Kuidas EM seni tundub? Huvitav? Põnev?

Üldiselt on mängupilt ju hea. Taset on. Alagrupimängud on olnud mu meelest piisavalt põnevad.

On keegi eriti üllatanud?

No Taani mäng Hollandi vastu oli kindlasti üllatav. Taanlased surusid oma mängu peale ja võitsid olulised kolm punkti, ehkki vaevalt keegi enne kohtumist oleks julgenud sellist tulemust pakkuda. Nüüd läheb selles alagrupis väga huvitavaks.

Aga Venemaa suurepärane mäng ja ülikindel võit Tšehhimaa üle (rääkisime Pareikoga enne Vene koondise teise vooru kohtumist Poola vastu – R. R.)?

Eks enne EMi kontrollimängus Itaalia vastu saadud 3 : 0 võit andis Venemaale väga palju enesekindlust. Oli näha, et nad tulid tšehhide vastu väljakule keskendunult. Ja mäng oli eeskujulik. Isegi piisavas eduseisus ajasid venelased oma liini, ei vajunud seisu hoidma, vaid ründasid ja otsisid väravavõimalust. Ja lõidki neid. Ühesõnaga, väga hea mulje jätsid.

Sergei, oled 1,5 aastat Poolas elanud ja profijalgpalli mänginud. Tõsi, Krakówis, kus EM-mänge ei peeta. Aga ikkagi, kui palju see suurvõistlus Poola elu on mõjutanud?

No väga palju. Siin ei saa olla mingit muud arvamustki. Kogu riigi majandus on saanud väga korraliku tõuke. On ehitatud hulk uusi maanteid, uusi korralikke hotelle, no ja loomulikult uusi staadione. Vaata EMi ülekandeid, näed ju, kui vinged on staadionid Gdanskis, Wrocławis, Poznańis, Varssavis…

Krakówi, mu praegusesse kodulinna, on viimasel ajal ehitatud koguni kaks uut suurepärast staadioni. 16st Poola kõrgliiga meeskonnast on kümme või üksteist saanud uued staadionid.

Staadione on siis ehitatud mujalegi kui EMi mängupaikadesse?

No just, seda ma räägingi. Poola jalgpall, kui rääkida tõesti üksnes jalgpallist, on saanud tohutu tõuke tänu EMile. Tõsise tõuke Euroopa tipptasemele lähemale. Mis tähelepanuväärne – ka kohaliku liiga mängudel tuleb staadionile väga palju rahvast. 40 000 pole mingi ime. Nüüd on vaja sellele publikule taset näidata, tuua liigasse parimaid mängijaid. Kõik muu on väga hästi.

Kas suure jalgpallipeo eel on linnades fassaadid üle värvitud, tänavad pestud, kaltsakad, vargad ja prostituudid minema aetud…?

Poolas, vähemalt minu arvates, olid linnad üldiselt niigi suhteliselt korras.

Ja politseinikele õpetati inglise keelt, et oskaksid võõramaalastega suhelda?

Muide, tean omast kogemusest, et politseiga sai ka varem inglise keeles suhelda.

Küsin seepärast, et Ukrainas, kus samuti EM toimub, nähti tõsist vaeva, et eriti idapoolsete tööstuslinnade ilme välismaalase silmale talutavaks vuntsida, ning politseinikele õpetati kiirkorras inglise keelt, et need välismaalastega rääkida suudaks.

Poola on siiski kõigiti Kesk-Euroopa. On selles kultuuriruumis, näeb välja nagu vaja ning inimesed oskavad suhelda. Ukrainas võib-olla tõesti tuleb ses osas rohkem järele aidata.

EMiga seoses on palju räägitud rassismiga seotud probleemidest. Just Krakówis, kus Hollandi koondis EMiks valmistus, oli üks piinlik vahejuhtum. On siis poolakad, eeskätt jalkafännid, nii suured võõravihkajad ja rassistid?

Minu teada mitte. Mina pole oma seal mängimise ajal sellise asjaga kokku puutunud. Nüüd lugesin isegi imestusega, et Hollandi koondise trenni tuli vaatama 25 000 pealtvaatajat – mis on ju tore – ning nende hulgas olid inimesed, kes pidasid vajalikuks tumedanahalisi solvata.

Kas su kodumeeskonnas Krakówi Wislas mängib mustanahalisi?

On mänginud, ning minu teada pole olnud mingeid probleeme.

Mis fännidel siis nüüd viga on? Ähvardavad kogu peo rikkuda.

Ei tea, aga ju siis midagi on. Võib-olla mõnedele siiski ei meeldi, et nende kodumaal EM toimub.

Ukrainas protestib naisliikumine Femen EMi vastu, sest nende arvates annab suurvõistlus hoogu seksitööstusele. Tean veel, et Ukrainas on päris palju rahulolematuid, kuna EM on elu kõvasti kallimaks muutnud.

Eks mingi hinnatõus on olnud muidugi. Märkasin isegi, et näiteks kütuse hind tõusis Poolas aastaga umbes viiendiku võrra. Aga ma arvan, et Poolas on hinnatõus olnud ehk vähe rahulikum kui Ukrainas. Seal, nagu olen kuulnud, on tõepoolest paljude asjade ja teenuste hinnad hüppeliselt tõusnud. Aga samas, sellest peaks aru saama. Kui riiki tuleb ühel hetkel kümnete tuhandete viisi maksujõulist ja pidutsemishuvilist publikut, kes hinnale liiga palju tähelepanu ei pööra, siis on selge, et nende pealt üritatakse teenida. See on ju enam-vähem kõikjal nii.

Nii et Poola ja ilmselt ka Ukraina on EMi korraldamisest pigem võitnud?

Päris kindlasti on võitnud. Ja mitte ainult jalgpall. Kogu majandus, kogu riik on võitnud.

Luba, ma provotseerin sind.

Proovi.

Mis tunne oli vaadata Iiri koondise mänge sel EMil? Võitnuks Eesti koondis neid, mängiks me ise Poolas-Ukrainas.

Tead, kui ma vaatasin Iiri-Horvaatia mängu, kui nägin iirlaste vihaseid nägusid, kui kohtunik taas mõne vaieldava olukorra nende kahjuks vilistas, mõtlesin – noh, iirlased, mis tunne on, kui kohtunik vilistab pidevalt vastu? Ma annan endale väga hästi aru, et ega kohtunik üksi ei otsusta mängu, kohtunik ei löö väravaid. Kuid ta mõjutab meeleolu ja rütmi. Iga üksik kahtlane vile ei otsusta ehk midagi, kuid kui neid koguneb palju… Ühesõnaga, kui iirlased kaotasid kindlalt Horvaatiale, tuli mul meelde meie kodumäng Iirimaa vastu.

Muide, mulle ka. Mulle tundus, et meie meeskonnal on siiski veel arenguruumi. Kas sina usud, et kui me oleks valikmängudes iirlasi võitnud, oleksime EMi finaalturniiril võinud miskit tõsist korda saata? Kas või sellesama Horvaatia vastu.

Oleme ju horvaatidega mänginud. Oleme paljude päris tippmeeskondadega. Teame, mis tasemel see mäng käib. Ma arvan, et kui oleksime heas vormis, kui meil oleks pisutki õnne, oleksime võimelised EMil mõnelt eeldatavalt tugevamalt punkti röövima. Aga no mis siin rääkida… oleksime. Praegu oleme, kus oleme. Puhkame kodus ja vaatame EMi telekast. Meil oli võimalus pääseda EMile, mida me paraku ei suutnud kasutada.

Kelle poolt sa sel EMil oled, kellele võitu ennustad?

Ma olen alati olnud Itaalia meeskonna fänn. Neile hoian alati pöialt. Ja Venemaa meeskonda jälgin väga suure huviga. Ma olen ju Venemaal siiski kümme aastat mänginud, tean kõiki sealseid mängijaid, tean nende tugevust. Ma tean, mida nad suudavad.

No ja mida nad suudavad? Võivad nad imet teha ja EMi kinni panna?

Seda on raske öelda. Aga neil on väga kogenud treener, selged liidrid, kes tunduvad olevat heas vormis – nad võivad heal päeval võita keda iganes. Ma usun, et Venemaa võib selgi korral jõuda vähemalt poolfinaali nagu eelmisel EMil.

Nii, et Itaalia ja Venemaa on sinu favoriidid?

Jah, just. Neile hoian pöialt.

Saab siis näha. Head kaasaelamist.