Euroopa-siseste lendude madala teenindustasemega viimastel aastatel harjutatud, ei oodanud ma tollest kahe ja poole tunnisest lennureisist midagi erilist, aga Hollandis maandudes võisin kindlalt väita, et meeldivamat reisi polnud hulk aega kogenud. Viis pluss!

Juba lennule registreerimine Helsingis sujus kiiresti ja minuti täpsusega korraldatud pardaleminek läks nagu õlitatult. AVRO RJ85-100 tüüpi lennuki pardal on 99 kohta, pisut kitsavõitu riiulid käsipagasi tarvis, aga küllaldaselt istemetevahelist jalaruumi. Minu kui suhteliselt pikakoivalise reisija suureks rõõmuks.

Lennuki interjöör tundus uue, puhta ja värskena. Lennuemandad Katariina ja Anne tervitasid reisijaid salapäraste, kergelt pidulike naeratustega nagu pruutneitsid pulmapäeval ja valdasid Oxfordi tasemel aktsendivaba inglise keelt. Reisiseltskond tollel, peaaegu väljamüüdud lennul koosnes peaasjalikult Amsterdami nädalalõppu veetma sõitvatest soome turistidest ja paarist Hollandi härrasmehest äriklassis.

Nii pardaajakiri kui kapteni tervitused esitati nii inglise, soome kui rootsi keeles. Kohe pärast vajaliku lennukõrguse saavutamist jagasid stjuardessid laiali hulga lugemismaterjali ja avasid rikkaliku, tasuta baari. Lõunaks serveeriti külmsuitsulõhet sidruni- ja tillikastmega, värskete kartulite ja soojade leivakestega. Magustoiduks kodune kaneelirull ja muidugi kohv. Ka vein polnud tavapärane odav Château Migraine,  vaid korralik Bordeaux Cuvée Speciale ning kohvi juurde pakuti Camus’ konjakit. Klaasid olid klaasist, serviis portselanist ja noad-kahvlid metallist – ei mingit plastmassi ega papptopsikuid. Lisaks soojad, niisutatud värskendavad froteerätikud. Kui personal märkas, et teen mingeid kahtlasi märkmeid, läksid nad pisut paanikasse, pidades mind ilmselt lennundusinspektoriks, ja pakkusid igaks juhuks veel täisringi šampust, konjakit ja Fazeri šokolaadi. Tundsin end nagu heas restoranis. Reis saabus Amsterdami täpselt õigel ajal ja ausalt öelda oleksin heameelega pardale jäänud ja end veel mõned tunnid poputada lasknud.

Blue1 lendab Helsingist muuhulgas Hamburgi, Kopenhaagenisse, Stockholmi ja Berliini. Lendajail on võimalus koguda SASi Eurobonuse programmi punkte.

Marsruut: Helsingi-Amsterdam

Aeg: August 2005

Klass: Turistiklass

Hinne: 5