Alates 1. detsembrist on Rootsi raadioluurel FRA vaba juurdepääs Rootsi riiki läbivale välismaisele andmesidele. Eestlasi puudutab see muudatus kõige otsesemalt.

Konkurentsiameti elektroonilise side osakonna juhataja Rivo Metsa sõnul käib osa meie rahvusvahelistest telefonikõnedest ja internetiühendustest otse või kaudselt läbi Rootsi.

Näiteks Tele2 suunab eestlaste välisside esmalt Riiga, sealt merekaablit pidi Stockholmi ja alles siis üle maailma laiali.

Sideoperaatorid pole pidanud vajalikuks eestlasi kolme nädala eest alanud nuhkimisest hoiatada. Vaikib isegi Telekom, mille suuromanik on Rootsi TeliaSonera.

Telekomi tütarfirma Elion õigustab ennast jokk-olukorraga. Seadus ei kohustavat neid teavitama oma kliente sellest, keda ja kuidas Rootsis pealt kuulatakse.

"Inimesed, kelle tegevus ei ole pahatahtlik ega kuritegelik, ei pea muretsema," lohutab Elioni pressiesindaja Lilian Viirma. 

Elioni seisukohalt pole Rootsi raadioluure tegevuses midagi erakordset. "Tänases maailmas, kus terrorism meid kõiki ähvardab, on see üldise turvalisuse tagamise huvides paratamatu," julgustab Viirma.

Rootslased suhtuvad FRA tegevusse ettevaatlikult. FRA-l on keelatud jälgida riigisiseseid telefonikõnesid ja interneti kasutamist. Seda tohib teha vaid politsei kohtu loal.

Vaata, millest Ekspress veel kirjutab:

 

Loe täispikka versiooni Eesti Ekspressi paberlehest