“Mu 85aastane ema on väga rahul!” kiitis Roger (60) ja viitas vanadaami poole, kes pubi nurgalauas Rogeri kaasa Judyga istus ning klaasikest valget veini jõi. Rogeri ema oli olnud puusaluu operatsiooni järjekorras Londonis üle aasta ja järjekord ei muutunud märkimisväärselt lühemaks. Selle peale pakkus hea poeg, et teeme opi Bangkokis, Bumrungradi haiglas. Ja ema nõustus, sest sai reisida poega ja miniat vaatama, uued muljed ja uus puusaluu pealekauba! Roger kiitis, et kõik kokku oli odavam, kui oleks Londonis tulnud. Ning ema kõnnib kebjalt ja on roosapõskne.

Viietärnihotelli sarnane Bumrungradi haigla Bangkokis on Aasia ainus rahvusvaheliselt akrediteeritud haigla. Olemas on ka ISO 9001 sertifikaat. Välismaalaste hulgas on hinnatud veel samaväärsed BNH Hospital ja Samitivej haigla Bangkokis.

Tai on kujunenud Aasias ravi, tervise ning meditsiiniliste uuringute keskuseks. Siinsete meedikute haridust ja nende pakutava raviteenuse taset hinnatakse kõrgelt eriti just troopiliste ja nakkushaiguste ravi, südame ja veresoonte kirurgia ja opijärgse ravi, kosmeetilise ja rekonstruktiivse kirurgia, hambaravi ning luuhaiguste alal. Lisaks traditsioonilistele raviteenustele on Tai “Aasia spaa-keskus”, Phuketi saar on aga kuulus soovahetajate hulgas. Seal on isegi reisifirma, mis spetsialiseerunud meesklientide, tulevaste neidude teenindamisele. Samas võib ravihuviline minna ka ise internetti ja hakata otse haiglaga suhtlema. Näiteks on tulevasel või juba registreeritud patsiendil võimalik arsti valida ja ta juurde aega kinni panna Bumrungradi haigla veebi vahendusel juba vähemalt seitse aastat!

Tais on 471 erahaiglat, neist 33s, mis teenindavad ka välismaalasi, käis 2002. aastal ravi saamas 632 300 välismaalast. 63 000 külalispatsienti oli Euroopa päritolu. Kuigi 60% sest numbrist olid kohalikud expatid ja 30% turistid, kes vajasid arstiabi, oli 10% neist ehk 6300 eurooplast tulnud Taisse ainult selleks, et minna arsti juurde. Käesoleva aasta raviturismi valuutakäibe prognoosiks on Tai tervishoiuministeerium pannud 8 miljardit krooni. Tai parimad erahaiglad on börsiettevõtted ning tegutsevad käsikäes turismisektoriga. Tai valitsus on pannud raviturismi arengule õla alla, erakapitaliga üheskoos loodetakse tulusid kasvatada enamgi.

Tai Kuningriigi erahaiglates on ravi samasugune külalislahkuse pakkumine nagu majutumine hotellis või toit restoranis. Patsiendil peab olema tore olla, ta peab tahtma tulla tagasi! Patsienti abistavad ja saadavad polikliiniku osakonnast osakonda nägusad klienditeenindajad, nt Bumrungradis on võimalik valida 26 eri keelt kõnelevate näitsikute-noormeeste vahel. Polikliinikus on marmorpõrandad, dekoratiivsed puud ja lilled ning söögikohad McDonald’sist kuni jaapani restoranini.

Haiglas on aga patsientidel valida vähemalt nelja toidukaardi vahel ja tellida kas siis lääne, Tai, Hiina, Jaapani või moslemi toitu. Ravist taastujaile on siin aasta ringi võimalus puhata troopilises paradiisis: mägedes, rannas, saartel. Kuurordis võib nautida spaa mõnusid, võtta massaaži, iluteenindust ning mõnuleda Tai toitu süües. Või mängida golfi või lihtsalt sukelduda.

Krooniks on muidugi raviteenuste suhteliselt madalad hinnad Tais. Kui liita kokku lennupilet, ravi, taastumine kuurordis, hea meeleolu ja vaadata veel kord, mis see kõik maksab, on selge, et sel majandusharul on roosiline tulevik. Tai jälgib hoolega, et hinnad oleksid madalamad kui turgudel, kust patsiente tahetakse. Näiteks kosmeetilise kirurgia hinnad on Tais poole madalamad kui naaberriigis Singapuris.

Tai raviteenust peavad väga atraktiivseks lisaks ameeriklastele, eurooplastele, jaapanlastele ka rikkad hiinlased ning uudsena araablased. Bumrungradis on päevi, kus piki polikliinikukoridore kõnnivad suurperede kaupa mustadesse kuubedesse mähitud naised nagu hiidpingviinide parv, kusjuures perekondlikud meessaatjad sisenevad koos naistega igasse kabinetti. Kokkuvõtteks: ravireis Taisse on meeldiv, elamusterohke, diskreetne ja paljudele ka lihtsalt odav. Mai Loog