Kaitse
Kõiki WHSiga ühendatud arvuteid varundatakse kord päevas. Kui kasutaja on suutnud oma Windowsi kasutuskõlbmatuks muuta, piisab ainult ühe CD sisestamisest ja arvuti taaskäivitamisest. Pärast seda käivitab arvuti ennast CD pealt ja kuvab kõik koduserveris olevad varukoopiad. Samuti saab vajadusel taastada üksikuid faile ja kaustu.
Samuti suudab Windows Home Server kontrollida, kas kasutajal on ikka paigaldatud antiviirustarkvara kõige viimasem uuendus.

Jagamine
Koduserver käitub keskse failijagamissüsteemina. Kõik pildid, failid ja muusika on kättesaadavad kõigist koduvõrgus olevatest arvutitest eeldusel, et need failid on koduserveris olemas.
Muusika kuulamiseks ei pea faile kopeerima oma kettale, vaid WHS suudab neid ise serveerida. Sama kehtib ka kõigi teiste failide kohta.
Koduserverile saab lisada kõvakettaid, olgu need siis arvuti sisse käivad või välised, USB-ühendusega kettad. Isegi kui süsteemi on lisatud mitu kõvaketast, paistavad need serveris tavakasutajale ikkagi ühena. Spetsialistid tunnevad juba üsna ammu sellist süsteemi RAID0 nime all, kuid siin on see tehtud nii, et lõppkasutaja ei pea seda seadistama.

Ligipääs kaugelt
Kui pildid, muusika ja dokumendid on koduserveris juba olemas, siis mingil hetkel võib tekkida vajadus neile väljaspool kodu ligi pääseda.
Eeldusel, et serveri seadistaja lubab seda võimalust kasutada, on see ülimalt lihtne. Veebibrauserisse tuleb kirjutada oma serveri nimi kujul nimi.homeserver.com ning serveri failid on nähtavad ning alla laetavad veebibrauserist.
Kogu liiklus serveri ja veebibrauseri vahel toimub turvalist liini pidi (krüpteeritult), mis tähendab, et võõras seda pealt kuulama ei pääse.
Serveris olevaid faile saab jagada ka sõpradega, kellele on vastav konto loodud.
Mis veelgi parem, eeldusel, et lauaarvuti kodus on tööle jäänud, saab seda kasutada, nagu sa istuksid selle taga. See oli ka varem võimalik, kuid keskmisele kasutajale jäi enamasti selle algne seadistamine ja ligipääsemine ületamatuks takistuseks.

Seadistamine
Seadistamine käib Home Server Console'i nime kandva tarkvarajupi abil, mille kõik valikud on arusaadavad ka keskmisest väiksema arvutikogemusega kasutajale.
Kokkuvõtteks võib öelda, et üle kahe arvutiga majapidamises on tegu üsna väärtusliku asjaga keskmisele kodukasutajale, spetsialistid on Home Serveri pakutud võimalused kasutusele võtnud juba varem teiste vahenditega.