Raseduskriis on olukord, kus väheneb naise ja tema lähedaste toimetulek füsioloogiliste, sotsiaalsete ja psühholoogiliste muutuste või traumaatiliste kogemustega, mis on seotud rasestumise, raseduse katkemise või katkestamise, lapseootuse, sünni ja emaduse ning lapsevanemaks olemisega.


Raseduskriisi nõustamine on abiks raseduse planeerimise, raseduse ja sünnituse järgsel perioodil. Nõustamine on suunatud eesti ja vene keelt kõnelevatele naistele, nende partneritele ja lähedastele.


Alates 2007. aasta kevadest kuni tänaseni on rasedusega seonduvalt kriisisituatsiooni sattunud naised ja nende lähedased leidnud vajalikku infot, tuge ja selgemat kõrvalpilku oma olukorrale erinevate tervishoiuasutuse juures, Tallinna Raseduskriisikeskuses ning Interneti ja telefoni teel ligi seitsmesajal korral.


Senisteks rasedusega seonduvateks pöördumise põhjusteks on olnud:


• raseduse ja sünnitamisega seotud hirmud;


• hirm sündiva lapse tervise pärast;


• hirm toimetuleku ees tulevikus;


• viljatus;


• peetunud rasedus,


• soovimatu rasedus, abordieelne situatsioon;


• abordijärgne segadus või kriisiolukord;


• sünnitusjärgne ärevus, kohanemisraskused;


• probleemid partneriga.


Millal pöörduda raseduskriisi nõustaja poole?


Raseduskriisi nõustamise eesmärk on aidata naisel ja tema lähedastel oma hirme ja teisi vastuolulisi tundeid käsitleda ja normaliseerida ning vajadusel leida ühe või teise küsimuse kohta lisainformatsiooni.


Rasedus on seisund, mis ei valda üksnes naise psüühikat ega sotsiaalset võrgustikku tema ümber – ka tema kehas toimuvad suured muutused. Sageli mõjutab just raseduse füsioloogiline pool naise ja seeläbi ka kogu pere emotsionaalset ja sotsiaalset suhtlemisvõimet.


Läbiviidud uuringute kohaselt langeb paari rahulolu oma suhte kvaliteediga suurel määral raseduseaegsel ja sünnituse järgsel perioodil.


Lapseootus võib endaga kaasa tuua ebakindlust tuleviku suhtes:

Kas me tuleme rahaliselt toime? Kuidas mina ja mu partner koheneme uue, lapsevanemaks olemise rolliga? Kas me kaotame uue ilmakodaniku sünniga seotud elumuudatuse käigus midagi olulist senisest mehe-naise suhtest? Kuidas ma tulen toime dilemmaga isikliku elu ja karjääralaste valikute vahel? Kas mul sünnib terve laps? Kas ma saan sünnitamisega hakkama? jne.


Võib esineda enesehinnangulist, ärevust tekitavat sisemist ebakindlust: äkki ma ei ole piisavalt hea ema, äkki ma ei armasta seda last piisavalt, äkki ma ei ole rasedana oma abikaasale piisavalt atraktiivne. Seoses suurte hormonaalsete kehaliste muudatustega on iga naine last kandes palju tundlikum ja tasakaalutum kui tavaolukorras.


Raseduskriisi nõustaja juurest on abi leitud ka pärast sünnitust.


Paljude noorte emade ja isade jaoks tähendab pisibeebi ilmaletulek väga suurt elumuutust ning sageli jääb just vastne ema oma muredega üksi. Masendusse langenud emade seas on olnud päris noori kui ka küpsemas eas naisi.


Nõustaja ülesanne on siinkohas märgata, kas naine ja pere tervikuna võiks enda ja lapse tervise huvides vajada konsulteerimist ka teiste vaimse tervise spetsialistidega.


Sünnitusjärgse depressiooni või mõne muu tõsisema häire korral suunatakse klient raseduskriisi nõustajate poolt edasi ühe või teise valdkonna terapeudi juurde, kellega ollakse koostöös.


Lisaks eespoolt nimetatud muredele pakub raseduskriisi nõustaja toetust abordieelse dilemma lahendamisel ja abordijärgse või lapse kaotusega seotud leinaprotsessi läbimisel ning teistes rasedust puudutavates küsimustes.


Raseduskriisi nõustamist toetab Eesti Haigekassa ning nõustajate tööd koordineerib SA Väärtustades Elu.

Ida-Tallinna Keskhaiglas, Ravi tn 18, naistekliiniku 1. korrusel, lastearstide kabinetis.
Registreerimine telefonil
1900 või www.itk.ee

Rakvere Sotsiaalabikeskuses, Vilde 2a, II korruse nõustamisruumis, kolmapäeviti 10–18,
info ja registreerumine:
Leie Klaar 5552 2596,
Kaidi Ilvik 5552 2597

Koostöö erahaiglas Fertilitas, info ja registreerumine:
5391 0923

Pelgulinna Naistenõuandlas, Sõle 23, info ja registreerumine: Margit Miller 5330 2727, Kaidi Ilvik 5552 2597,
Leie Klaar 5552 2596

SA Rapla Maakonna Haigla naistenõuandlas.
Marje Pukk nõustab naisi ja nende lähedasi neljapäeviti kell 10–13.
Info ja registreerimine haigla polikliiniku registratuuris
tel 489 0710 või 489 0711.

Tallinna Raseduskriisikeskuses Tuukri 11, Ema ja Lapse keskuse ruumes
Raseduskriisi nõustamine
E, K, N, R kell 14–19.
Registreerimine ja info 5391 0923
Nõustamine on tasuta.
Info ja Interneti-nõustamine www.rasedus.ee