SPIELi nime kandev mess seisab näoga rahva poole: põhirõhk on kahel tegevusel, müügil ja mängimisel. Viimase tarbeks on igas messiboksis mängulauad ja koolitatud juhendajad, kes kannatlikult reegleid seletavad. Paljud uued mängud jõuavadki huvilisteni esimest korda just Essenis. Siin müüakse esimene tiraaž enamasti läbi ning järgmist, mis poodidesse jõuab, tuleb oodata vähemalt pool aastat — mõnda haruldasemat ei pruugi aga enam üldse tabada.

Mänge leidub messikeskuses tuhandeid ning enamik neist on suunatud pigem täiskasvanutele, aga ka lastepärast kraami on mõistagi rohkesti. Lisaks on üks hall alati koomiksifännide, teine rollimängurite päralt — koos kostüümide, mõõkade, võlujookide ja muu sellisega.

Kui asja põhjalikult võtta, on Esseni mängumerre sukeldumine üsna kurnav ettevõtmine, nii valusaks käidud jalataldade kui ka õpitud uute mängureeglite mahu poolest. Lauamängud on tõsine harrastus.



Dungeon Petz

Viimastel aastatel on hakatud lauamänge müüma autori nime najal, sest tuntumatel neist on väga iseloomulik stiil. Tšehh Vladimir Chvátil on üks, kelle humoorikat joont fännid tunnevad. Tema selleaastane uudis Dungeon Petz on omamoodi järg kahe aasta tagusele mängule Dungeon Lords, kus mängijad pidid haldama paharettidest kubisevaid maa-aluseid katakombe ning neid pealetungivate mõõgakangelaste eest kaitsma. Dungeon Petzis on eelmise mängu katakombides orjatööd teinud paharetid endisest elust tüdinud ning otsustanud avada lemmikloomapoed, mis pakuvad koletistele müügiks meelepäraseid koduloomi. Väga värvika ja lõbusa kujunduse taga on üsna keeruline majandamismäng.

Panic Station

Selleaastase messi menukaup, hollandlaste paranoiamäng Panic Station, müüdi läbi esimese poole tunniga. Väikeses plekist mängukarbis peidab ennast tõsine painaja, mis meenutab sisult õudusfilmi “The Thing”. Mängijad viibivad kõledas uurimisbaasis, mille on hõivanud vaenulikud tulnukad. Üks mängijaist on tulnukviirusega nakatunud ning töötab salaja teistele vastu, püüdes võita nende usaldust ning sobival hetkel neile nakkust edasi anda. Tegu on kahe meeskonna heitlusega: inimesed võidavad, kui suudavad hävitada monstrumite pesa, tulnukad siis, kui suudavad kõik inimesed nakatada.

Friday

Mängulooja Friedemann Friese on oma roheliseks võõbatud soenguga kahtlemata Esseni messi kõige silmapaistvam kuju. Lisaks välimusele hoolitseb ta oma kuvandi eest ka muul moel: kõik tema loodud mängud kannavad originaalis f-tähega algavaid nimesid ning karpide kaantel leidub alati rohelist värvi. Sel aastal tuli ta lagedale veel ühe kurioosumiga: pisikese kaardimänguga Friday, mis on mõeldud ühele mängijale. See ainus mängija kehastab Robinsoni kaaslast Reedet, kes peab aitama üksikule saarele sattunud hädalisel end arendada ja ohtudega toime tulla, et viimaks üksinda piraatidest jagu saada.

Flash Point: Fire Rescue

Koostöömäng, kus mängijad on tuletõrjetiimi liikmed. Mängitakse “laua vastu” ehk võidavad kas kõik koos või mitte keegi. Idee pole lauamängu jaoks uus, kuid tuletõrjeteema küll.

Rio d’Oro

Üsna halastamatu lastemäng, kus tuleb kanda kullaterakesi üle laguneva džunglisilla. Enamasti lõpeb teekond koos kandamiga jõevoogudes.

Discworld: Ankh-Morpork

Üks kahest tänavu ilmunud Terry Pratchetti Kettamaailma mängudest (teine kannab nime Guards! Guards!). See on eriti lihvitud kujundusega ning ka autor on lauamänguringkondades menukas — inglane Martin Wallace. Üsna lihtne, aga hoogne ja agressiivne mäng, kus osalejad võistlevad territooriumi hõivamises. Võidab see, kes esimesena täidab oma salajase eesmärgi.

Kingdom Builder

Tänavuse messi kõige enam promotud uus lauamäng, kus mängijad paigutavad lauale oma külakesi ning võidab see, kes kogub osavalt maastikku ära kasutades kõige enam punkte. Osadest kokku pandav mängulaud ning erinevad võidutingimused annavad võimaluse iga kord erinevalt mängida.


Alcatraz

Poolakate tehtud koostöömäng, kus mängijad üritavad vanglast põgeneda. Üks mängijatest jääb igas voorus “patuoinaks” ning viimases voorus jääb “oinas” teistest maha vanglasse. Heidik ei tohi siiski liialt teistele kaikaid kodaratesse loopida, sest muidu ei pruugi keegi vanglast pääseda.

ZomeTool

Lisaks lauamängudele oli väljas ka mitmesuguseid mänguasju ja meisterdamiskraami. ZomeTool kujutas endast lihtsat värvikoodidel põhinevat konstruktorite süsteemi, mille abil sai kokku panna täpseid kujundeid molekulimudelitest lumehelvesteni.

Wilderness

Suurte tootjate kõrval on messi tagumistes hallides ka tillukesi tegijaid, nagu Rootsi perefirma Fryxgames. Nende seiklusmängu Wilderness (mida on pereringis arendatud juba mitu põlve) oli saada vaid seitse eksemplari, puha käsitsi kokku kleebitud ning metallist, hoolega maalitud mängufiguuridega varustatud. Mängijad pidid oma tegelase juhtima läbi metsiku maastiku, trotsides kurja ilma, nälga, janu ja ohtlikke metsloomi. Hind oli käsitööle kohaselt soolane — 175 eurot. Müümata ei jäänud aga ükski karp.

Fotod Andi Lõhmus, Tarmo Rajamets, Vallo Kruuser