Kuldsed sõnad, arvestades et neljast jahukilost kolm tuleb meie toidulauale praegu Tartu äritandemilt Romet Puhk ja Uuno Lausing. Igati viksidelt ja hea renomeega, madalat profiili hoidvatelt ärimeestelt, kellele kontserni Tartu Mill kuuluvad suured veskid nii Eestis kui ka Lätis.

Kohtume Tartu vaksali naabruses kõrguva viljaveski kontoris. Harva intervjuudele jah ütlevad härrad istuvad ettevaatlikult teisele poole lauda. Nad on väikse jutuga ja isegi skeptilised. Vabandavad veel ettegi, et ajavad "tundlikku äri".

Lausing ja Puhk ostsid äsja Eesti kapitali renessansi käigus Tartu Millist välja oma Saksa partneri, suure jahutootja Saalemühle Alslebeni osaluse. Sakslastega koos oldi Milli arendatud piki aastaid. Nüüd on firma pea sajaprotsendiliselt eestlaste kontrolli all.

Tehingut heaks kiites tuli konkurentsiamet lagedale jahmatava faktiga - Tartu Milli turuosa Eesti jahutoodete kaubaturul on 75 protsenti! Lisaks on Milli meestel ka tugev positsioon teravilja hoiustamises ning elevaatoriäris.

Kahe mehe käes on terve ahel seemne kokkuostust värskelt toodetud pastani.

Lausing ja Puhk on töörügajad. Omanikud, kes ka igapäevaselt äri juhivad. Uhkusega, kuid erilise edevuseta. Midagi priiskavat peale hõbedase S-klassi Mercedese Millist silma ei hakka. Üks mees hoolitseb veskite eest, teine majandab elevaatoreid ja ajab kinnisvaraäri. Detailidesse nad meelsasti jutu käigus ei lasku, hoiavad distantsi.

Mill on efektiivseks timmitud rahamasin. Ent kelle kulul või kelle taskusse jahvatatakse - siin lähevad turuosaliste vaated lahku. Suurtegija saab survestada hinnaga äri mõlemast otsast - nii põllumeest kui ka pagarit - paisutades nende vahel oma kasumimarginaali.

Puhki-Lausingu firmad on viimastel aastatel teeninud miljoneid eurosid kasumit. Omanike taskusse on kukkunud sajad tuhanded eurod dividendidena.

Kes need salapärased mehed on ja kuidas nad leiva hinda Eestis mõjutavad?