Meie teame Reaganit, nii palju kui teda teame, alles 1980. aastaist, mil ta 69 aastasena (!) asus Ühendriikide presidenditoolile ja kui ta oli valimiskampaania käigus avastanud, et ameerika radarid avastavad vene startivad raketid küll kohe, kuid nende vastu enam midagi ette võtta ei saa. Presidendiks saanult esitas Reagan Strateegilise Kaitse Algatuse programmi ründavate nõukogude rakettide hävitamiseks. Rahvuslikus Evangeelses Ühingus peetud kõnes 8. märtsil 1983 kasutas ta esmakordselt mõistet "kurjuse impeerium", öeldes, et tuumarelvade külmutamise ettepanekutes on kiusatus "ignoreerida kurjuse impeeriumi (evil empire) ajalugu ja agressiivseid impulsse". Filmi "Tähesõjad" (1977) neljandast episoodist mäletame, kuidas mässulised kosmoselaevad saavutasid oma esimese võidu kurja Galaktikaimpeeriumi (evil Galactic empire) üle. 1980 sai valmis juba järgmine film "Impeeriumi vastulöök" (Empire Strikes Back).

Ajakirjanikust saab näitleja

Reagan "Tähtede sõda" ise ei kasutanud, kuid Vene tuumapommide tagasitõrjumine kineetilise energia relvadega tundus nii fantastiline, et tähesõdade mõiste võtsid kasutusele ajakirjanikud. Nad jäljendasid Reaganit ennast, kes kasutas sageli lauseid filmidest. Pidades telediskussiooni Georg Bushiga, tuli talle meelde Spencer Tracy lause "Ma maksin selle mikrofoni eest!" Ja hiljem telediskussioonis Jimmy Carteriga: "Jälle oled sa siin!"

Nooruses oli Reagan raadio spordireporter. Amet, mis nõuab kiiret reageerimist, kärmet suhtlemist ja head diktsiooni. Ja kui 26aastane särava naeratusega atleetlik noormees Warner Brothersi filmistuudio uksest 1937. aasta suvel sisse astub sooviga filmis mängida, saab ta jalamaid 200dollarlise nädalapalgaga seitsmeaastase lepingu. Esimese nelja aasta jooksul mängib ta 28s filmis. Kui ta 1964 oma viimase filmini jõuab, on tal aastaid 54. Bilanssi jääb 54 täispikka ja 8 lühifilmi.

Amputeerimine tuimestuseta

Filmiseansid koosnesid tollal kahest mängufilmist, põhifilmist (nn. A-film) ja kergemalt tehtud lisafilmist (B-film). Reagani osaks jäid põhiliselt B-filmid.

Tülpinud kangelaste osa jaoks ei ajanud ta habet, ajas silmad pilukile ja paiskas kitsast suupraost karmi teksti. Nii tegi ju ka Humphrey Bogart!

Kui talle anti kergemaid rolle, mängis ta korralikult raseerituna ja naeratas rohkem. Sellised need osad olidki. Kui James Cagney loobus rollist filmis "Seersant Murphy" (1938), võttis Reagan osa vastu, mängis meest, kes armastas huvitavat hobust. Seersant Murphy oli hobune, Reagan vähenõudlik reamees.

Melodramaatiline, Sam Woodi lavastatud "Kings Row" (1942) oli elupilt XX sajandi alguse ameerika väikelinnast, kus pealispinna all lokkavad korruptsioon ja kired. "Peyton Place’i" ja ehk ka "Twin Peaksi" eelkäija. Linnakese arst amputeerib ilma tuimestuseta Reagani tegelase mõlemad jalad. Ronald tõstab häält:" Kus ülejäänud osa on?" Üks paremaid Reagani rollisooritusi, tema enda meelisfilm. Ta pealkirjastas ka oma elulooraamatu "Kings Row".

Kui Reaganist president sai, tõusid mitmed filmid kultusfilmideks.

Reagani naine oli mustas nimekirjas

Filmi "Uneaeg Bonzoga" (1951) taaslinastamisega tahtsid poliitilised vastased Reaganit hiljem valimistel kompromiteerida. Selles väikeses komöödias kasvatab Reagan šimpansi nagu oma last, tõestamaks, et hea ja halva määrab keskkond ja mitte pärivus. Kuid asjalik rolliesitus ja mõned head naerukohad kindlustasid Reaganile hoopis poolehoiu.

Filmi väljatulekul osutus Bonzo-filmi stsenarist varsti olevat külma sõja aegse Hollywoodi mustas nimekirjas – ta oli kommunist.

Musta nimekirja oli kommunistidele sümpatiseerijana kantud ka 26aastane filminäitlejatar Nancy Davis. Nancy teadis, et niisugusel puhul saab ehk aidata Filminäitlejate Ühingu president. Selleks oli veendunud antikommunist Ronald Reagan.

Nancy saavutas kohtumise – öösel kell kolm, sest Ronaldil oli hommikul koidu ajal filmivõte. "Ma ei tea, kas see nüüd oli armastus esimesest pilgust, kuid igatahes sellele lähedal," kommenteeris Nancy hiljem.

Nad abiellusid 4. märtsil 1952. Seitse kuud hiljem sündis tütar Patti. 1958 sündis Ron juunior. Eelmisest naisest, filminäitlejatar Jane Wymanist, kellega tal oli kaks last, oli Reagan selleks ajaks lahutatud.

Suurde poliitikasse!

Suur eepiline läbimurdefilm, mida Ronald kogu aeg ootas, jäigi tulemata. 1962 astub Reagan Vabariiklikku Parteisse. Tegutseb 1966-1974 Kalifornia kubernerina. Esimest korda üritab Reagan presidendikandidaadiks saada 1968. Üritab 1974 uuesti, kuid Gerald Ford on tema jaoks liiga tugev. 1980 võidab Jimmy Carterit.

Filmirollides tegutses Reagan liiga ettearvatavalt. See omadus ei sobi näitlejale, küll aga võib meeldida valijaile. Filmirollides oli tema tüüpiline ameeriklane kena, usaldatav, kuid vähe isikupärane ja nakatav. Kuid näitlejana tajus ta loomulikult publikut, siis ka ameerika rahvast.

Kuigi Reagan oli filminäitlejana keskpärane, osutus ta teel võimule sarmikaks ja huumoritundega aktiivseks meheks, kes nüüd käitus juba hea lavastajana. "Eduka juhtimise tuum on haarata ja hoida visiooni – mitte ainult filmi võtetel, kus ma seda õppisin, vaid kõikjal," võttis ta kokku ühes intervjuus 1994.

Kahe üliriigi vastasseisu lõpetamisel sai Reagani lihtsakoeline idealism võitu ideoloogide, bürokraatide, karjääridiplomaatide ja elukutseliste sõjameeste parvest. Kohtumisel Gorbatšoviga Genfis 1985, kui vastastikune diskussioon ägedaks läks, tegi Reagan ettepaneku aeda jalutama minna. Reykjavikis 1986, ühe suure vastasseisu ajal Gorbatšoviga tõusis Reagan üles ja jalutas rahulikult uksest välja. Mis jäi Gorbatšovil, teisel "suurel suhtlejal" (sama tiitli andis Reaganile ameerika ajakirjandus) üle, kui Reagan tagasi kutsuda.

Ükski õppinud diplomaat ei saa endale sellist käitumist lubada. Kuid nii lõpetasid kaks meest Reykjavikis ja järgmisel aastal sellele järgnenud kohtumisel Washingtonis külma sõja.

Ronald Reagan

1911: sünnib Tampicos, Illinoisi osariigis.

1937: sõlmib filminäitleja töölepingu

1966-76: Kalifornia osariigi kuberner

1981-89: USA president

1994: teatab Alzheimeri tõvest

Ühendriikide ajaloos kõige vanem presidendiks valitu (69).

Ka kõige vanemaks elanud president (93).

Reagani tsitaate.

Ma loodan, et olete kõik respublikaanid.

Kirurgidele, kui ta viidi operatsioonile pärast atentaati märtsi 1981.

*

Olen märganud, et igaüks, kes on abordi poolt, on juba sündinud. 1980.

*

Kuidas te määratlete kommunisti? Noh, see on keegi, kes loeb Marxi ja Leninit. Aga kuidas määratlete antikommunisti? See on keegi, kes saab aru Marxist ja Leninist. 1987.

*

Eduka juhtimise tuum on haarata ja hoida visiooni – mitte ainult filmivõtetel, kus ma seda õppisin, vaid kõikjal. 1994.

*

Õpi oma read selgeks, ära mööbli otsa komista ja suudlemisel hoia suu kinni.

Nõuanded filminäitlejale 1986.

*

Mu kaasmaalased ameeriklased, mul on teile rõõm teatada, et kirjutasime alla seadusele, mis kuulutab Venemaa igaveseks ajaks lindpriiks (või: kuulutab Venemaa igaveseks ajaks väljaspoole seadust). Alustame pommitamist viie minuti pärast.

Nali, mida öeldes Reagan ei teadnud, et mikrofon on sees. 1984.

*

Nüüd alustan ma teekonda, mis viib mind minu elu loojangule. Ma tean, et Ameerikat ootab alati ees särav koit.

Teatades oma Alzheimeri tõvest 5. novembril 1994.