Massaaži ajal võib alguse saada emotsionaalne side ning kesta tänu üksteise jälgimisele ja suhtlemisele. Massaaž arendab usaldust ja lähedust ema-isa ja lapse vahel. Masseeri aeglaselt, räägi lapsega, naerata talle ja kiida teda.

Kuna paljudele beebidele riietamine ei meeldi, saab massaažiga harjutamist alustada liigutustega riiete peal. Pane üks käsi lapse kõhule ja tee päripäeva aeglaselt ringikujulisi liigutusi. Seejärel hoia last oma õla vastas ja silita õrnalt ta selga ning näpuotstega ka nägu ja peanahka. Selline silitamine sobib ka alla kolme nädala vanustele beebidele.

Kiirenda seedimist

Vastsündinu seedesüsteem pole välja arenenud. Seedimiseks vajalikud lihased saavad täisjõu ligikaudu kolme kuu pärast, umbes sellel ajal kaovad ka gaasivalud. Enneaegsete beebide gaasivalud on sageli tingitud sellest, et nende seedesüsteem on veelgi hapram. Lihaspinged toovad kaasa mao- ja soolestikuvaevused ning pinge kõhus tekitab gaase. Massaažiga saab lihaseid lõdvestada, arendada ja nende toonust tõsta. Regulaarne silitamine muudab käärsoole peristaltilise liikumise tugevamaks, leevendades seega ka kõhukinnisust. Vastsündinu seedeelundid asetsevad rohkem taga ja külgedel, kõhumassaaž soodustab nende nihkumist efektiivsemasse asendisse.

Igasugune lihaspinge teeb beebile haiget, aga seda saab edukalt massaaži abil leevendada. Inimorganism oskab tekitada valuvaigistavaid hormoone, mida nimetatakse endorfiinideks. Kogu keha massaaž suurendab toitaineterikaste punaliblede ringlust, mis eraldavad verre endorfiine ning kannavad neid edasi.

Kiirem vereringe ja ilus nahk

Beebidel on sageli käed ja jalad jahedad. Osalt on see tingitud siseorganite kiirest arengust, mis nõuab suuremat verevarustust. Kuna beebi on enamasti horisontaal­ses asendis, ei jõua käte-jalgadeni alati piisavalt verd. Massaaži ajal vereringe kiireneb ning veri liigub takistuseta terves kehas ringi, viies toitaineid ja hapnikku ka kõige kaugemasse punkti. Toitaineterikas veri soodustab uute vereliblede teket ning varustab aju vajaliku hulga hapnikuga. Masseerides beebit üle kogu keha, märkad, kuidas väikesed käed-jalad soojaks muutuvad.

Beebi kiiresti muutuva naha struktuuri parandab massaaž orgaanilise mandli- või viinamarjaseemneõliga, mis hooldab ja toidab nahka, imendub kiiresti ega ummista poore. Peale nende õlide on olemas ka mitmesuguseid kreeme, kuid tuleb jälgida, et need oleksid keemiavabad, naturaalsed ja säilitusaineteta. Õlide ja kreemide kasutamine ei ole kogu keha massaažis reegel. Kui beebi nahk pole kuiv ega kare, pole kreemide-õlide järele vajadust. Allergiate või nahalöövete puhul määrab arst, millist ravikreemi kasutada.

Jalgade ja käte massaaž

Jalgades on sadu närvilõpmeid ja nende masseerimine on heaks alguseks. Vereringe elavdamiseks võib teha kergeid pigistavaid liigutusi. Võta veidi õli ja hõõru seda soojendamiseks pihkude vahel. Seejärel võta pihku lapse jalad. Silita neid kuni soojenemiseni, siis silita näppude vahel kordamööda iga varvast.

Seejärel hoia parema käega lapse paremast pahkluust ja tõsta jalad õhku. Võta teise käega säärest ja libista kätt pahkluust sääreni. Korda sama vasaku jalaga. Ikka veel lapse pahkluust hoides võta teise käega sääremarjast ja pigista õrnalt.

Järgmiseks võta mõlema käega beebi reiest ja tee pöidlaga ringikujulisi liigutusi. Kui oled kordamööda masseerinud mõlemat reit, võta kinni labajalast ning jätka õrna pigistamist ja surumist.

Beebidele meeldib, kui käsivarte masseerimisel jääb nende üks käsi vabaks. Võta ühe käega lapse randmest ja libista teise käega piki käsivart kuni õlani. Korda sama teise käega. Siis, hoides randmest, pigista pöidla ja sõrmedega õrnalt beebi käsivart. Võttes mõlema käega lapse käsi­varrest õlgade lähedalt kinni, silu käelaba suunas.

Paita sõrmedega käeselga ja kui beebi laseb näpud rusikast lahti, paita peopesaga tema pihku. Seejärel libista sõrmedega kordamööda üle tema sõrmede. Paita pöidlaga ringjalt lapse peopesasid.

Hoia last randmetest, siruta tema käed kahele poole laiali ja tõmba siis nendega „kallistades” üle lapse rinna. Korda. Selline sirutus aitab hingamisteedel rohkem avaneda ning treenib selja- ja õlalihaseid.

Hammaste tulek

Hammaste tulekul haaravad beebid sageli kinni oma kõrvanibust. Huvitaval kombel asub üks lõualuule vastav akupunktuuripunkt tõepoolest seal. Hammaste tulekut saab kergendada õrna massaažiga kõrvade, lõua ja igemete piirkonnas, mis rahustab närvilõpmeid ning kiirendab vereringet.

Vastsündinutel ja eriti enneaegsetel beebidel võib olla probleeme haaramisrefleksiga. Massaaž vahetult enne imetamist stimuleerib beebi seedesüsteemi, nii et lapsel tekib isu ja ta hakkab innukalt rinnanibu otsima. Rinnast võõrutamise ajal tekitab kogu keha ja eriti kõhumassaaž vahetult enne söömist suurema näljatunde, nii et toiduvajadus saab jagu tundlikkusest ja vastumeelsusest pudelitoidu vastu.

Loe lisaks: www.massaaz.ee, www.bullerbi.ee