Ettepanekule esineda odekolonni asjus asjatundjana reageerib neist siiski vaid kaks,
Juri
(39) ja
Sergei
(37). Teised pelgavad fotograafi.

Juri nägu kaunistavad hiljutisest löömingust või rängast kukkumisest saadud silmapaistvalt koledad haavad.

“See on teine kord, kui minust ajalehes kirjutatakse,” seletab Juri, kui oleme Tornide väljaku parki jõudnud ja ta on pingile istuma kukkunud. Eelmine kord, nagu selgub, oli 1985. aastal. Krimirubriigis. Juri näppudel on näha selgelt vanglasõnumiga tätoveering.

Juri on tegelikult väga vintis. Vaevu seisab jalul. Seda ta mäletab, et töötas kunagi raudteel ning 1994. aastal lõi ta naise enda juurest minema.

Kruvinud lahti vaarikamaitselise odekolonni pudeli ehk buliku, võtab ta lonksu ning mõmiseb rahulolevalt: “Malina, eto harošaja štuka.”

Sergei on sirgem ja siledam. Nahkjope ja viigipüksid. “Ma olen pool aastat seda joonud,” paljastab ta asjalikul moel ning võtab näppude vahele pudeli sildiga Dolina aromatov (lõhnade org) lisamärkega – persik (virsik).

Selgub, et pool aastat tagasi, kui ta odekameheks sai, läks ta naisest lahku ja kaotas töö Paljassaare sadamas. Nüüd joob ta iga päev. Peenelt pöidla ja nimetisõrme vahel pudelikest hoides ning väikest näppu kergitades järgib ta Juri eeskuju.

Kraam läheb alla rahulikult. Grimassi ei tule. Peale ei hammusta.


Romantilise nimega lemmik

Odekat müüakse paljudes Tallinna putkades. Valik on kirju. “Ostetakse kõike ja juuakse kõike,” selgitab Jaama turul täiusliku odekolonnivalikuga kioski müüa.

Aknal on rivis kuue-seitsmekroonised Dolina aromatov sarja kuuluvad napsud, tavaline “kolmekordne”, piirituse baasil valmistud hambaeliksiir Ulõbka (naeratus) ning lai valik lapikpudelitesse villitud eksklusiivsemaid ja pisut kallimaid marke – Krasnaja Moskva, Saša jne.

Aga keskendugem nüüd asjatundjate kommentaaridele.

Juri ja Sergei kiidavad üksmeelselt just Ukraina firmas Kone toodetud “Lõhnade oru” tooteid. Need on odavad ja normaalse maitsega.

“Troinoi” on Sergei hinnangul puhas ja kange. Aga mõnusat maitset pole.

Hambaeliksiiri, mille etiketilt võib lugeda, et seda soovitab Ukraina stomatoloogide assotsiatsioon, mehed proovida ei taha. Vedeliku sinakas toon häirib. “Mingi jama on siin. Uskuge mind, ma olen ju joodik,” täheldab Juri pudelit läbi valguse takseerides.

Ekslik on arvata, et eksklusiivne ja hinnalt pisut kallim lapikpudel, millel kiri Landõš (maikelluke) Jurit ja Sergeid kuidagi erutanud oleks. Seda ega ka teisi lapikuid tavaliselt ei jooda. “Need haisevad vastikult,” märgib Sergei.

Kaks bulikut, üks peatäis
Kas odeka joomine vastik pole? “See on parem kui viin," tunnistab Juri. "Viin teeb pea haigeks, see mitte.” Eriliselt rõvedal kombel sülitab ta maha tohutu rögaklimbi, läidab Priima ning toonitab siis, et loomulikult mingi teise alkoholiga odekolonni segamini juua ei maksa. Kui nii juhtub, on tagajärjed halvad.
Sergei, kes on Juri praalimist vaikides jälginud, märgib, et tegelikult pole viina ostmiseks raha. Selles ongi kogu asi.
Jutu lõpetanud, nopivad Juri ja Sergei neile eelnevalt preemiaks lubatud kuus pudelit odekolonni kokku. Kaifi saamiseks piisab kahest bulikust. Persooniti on kogused erinevad.
Vahetult enne seda, kui me laiali läheme, nuiab Juri veel honorari – viis krooni. Viivu pärast teeb sama ka Sergei. “Pirukate jaoks, ausalt,” hüüab ta järele.

***

Ilmselt on mõnele viin kallis

Joodikute hulgas populaarset odekolonnisarja Dolina aromatov ja teisi Ukraina parfümeeriafirma Kone tooteid impordib Eestisse OÜ Laminto.

Vastab firma meestöötaja:

Kas teate, et teie imporditav odekolonnisari Dolina aromatov on väga populaarne alkohoolikute hulgas, kes seda joovad?
Võibolla juuakse. Keegi joob Aknooli, keegi odekolonni. Ilmselt on mõne jaoks viin kallis.

Olete te kursis, kas keegi seda lõhnastamiseks-desinfitseerimiseks ka kasutab?
Seda on raske öelda.

Kui palju teie firma aastas odavat odekolonni müüb?
2000 pudelit.

Mis on populaarseim mark?
Seda ma küll ei tea.

***

Võõrsõnade leksikon:

Odekolonn – kölni vesi, lõhnavesi, värskendav ja desinfitseeriv eeterlike õlide alkohollahus. Prantsuse keeles eau de Cologne.