Kallid kaastöölised

Mart Zirnask
, meremehesärgis
Elu suvereporter
Mart Zirnask, triibulist meremehesärki kanda armastav pikka kasvu poiss, oli suvel Ekspressi Elu-osa praktikant. Alguses pisut häbelik ja hajevil nagu mõni teinegi Ekspressi suvereporter – ainuke asi, et seda poissi oli võimatu mitte märgata. Ja mitte ainult pikkuse pärast. Oma esimese loo kirjutas ta nii, et seal ei tulnud peaaegu sõnagi toimetada. Jäime vargsi hinge kinni pidama – kas tegu on algaja õnnega või siiski suurepäraselt ekspreslikku vaimu ja stiili tabava noore tudengiga, mõtlesime. Me ei pidanud pettuma, Mart kirjutas asjatundlikult, vaimukalt ja hoogsalt. Praegu pingutab Mart Tartus ajakirjanduse ja kommunikatsiooni osakonnas vaimumusklit, et kevadel ülikool lõpetada. Pärast seda on ta lubanud jälle rohkem meie peale mõelda. Muskel punni, Mart!

Hanna Danielsson,
fotograafi pilguga praktikant Rootsist  
Hanna saabus Ekspressi toimetusse Rootsist. Küllap ta oleks võinud läbida praktika ka oma kodumaal, aga ta eelistas Eestit. Teda ei näinud toimetuses kuigi tihti (ja kui, siis peamiselt Areeni toas) ning tema lood rääkisid kodueestlaste asemel pigem väliseestlastest või Eestis elavatest välismaalastest (peamiselt keele tõttu: Hanna ei oska eesti keelt). Üllatusena saatsime Hanna üht artiklit tegema ka Rootsi, kupatasime ta justkui tagasi oma kodumaale. (Mäletate lugu karikaturist Heiki Ernitsa Rootsi sõjaväes teenivast tütrest?) Fotograafi Hanna kaasa ei võtnud, läks üksi – aga tagasi tuli suurepäraste piltidega. Praegu jätkab Hanna oma ajakirjandusõpinguid Rootsis.

Marian Männi, Kuuma suvereporter
Marian Männi astus ühel ilusal juulipäeval toimetuses uksest sisse ja ütles: “Tere, siin ma nüüd olen!”
See oli paras üllatus, sest suvepuhkuste tuhinas oli tema praktikale tulek kõigil meelest läinud. Esmapilgul tundus Marian vaikne ja ujedavõitu tüdruk, kes sobib rohkem nn pehmemaid teemasid, mitte kuumi ning karme lugusid kirjutama.
See mulje oli nii Ekspressi lugejate kui ka tegijate õnneks petlik. Mariani suurimaks hitiks sai artikkel pimedast noormehest, kes purjuspäi autoroolis ringi rallis. “Täis peaga on lihtsalt julgem sõita,” tunnistas kutt talle.
Praegu õpib Marian Tartu Ülikoolis ajakirjandust ning kirjutab õpingute kõrvalt aeg-ajalt ka Ekspressile.

Triin Vaimel, Kuuma praktikant
Triin töötas Ekspressi toimetuses pool aastat, juunist oktoobrini. Ta pakkus ennast ise Ekspressi tööle, saates peatoimetajale e-kirja, kus muu hulgas kirjutas: “Kui aus olla, siis olen ma üsna avatud igasuguse töö suhtes.”
Kuna Inglismaal Sheffieldis ajakirjandust õppiv Triin oli Sheffieldi ajalehes kirjutanud kohtu-uudiseid ja tal oli juurdepääs sellistele andmebaasidele, mida Eesti ajakirjanikud ei tea, sai tema tööks kirjutada artikleid, mis puudutasid välismaalaste seiklusi Eestis või Eesti elanike seiklusi välismaal. Triinul on hea nina põneva teema peale ja ta töötab kiiresti. Kõige imelisem oli aga tema inglise keele oskus, sest kui ta inglise keeles intervjuud tegi, oli kuulajal võimatu uskuda, et tegu pole sündinud inglasega.

Ellu Maar, Areeni suvereporter  
Suvine Areeni kunstireporter Ellu Maar suutis kiiresti omandada niinimetatud reporteri kutseoskused: kiire reageerimisvõime, paindlikkuse töögraafikus ja julguse võõraste inimestega vabalt suhelda. Üllatas põhjaliku kaanelooga Endel Taniloost ja tema muuseumist. Hariduselt semiootik ja praegu Kunstiakadeemia kunstiteaduse magistrant, töötab aktiivse olemisega Ellu galeriis Vaal ja ehk kirjutab ta veel tulevikus midagi kunstist ja kunstnikest. 

Anne Vetik, Areeni suvereporter  
Anne tuli enamasti bussiga Lasnamäelt. Mingil hetkel leidis ta, et oleks vaja saada muuseumi direktoriks, ning seetõttu tuli tal EKAsse kunstiteadust õppima minna ja katsetada saatejuhiks olemist ETVs. Vahepeal hakkas siia-sinna episoodiliselt kirjutama topistest ja kaltsukates šoppamisest ja paar korda ka kunstist. Praeguseks on Anne kunstiteaduse bakalaureusekraadi omanik ja jõudnud arusaamisele, et muuseumi direktoriks ei sunni teda minema mitte ükski jõud, ning eelistab hoopis mängida copywriter’it ühes kenas reklaamiagentuuris, andes oma panuse kapitalismi õitsengusse.

Merle Tank, Areeni suvereporter
Merle on erinevalt oma nimest täiesti ebamilitaarne. Malbe, tark, tõsine ja töökas. Elab vaheldumisi Kärevetel ja Helsingis. Kirjutas Areenis kunstist ja inimestest kunsti taga, käis city’s spaa ilu imetlemas. Esindas rohevaatenurka ja kutsus üles rabamatku vältima. On eluterve maa sool, mitte dekadentlik linnavurle. Loodetavasti kirjutab Areenis ka edaspidi.