Lea Truska Jahimeeste Seltsist seletas Ekspressile, et vajadus selle asjamehe järele oli juba mitu aastat. “Riik lükkas projekti korduvalt tagasi. Rahaeraldusest hoolimata pole nüüdki veel leping sõlmitud ja summa üle kantud, kuigi eksperdi oleme lõpuks ära koolitanud.”

Truska sõnul koolitati kuulsa Vaimastvere topisemeistri Hillar Koppa mantlipärijat Ott Koppat kahes järgus. Esialgu õppis ta Helsingi Ülikooli zooloogide käe all ja teises etapis lihvis praktilisi oskusi ühes Namiibia rahvuspargis. “Praegu on topisetegijaid Eestis küll piisavalt, ent Aafrika loomi ei osanud keegi töödelda,” tõdes Truska, lisades, et Mustal Mandril jahilkäik on Eesti jahimeeste seas eriti popp, sest ei ole nii kulukas kui Euroopas küttimine.

Jahimeeste Seltsi direktor Andres Lillemäe lisas, et Eestis on juba kogu Aafrika jahiloomade galerii olemas. “On näiteks kaelkirjakuid, antiloope, jõehobu, ninasarvik. Kindlasti on ka elevant, küll osaliselt, mitte terves koguses - tean, et jalgadest on mööblit tehtud, kihvu võetud, aga seda ruumi Eestis veel ei ole, kuhu tema pea üles panna.”

Lillemäe seletusel pidi topisetegija Aafrikasse saatma selleks, et ta loomi eluslooduses tegutsemas näeks. “See on kunstitöö. Silma peab ka olema, et topis kvaliteetne saaks.”