Varem on Vene meedia avaldanud ka hulga materjali sellest, et Peterburi ja Leningradi oblasti vanglaametnikud on organiseerinud nn piinamiskonveieri: kinnipeetavaid peksti, taoti vastu suguorganeid, vägistati harjavarrega, sunniti kinnipeetavaid kaasvange alandama.

Seejuures filmisid ametnikud rõvedusi ning ülesvõetu saadeti küünilisel kombel ohvrite sugulastele, et välja pressida neilt raha piinatud lähedase ennetähtaegseks vabastamiseks.

Vene ajakirjanikud on osutanud, et neis räigetes tegudes kohtu alla antud ohvitserid, keda süsteem iseloomustas ikka kui lootustandvaid ja säravate töötulemustega inimesi, said suhteliselt leebed karistused.

Mõni taastas teise astme kohtus ka oma sõjalise auastme, mille varasem kohus oli kuritegude eest võtnud.

Lisaks märgib ajakirjandus, et paljud analoogsed kuriteod kinnipidamisasutustes on jäänud seni avastamata, kuigi piinatud vangide sugulased on neist juhtumistest kirjutanud muuhulgas ka riigi presidendile Dmitri Medvedjevile.

Olgu öeldud, et möödud aasta lõpus algatas Medvedjev suurejoonelise kaadripuhastuskampaania vanglasüsteemis, pärast seda, kui Moskva eeluurimisisolaatoris, mida tuntakse ka “Matrosskaja Tišina” nime all, suri hämaratel asjaoludel tuntud jurist Sergei Magnitski. Vanad, ammu teada räiged rikkumised, mis kinnipidamisasutustes olid igapäevased, võeti luubi alla, kuna Magnitski surm tõi kaasa laialdase ühiskondliku surve.