbi rääkinud?
Kui on erilepinguga tegemist, kui kalliks oleks sellise sõlmimine Rahvusringhäälingule läinud?
Kui suur osa oleks see olnud kogu olümpiaprojekti eelarvest?
Ja kuidas ei ole võimalik olümpiamängudega mitte seonduvaid saateid
kas või järelekuulatavaks veebis üles panna?
Ja kuidas ikkagi Rootsi Televisioonil õnnestub olümpiasaated blokeerida, ent samas muule materjalile nii otsestriimingus kui ka järelevaatamiseks juurdepääs lubada?

ERR vastas: 

ERR on omandanud õigused Beijing´i 2008 olümpiamängude edastamiseks EBU liikmena  Rahvusvahelise Olümpiakomitee, Beijing´i organiseerimiskomitee ja EBU vahel sõlmitud lepingu alusel. Lepingu kohaselt on ERR-il muu hulgas kohustus tagada, et ligipääs kogu olümpia video- ja audiomaterjalile piirduks vaid Eesti Vabariigi territooriumiga. Tehniliselt ei ole aga paraku võimalik piirata ainult olümpiaga seotud programmi internetis, seetõttu ei saa olümpiamängude ajal väljaspool Eestit kuulata ka muid raadioprogrammide saateid. Näiteks Vikerraadio teeb lülitusi OM-ile pidevalt, neli korda tunnis, mistõttu blokeeringu pealepanemine ja mahavõtmine ei ole mõeldav. See oli tehniliste võimaluste ja valiku küsimus kolmenädalaseks perioodiks. Uudised.err.ee ja novosti.err.ee videoklippidelt võeti eile blokeering maha. Eestis mingeid tõrkeid internetis saadete kuulamise ja vaatamisega tekkida ei tohiks.

Territoriaalsuse printsiip kehtib kõikidele EBU liikmesriikidele, seega ei olnud võimalik maksta rohkem, et saada õiguseid ka nt
televisiooni või interneti teel naaberriikides levimiseks. Kui mõeldud on Sveriges Radio´t, siis tõepoolest on see raadiojaam EBU liige. EBU-ga sõlmitavad lepingutingimused on teistele konfidentsiaalsed, meil pole detailset infot, millised õigused rootslaste täpselt ostsid. Teada on, et EBU kohtleb kõiki oma liikmeid võrdselt, litsentside hinnad sõltuvad ostetavate õiguste mahust (kas ainult tele või ka raadio õigused jne), ja võivad sõltuda ka vaatajate-kuulajate arvust.

On võimalik, et Rootsi avalik-õigusliku raadioorganisatsiooni saated on kuulatavad Soomes nt seetõttu, et kuulatakse analoograadiot, mis võib levida ka väljapoole riigipiire (nagu Läti raadio Valgas või Soome televisioonikanalid nõukogude ajal Tallinnas). Ühelegi EBU liikmele, sh suurtele EBU liikmetele, ei tehtud meile teadaolevalt erandit, vaatamata võimalikele sooviavaldusetele.