Eesti suurima riigifirma juhtimine säriseb kõrgepingest. Novembris arutas Eesti Energia nõukogu ettevõtte arendusprojekte, millest mõne seis tundus paarile nõukogu liikmele habras, et mitte öelda pupu. Näiteks venis mitu kuud uue, 215 miljonit eurot maksnud õlitehase käivitamine. Eleringi uued nõuded ja tuulikute margi väljavahetamise tõttu hilineb mitme suure tuulepargi valmimine.
Samal ajal palusid direktorid Eesti Energia arendamiseks raha juurde – mullu said nad riigilt 150 miljoni euro suuruse rahasüsti, tänavu on eraldatud veel 200 miljonit.

Selline olukord tekitas nõukogu liikmetes küsimusi. Andres Saame päris aru, mis saab ärist USAs, kuhu soetatud põlevkivivaru meenutab dolomiiti. Juhatuse esimees Sandor Liive tõdes, et esimestel katsetel tekkis tõesti ootamatult palju tolmu, kuid projekti pole veel maha kantud, lihtsalt aega võib kuluda määramatult kauem.

Eriti teravalt esines aga Märt Vooglaid. Tema mõte oli, et Eesti Energia juhtkonna võiks lausa välja vahetada. Muuhulgas tähendanuks see 2006. aastast peadirektorina töötava Sandor Liive vallandamist.

Vooglaid pole oma mõtetes üksi. "Liivel on sama häda nagu mõnel vanal poliitikul, kes on liiga kaua ühe koha peale jäänud," ütles üks energeetikasjadega hästi kursis olev tegelane. "Liive arvab, et ta on nagu Surematu Kaštšei."

Mis sai edasi?