Kallase meeskonna keskmine vanus on 31 aastat. Kui eelmine peaminister Laar 42aastaselt ametist lahkus, oli tema 13 nõuniku-abilise keskmine vanus 33 aastat. Hoolimata noorusest on tegemist haritud seltskonnaga, kus on üks doktorant ja magister, kolm magistranti, viis kõrg- ning üks keskharidusega inimene.

Peaministri 11 abilisel on kokku viis last. Kaks nõunikku kuuluvad Reformierakonda, üks on isamaaliitlane.

Pressibüroo kordaminekud ja möödalaskmised

Avalikkusele paistab kõige rohkem silma pressinõunike töö. Teised nõunikud on hallid kardinalid, kelle antud nõu alusel peaminister tegutseb. Tema otsuste tulemuslikkus on ühtlasi ka hinnang nõunike tööle. 

Daniel Vaariku juhitud pressibüroo lõi Eesti riigiasutuste infotöötajate väärtuskoodeksi, mis peab välistama riigipoolse propaganda. Enda paikapandud mängureegleid järgis peaministri büroo piinliku täpsusega. Seetõttu oli Vaariku ja tema alluvate töö põhjamaiselt igav ja skandaalivaene.

Pressi- ja infonõunike arvates on peaministri pidev kõrge reiting avalikkuses kinnitus nende heale tööle. Samuti hindasid nad ajakirjanike töötingimuste parandamist Stenbocki maja pressiruumis.

Ebaõnnestumiseks lugesid nõunikud aga vähest selgitustööd Eesti seisukohtade kohta USA ja Euroopa Liidu vahelistes erimeelsustes. “Ennustasime seda juba möödunud suvel ja peaminister rääkis sellest mitu korda, aga teema tõusis alles tänavu veebruariks ja kõike tuli alustada otsast peale.”

Daniel Vaarik (29) - pressibüroo juht

Juhtis valitsuse pressibürood ka Mart Siimanni valitsuse ajal. Suhtlust meediaga on ta korraldanud majandus- ja rahandusministeeriumis. 1993. aastal töötas neli kuud Eesti Ekspressis, seejärel Tartu Q Raadios ja Rahva Hääles majandustoimetajana. Lõpuks läks Vaarik riigiteenistusse ega kahetse seda. Tänavu valisid ajakirjanikud ta Eesti parimaks pressiesindajaks.

“Kallas on väga hea meeskonnalooja. Kui tema meeskonnas juba kord olla, siis ta annab üsna selgelt mõista, et peab sind parimaks, võtab nõu kuulda ning usaldab. Kallasega käib kaasas õnnestumise meeleolu. Asjad võetakse ette, tehakse ära ning need lähevad korda. Niisama istumine pole võimalik. Nelja aasta jooksul olen tänu Siimule kokku puutunud väga paljude inimestega ja oleksin imestunud, kui oma edasises töös nendega kokku ei puutuks.” P>

Hanna Hinrikus (26) - koostab pressiteadeid, korraldab pressikonverentse

Esimesi Tartu Ülikooli kraadiga suhtekorraldajaid, praegu õpib samas magistrantuuris. Läbi ja lõhki suhtekorraldaja. On töötanud Tartu linnavalitsuses, kahes suhtekorraldusfirmas ning rahandusministeeriumis.

“Kallasel oli meeskonna juures keskne roll. Rahandusministeeriumist pärit igahommikuste koosolekute komme aitas "väärtushinnanguid ühtlustada" ja tekitas samas tugeva ühise meeskonna tunde."

Valitsuse pressinõuniku ametikoht ei ole poliitiline. Kuid siin jätkamine sõltub siiski sellest, millist meeskonda uus peaminister soovib enda ümber näha. Enne selle selgumist ei tee ma konkreetseid plaane.”

Jaanus Rankla (26) – kogub ja töötleb infot, nõustab riigikantseleid avalikkusega suhtlemisel

Tuli pärast õpinguid riigikantseleisse praktikale ja on jäänud aastateks. Ülikooli kõrvalt töötas Tartu Ülikooli ja Eesti Rahva Muuseumi infotalituses. Kogemuse põhjal teab, et tema töös on peamine osata jamasid ennetada.

“Meeskond on olnud hästi töötav, sõbralik ja avatud. Osa meist on olnud ametis juba mitmete valitsuste ajal, seepärast on ka palju kogemusi ja teadmisi. Meie eas on kõik teed avatud.”

Tex Vertmann (28) – toimetab internetiväljaandeid, nõustab valitsust suhtelmisel avalikkusega

Õppinud matemaatikat ja suhtekorraldust, olnud koolis arvutiõpetaja ning projekteerinud väikeses erafirmas infosüsteeme. Tema teeneks võib pidada e-riigi projekti: internetiportaalil riik.ee on üle 300 registreeritud kasutaja ja kodanikuportaal TOM (Täna Otsustan Mina) on väga populaarne arvamusavalduskoht.

“Siimu isiksus paneb paremate töötulemuste nimel pingutama. Hea juht ja kaaslane nii tööl kui ka vabal ajal. Selle seltskonnaga läheks luurele küll!”

Rain Rosimannus (34) – peaministri büroo juht, annab nõu poliitilistes küsimustes

On töötanud Lennart Meri presidendikantseleis sisepoliitika nõunikuna. Reformierakonna koduleheküljel kirjutas Rosimannus, et “kui Lennart, Siim ja Edgar parimaid külgi pidi kokku panna, siis kolme peale saaks ühe korraliku ja eeskujuliku Eesti poliitiku”.

"Loodan, et kõigil nõunikel olid piisavalt paindlikud võimalused oma ülesannete loovaks täitmiseks. Ilma jäikade hierarhiate ja ülemääraste bürokraatlike tõmblusteta. Olen ise pikalt nõunikuametit pidanud ja usun, et seda polegi nii vähe. Esmaspäeval annan vande uue Riigikogu liikmena."

Andres Klaar (28) - nõustab maailma- ja Eesti majandust puudutavates küsimustes

Tuli Mart Laari ajal peaministri büroosse Eesti Panga juhtiveksperdi kohalt. Varem töötas mõnda aega rahandusministeeriumis.

“Eks aeg selekteerib välja kordaminekud ja ebaõnnestumised. Kallase roll oli selles, et ta võttis vajalikul hetkel büroo nõuandeid kuulda. Ja vajalikul hetkel ei võtnud kuulda. Tulevikuväljavaated on head.”

Madis Müller (26) - nõustab riigieelarve ja maksupoliitika küsimustes

Tuli Kallasega kaasa rahandusministeeriumist. Ta oli varem Reformierakonna majandusnõunik ja finantskonsultant PriceWaterhouseCoopersis.

“Nõunikul on tavaliselt väga raske öelda, et just tema oli see, kes mingi suure asjaga hakkama sai. Tegelikud otsused koos nendega kaasneva au ja kriitikaga peab vastu võtma see, kellele oled vaid nõuandja.

Möödunud aastal olid kõige olulisemad maksuküsimuste läbirääkimised ELiga ning riigieelarve koostamine. Esimene läks minu arvates väga hästi. Riigieelarve osas oleks muidugi parem tunne, kui vastu võetud oleks täiesti tasakaalus eelarve, kuid kurtmiseks ei ole ka põhjust.

Mul oleks võimaluse üle samas meeskonnas veel kunagi midagi teha ainult hea meel. Vahepeal on aga plaanis silmaringi avardamise mõttes väljaspool Eestit ja seega ka teises seltskonnas töötada. Augustist peaksin minema kuni kolmeks aastaks tööle Maailmapanka –  tundub aga, et nõuniku ametinimetusest ei õnnestu kuidagi ka seal lahti saada.”

Terje Rohi (24) – koostab Kallase päevaplaane ja korraldab kohtumisi

Büroo pesamuna tuli rahandusministeeriumist kaasa Kallase abina. Pärast Kristen Michali lahkumist kesklinna linnaosa vanemaks võttis enda peale ka nõuniku ülesanded.

“Loomulikult lisab Kallase isiksus sära kogu üritusele, ta on seltskonna hing! Usun, et seda on kogenud kõik temaga kokku puutunud inimesed. Eks seda näitab aeg, mida keegi tegema hakkab. Praegu on veel pisut vara teemat käsitleda.”

Simmu Tiik (44) – teavitab välisilmas toimuvast, hoiab sidet välisministeeriumiga

on välisministeeriumi poolt peaministri büroole välisnõunikuks “rendile antud” Mart Laari teise valitsuse algusest. Varem töötas Tiik diplomaadina Taanis. Saab suursaadikuks Iirimaal.

“Kõige suurem heameel on sellest, et EL ja NATO asjad said korralikult aetud. Eks suuresti just selle nimel ole juba kümme aastat diplomaadileiba näritud.

Mitte miski palk ei paneks taolist seltskonda Kükametsa Kolla heaks töötama. Eks igaüks ajab edasi oma rida, kuhu iganes see ka ei viiks. Aga Eesti ja maailm on mõlemad väikesed ning meie memuaare kirjutades pensioni ootamiseks liiga noored. Küllap tuleb kunagi kusagil veel seljad kokku panna.”

Mari Tomingas (31) – nõustab kaistepoliitika- ja julgeolekuküsimustes, saadab peaministrit julgeolekuteemalistel riigivisiitidel

Töötas varem aastaid president Meri julgeoleku- ja kaitsenõunikuna. Ta on kaitsnud rahvusvaheliste suhete ja Euroopa integratsiooni teemalise magistritöö Kesk-Euroopa Ülikoolis Budapestis ja õpib nüüd Tartu Ülikooli doktorantuuris.

Tegevusvaldkond on üsna spetsiifiline, kuid töökogemus on olnud ääretult mitmekesine. Olen pisut ebausklik ja tulevikuplaanidest ei räägiks, kuid arvan, et jätkan tööd erialal.”

Ines Pandre (51) – referent. Korraldab peaministri asjaajamist ja abistab nõunikke

Seltskonnas kõige vanem ja staažikam. Ta alustas peaministri sekretär-asjaajajana tööd riigikantseleis juba 1990. aastal. Pandre on väga tagasihoidlik ega pidanud vajalikuks oma tegemistest Ekspressile rääkida.