Armastus hävitab sõjamehed

Abielumees Kubasikul oli pikaajaline suhe oma alluvaga, kes jõudis küll selleks hetkeks, kui asi avalikuks tuli, ametist lahkuda. Kubasiku lahkumine langes president Obama jaoks väga ebasobivasse aega, sest just nüüd pidi algama Kongressis riigieelarve läbivaatamine ning sõjalised kulutused moodustavad debatist olulise osa. Kulutused relvastusele on viimastel aastatel kahanenud, mis tähendab, et 120 000 töötajaga Lockheed (kus toodetakse hävituslennukeid F-35, satelliite, infoturbe-süsteeme jms) ja teised sõjatööstusettevõtted koondavad tuhandeid töötajaid.

Kubasiku lahkumine tähendab firmale olulisi ümberkorraldusi, mehele isiklikult aga suuremat sorti majanduslikku põntsu. Kuigi lahkumishüvitiseks saab ta 3,5 miljonit dollarit, jäeti ta ilma käesoleva aasta boonusest (eelmisel aastal oli see üle 2 miljoni), rääkimata miljonitest, mida ta karjääriredeli järgmisel astmel teeninud oleks – tuleva aasta aprillis oleks temast saanud korporatsiooni president.

Abieluvälise suhte ilmsikstuleku tõttu ametist tagasi astunud CIA direktori David Petraeuse femme fatale on tema eluloo autor Paula Broadwell, abielus reservohvitser, kahe lapse ema.

Petraeuse ja Broadwelli suhe algas arvatavasti 2006. aastal, mil Paula Harvardis magistritööd kirjutas. Edasi sai tema doktoritöö teemaks Petraeus ise. Siis tekkis ka mõte teadustööst elulooramaat vormida. 2012. aasta alguses ilmuski “Kõik mängus: Kindral David Petraeuse õppetunnid” (All In: The Education of General David Petraeus, kaasautoriks Vernon Loeb). See on pigem armastuskiri kui biograafia, ütlesid arvustajad.

Kindralipagunitega Petraeus, kelle ajakiri Time on valinud ka maailma saja mõjukaima inimese hulka, oli USA armees teeninud 37 aastat. Enne Luure Keskagentuuri juhi kohale asumist 2011. aastal NATO vägede juhataja Afganistanis, tema teeneks peetakse pööret Iraagi sõjas ja president Obama Afganistani-strateegia käivitamist, Talibani nõrgestamist ja Ameerika sõdurite kojutoomist.

Mõlema mehe lahkumise puhul avaldasid kolleegid ja poliitikud kibedat kahetsust, et ülimalt intelligentsed ja võimekad tippjuhid lähevad nüüd riigile kaduma. Samas imestatakse meeste, ei, mitte inimliku nõrkuse, vaid ebaprofessionaalsuse üle. Ega iga kõrvalehüpe ei sunni mehi ennast poliitises plaanis põlema panema. Petraeus muutus haavatavaks siis, kui FBI sisekontroll avastas, et tema südamedaamil võis olla juurdepääs ta töömeilidele. Kubasikule oleks aga saanud esitada seksuaalse ahistamise ja diskrimineerimise süüdistuse, kuna tema armuke töötas tema alluvuses.

Kriminaalsed salasuhted rahvusringhäälingus

Brittide värske seksiskandaal on kriminaalse maiguga ning selle keskmes ei ole surnud pedofiil ise (armastatud teletegija Jimmy Savile suri 84aastasena mullu oktoobris), vaid praegused BBC juhid, kes olid asjast teadlikud. Laupäeval pani ameti maha BBC peadirektor George Entwistle, pühapäeval kõrvaldati ametist uudistedirektor Helen Boaden ja tema asetäitja Steve Mitchell, kuna nad olid Savile’st valminud ausa saate eetrisse minekut takistanud.

Aasta pärast telediskori surma avaldas konkurent, erakanal ITV saate “Paljastus: Jimmy Savile’i teine külg”, milles mitu naist väidavad, et Savile kasutas neid alaealisena ära. Siis selguski, et Savile’i nilbused olid avalik saladus, millele BBC juhtkond oli aastaid läbi sõrmede vaadanud. Sigaduste kinnimätsimise avalikuks tulek mõjub BBC usaldusväärsusele halvasti.

Praeguseks on endast teada andnud umbes 300 tema ohvrit ning Savile nimetati meedias “üheks koletumaks pedofiiliks Briti kriminaalajaloos”.

George Entwistle (50) jõudis BBC juhi kohal töötada vaid kaks kuud. BBC peadirektori aastapalk on 450 000 naelsterlingit (üle poole miljoni euro), lepingu põhjal saab ta hüvitiseks aastapalga.

Dominique Strauss-Kahn ja Julian Assange – vägistajad?

Prantsuse poliitik, Rahvusvahelise Valuutafondi juht aastatel 2007–2011 Dominique Strauss-Kahn (sündinud 1949) vahistati kuu aega pärast seda, kui ta 2011. aasta aprillis esines poolteist tundi kestnud sütitava kõnega Rahvusvahelise Valuutafondi ja Maailmapanga iga-aastasel ühisel koosolekul, rääkides vajadusest kujundada kriisijärgses maailmas uus majandus- ja sotsiaalpoliitika. Teda kahtlustati hotelliteenija seksuaalses väärkohtlemises ega vabastatud ka kautsjoni vastu ning saadeti eeluurimise ajaks vanglasse. Augustis võttis prokurör kaebaja ebausaldusväärsuse tõttu Strauss-Kahni vastu esitatud süüdistused tagasi, tema lootus saada Prantsuse presidendiks oli aga luhtunud.

Hiljuti ETVs näidatud dokumentaalfilm “Julian Assange, seks ja valed” räägib, et kui Julian Assange 2010. aastal Rootsi saabus, võeti teda vastu kui sangarit, ent juba mõne nädala pärast anti välja tema vahistamiskäsk süüdistusega vägistamises ja seksuaalses ahistamises. Filmis analüüsitakse Assange’i suhteid kahe naisega, kes hakkasid teda ahistamises süüdistama. Assange varjub Londoni Ecuadori saatkonnas, levitades sõnumit, et süüdistused on fabritseeritud selleks, et teda Ameerikale välja anda. Ameerika ootab võimalust Assange’ile kätte maksta Wikileaksi paljastuste eest, mis rääkisid piinamistest Iraagi sõjas jms. Tema kui infosõdade Robin Hoodi aupaiste on aga lootusetult lörtsitud.

Mitu isa võib poliitiku lapsel olla?

Paar päeva varem oli lahvatanud eraeluline skandaal ka Prantsusmaal: endise justiitsministri ja praeguse Euroopa Parlamendi liikme Rachida Dati 3,5aastase tütre isa otsitakse kaheksa mehe hulgast, kellega naispoliitik president Nicolas Sarkozy lähedase abilisena justiitsministriametis olles intiimselt lävis.

Mademoiselle Dati soovib oma tütre isaks tunnistada rikast ja tuntud kasiino- ja hotelliketi omanikku Dominique Desseigne’i (68), keda teatakse kui Nicolas Sarkozy lähisõpra. Mees on keeldunud DNA-testist ja väidab, et naisel oli rasedaks jäämise ajal suhe kaheksa mehega. Kui 2009. aasta suvel korraldati Euroopa Parlamendi valimised, seadis Rachida Dati ootamatult oma kandidatuuri üles. Ta loobus justiitsministri ametist ning on praegu Euroopa Parlamendi liige. Kuna ta on ka Pariisi seitsmenda linnaosa linnapea, siis arvatakse, et ta soovib 2014. aastal kandideerida Pariisi linnapeaks.

Berlusconi ja bunga-bunga

2011. aasta suvel uuris Itaalia prokuratuur peaminister Silvio Berlusconi (76) bunga-bunga-pidusid. Skandaali põhjustas Maroko päritolu tantsijanna Karima El Mahrougi, kunstnikunimega Ruby Südametevaras, kes oli 17aastane. Tuvastati, et süüdistused siivutute pidude organiseerijate Nicole Minetti, Emilio Fede ja Lele Mora vastu on põhjendatud ning et nad tegelesid alaealiste prostitutsioonile kaasaaitamisega. Bunga-bunga-pidusid nimetati kohtus “lõbumajaks Berlusconi meeleheaks” ja “sutenöörlikuks süsteemiks, mis otsis tüdrukuid, kes oleksid nõus hakkama peaministri jaoks prostituutideks”.

Juba habemega seksiskandaalideks tuleb pidada Valge maja praktikandi Monica Lewinsky kleidimäärmislugu, kuid kõige pikaajalisemate tagajärgedega armuafäär, mis on muutnud 20. sajandi maailma ajalugu, on ilmselt Briti kroonprintsi Edwardi ja ameeriklanna Wallis Simpsoni lugu, kus saatuslikuks sai just nimelt abiellumine, mitte abieluväline suhe.