Vitsut käskis Holsmeril istungi segamine lõpetada, ent Holsmer ei teinud seda veel õige mitu minutit.

 „Kas mingi kodukord on? Kui volikogu esimees ei pea volikogu kodukorrast kinni, siis miks pean mina?" rääkis Holsmer Vitsutist üle. Lõpuks Holsmer lahkus, Vitsut viis läbi päevakorra muutused ja aeg jõudis sõnavõttudeni.

„Täna on kõigil sõnavõttudeks aega 5 minutit, keegi lisaaega ei saa," teatas Vitsut, andes lõpuks esimeseks loa Holsmerile.

Holsmer vabandas kõigepealt eelneva eest, ja teatas siis, et Vitsut rikkus kodukorda, sest alguses peaks läbi vaatama protestid, mis puudutavad vigu päevakorras.

Siis nõudis Holsmer, et saal vaiksem oleks.

„Palun reformierakondlastel vaiksemalt olla," teatas Vitsut naerupahvaku saatel.

Seejärel teatas Holsmer, et nägi, kuidas linnaosade kaotamise-säilimise hääletuse sedeleid kokku koguti, ja seal olnud nimetud sedelid, millele olid alla kirjutanud Margus, Pets ja Kaupo, ning mõned sedelid täiesti tühjad.

Seejärel teatas ta, et Reformierakond on kogunud korrektselt 18 000 allkirja ja näitas kollast mappi. Holsmeri lahkumisel kõlas aplaus.

Järgmisena tuli pulti reformikas Ülle Rajasalu, kes hakatuseks teatas õigustatult, et see, mis saalis toimub, paneb punastama. Seejärel pani ta ekraanile mängima teleklipi, milles räägiti, kuidas inimesed said ka kümme korda hääletada. „Lihtsalt häbi vaadata," teatas Rajasalu.

Maimu Berg ütles, et tema majja toodi 500 küsitluslehte, mis meeletu raharaiskamine. Berg esitas arupärimise, et saada igapäevaselt linnakassa päevaülevaade, mille edastamine linnavalitsuse kodulehel on lõpetatud.

Järgmine kõneleja viitas professor Mäeltsemehe uuringule, mille kohaselt tuleks linnavõimu detsentraliseerida, mitte tsentraliseerida, nagu Keskerakonnal praegu plaanis. Lisaks on tema sõnul ennekuulmatu, et uue korra järgi peaks nõukojaks muutunud halduskogu andma nõu ametnikule, mitte valitavale organile.

Tarmo Kruusimäe märkis, et kui Eestis on majanduskriis, siis Keskerakonnas on vaimne kriis. „Kummastav on minu jaoks volikogu esimehe väide, et selle reformiga saab tööd veel 100 inimest ja hoitakse kokku 11-12 miljonit krooni, ja seejuures ei koondata mitte kedagi," ütles Kruusimäe.

Tiina Mägi ei tahtnud üldse haldusreformist rääkida. Ta ütles, et eestlane ei mahu enam siia linna ära, sest näiteks Raekoja plats on täis õlut joovaid inimesi. „Sooviks, et Tallinna linnapea annaks linnadisainerile ülesande korraldada Raekoja platsile linlastele üks istumise koht," ütles ta hoopis linnapea Savisaare poole pöördudes.

„Lugupeetud linnavolikogu, tsirkus on nüüd läbi," teatas Vitsut sõnavõttude lõppedes ise kõnepulti minnes. Ta tutvustas kõigepealt uuringut, mille kohaselt rahvas ei toeta linnavolikogu suurendamist 63lt 79le (see oli paremerakondade läbi viidud seadus Toompeal). Halduskogu esimeest tundvat vaid 3% vastanuist (halduskogude kaotamine, asendamine nõukogudega on Keskerakonna plaan). "Show" ajal aga olevat Keskerakonna toetus Tallinnas 33%, Reformierakonnal 11%, sotsidel ja IRLil kummalgi 6%. Seejärel rääkis ta ühest varasemast Postimehe küsitlusest, mille kohaselt ligi kolmveerand vastanuist toetas linnaosade kaotamist. Seejärel rääkis ta seda, et nüüd läbi viidud küsitlus oli 50-50, ent linnaositi erinev - linnaosade kaotamist ei toetanud Pirita ja Nõmme, kuid Lasnamäel ja kesklinnas oli olukord vastupidine.

Küsimuste voorus Remo Holmserile vastates teatas Vitsut, et Holsmeri isa-ema on talle palju asju õpetamata jätnud (millele Holmser hiljem vastas umbes samamoodi).

Tiina Mägile vastates ütles ta, et uute teeninduspiirkondade (neid on 8 linnaosa asemel 10) piirid lähtuvad tervest mõistusest, sest Ülemistest Aegnani ulatuv Kesklinna linnaosa pole loogiline.

Mis puudutab seda, kas linnaosavanematest saavad automaatselt teeninduspiirkondade juhid, teatas Vitsut, et 1. juunini on ametis linnaosavanemad ja pärast seda läheb kõik avaliku teenistuse seaduse alusel.

Kuna Vitsut vastas sisulistele küsimustele napisõnaliselt, hakati nalja tegema. Muuhulgas tegi Indrek Raudne ettepaneku Ülemiste järve teha eraldi linna teeninduspiirkond, mida võiks apolitiiliselt juhtima asuda koolidirektor Märt Sults, kes ühtlasi saaks sinna kasiinosaare teha.

Nalja tehti ka Haabersti linnaosavanema Viktor Vassiljevi üle, kes on enda ja oma asetäitja portreega plakateid linnaosa täis kleepinud, samuti ka linnaosalehe, kuhu seetõttu halduskogu tutvustamine ei mahtuvatki.

Nikolai Stelmach märkis, et praegune seadus on vastuolus samal ajal Riigikogus vastu võetava seadusega, mistõttu on tegu ajaraiskamisega. Vitsut vastas, et hoopis Riigikogu seadus olevat põhiseadusvastane.

Nii, nagu opositsioon rakendab praegusel Linnavolikogu istungil obstruktsiooni Keskerakonna vastu, pidurdades seaduse vastuvõtmist, käitus ka Keskerakond Riigikogus. Aja ja ressursside raiskamisele vaatamata läheb aga karavan enamuse diktatuuri (nagu Vitsut istungil demokraatiat defineeris) järgi omasoodu edasi.

Lõpuks, hilisel õhtutunnil, tegi linnavolikogu 35 poolthäälega otsuse muuta Tallinna põhimäärust, et reformida linna haldussüsteemi ning kaotada senised linnaosad.

 

Reformierakonna pressiteade

Diktaatorlik argipäev linnavolikogus

Kuigi  Keskerakond koos linnavolikogu esimehe Toomas Vitsutiga on järjekindlalt väitnud, et Tallinna põhimääruse muutmise eelnõu menetlemisel arvestatakse kõigi ettepanekutega, on see lubadus vaid jutuks jäänud.

 Neljapäevasel linnavolikogu istungil toimunud Tallinna põhimääruse muutmise eelnõu muudatusettepanekute hääletamine vuristati konveiermeetodil maha ning volikogu liikmetel jäi üle ainult käsi laiutada.

Volinik Kairi Kärneri sõnul valitses saalis täielik korralagedus. ''Volikogu esimees, kelle ülesandeks on kodukorra järgi ette lugeda muudatusettepanekud, ei suvatsenud lõpus enam muudatusettepanekute pealkirjugi nimetada. Volinikud kurtsid pidevalt, et nad ei saa aru, mille eest nad hääletavad. Saalis valitses kära ning karjuti üksteisest üle. Volikogu esimees Toomas Vitsut ei lasknud esitada protseduurilisi küsimusi või katkestas voliniku poole sõna pealt,'' lausus Kärner.

Kairi Kärner juhtis tähelepanu ka sellele, et linnavalitsuse muudatusettepanekute seast võis leida üpris kummalisi ettepanekuid. Näiteks oli ühe muudatusettepaneku sisuks, et linnaosa asemel eksisteerima hakkavat Linnavalitsuse piirkondlikku osakonda hakatakse nimetama Mustamäe Ametiks. Sellele tähelepanu juhtides selgitust ei saadud.

Lisaks muudatusettepanekutele sõideti üle ka kaudselt volinikest, kuna neile anti mõista, kes on volikogus otsustaja ning kelle taktikepi all mäng käib. 114 muudatusettepanekut said napi tunni jooksul hääletatud ning 35 poolthäälega sai soovitud tulemuse ka sel korral Keskerakond.