20.06.2002, 00:00
Sinise purje all
Kaunitel suveõhtutel on Tallinn nagu välismaa. Vanalinn on, soe on, Euroopa
on. Milleks siis ronida Pariisi, Nizzasse või Firenzesse, kui sama heaolu on
siinsamas kättesaadav?
Loomulikult on arukas süüa haruldast kliimat nautides
terrassil. Kaldun arvama, et konkurentsitult kauneim terrass on šoti klubil.
Väliterrasse on õigupoolest kaks, üks klubi ees sinise purje all (“Sinine
puri”, 1918, oli noore Marie Underi elurõõmu ja naudinguid ülistav luulekogu),
teine müürikõrgendikul.
Klubi on kiitust väärt ka toidu poolest. Kõigepealt
on tal mingi idee: šotimaa, mistõttu on saadaval sadakond viskisorti ja
šoti rahvusroad. Viski on iseenesest üks tervistkahjustav pohmellijook, aga
mõõdukal pruukimisiel siiski põnev. Kui tahad, võta Stewart’s (25 krooni 4 cl;
tõesti kehv), kui tahad, võta JW Blue Label (285 krooni). Aga Famous Grouse ja
White Horse on ju head ka mõõduka hinna eest. Igatahes tuleb ära proovida
haggis (43), see on šoti rahvustoit, mis koosneb lambamaos küpsetatud
rupskitest ja selle lisandina kaalikapudrust. Mulle meeldib, kuigi pipart võiks
rupskisegus vahest vähemgi olla, maitset parandab sinna valatud tilk viskit.
Cook-a-leekie, šoti kanasupp porruga, on sedasorti etnograafiline roog, mida
söandaksin pigem “huvitavaks” liigitada.
Lisaks ideele on hea omadus
toidukaardi suur paindlikkus. Nimelt pakutakse seal eelroogasid (nt
hiidkreveti-peekoni vardad salsakastmega, 92) suupisteid (nt aedviljad kolme
dipikastmega, 32), kuumi eineid (nt feta-kreveti ahjuvorm, 65) ja salateid (nt
Loch Nessi salat). Sellele järgnevad supid, põhiroad ja magustoidud. Nii on
võimalik roogasid kombineerida vastavalt nälja suurusele. Mulle on alati väga
hea mulje jätnud krevettidest ja muudest mereelukatest valmistatud eined.
Eelroogadest on suurepärane mereandide assortii (75; krevetid, lõhe,
marineeritud angerjas, forellimari), saledusmoe ees gurmeeköögist välja
vingerdanud angerjas on päris mõnus. Suitsulõhe terriin (52) nii suud
silitav ei tundu: justkui veidi mannapudrune.
Praed on prisked: arvestades,
et tegu pole eliitrestoraniga, kus viis käiku süüakse, on see ka loogiline.
Lõhepraad (155) on suur nagu labakinnas ja mõnusa hapuka krevetikastmega, tänu
millele jääb ka neutraalsevõitu kala meelde. Ka õrn kohafilee maisipadjal (135)
oli täitsa laitmatu, aga lambaga oli nii, et polnud lihtsalt lambaprae päev:
kuiv üleküpsetatud liha, mida veinikaste päästa püüdis. Mõte oli ju hea: eraldi
anumas kuulus prae juurde kogunisti piparmündiželee Värskete punemelehekeste
lisamine praele on hea mõte, aga muus osas on rohke lisand seeriatoodang: samad
pakiaedviljad püsikasutuses. Hinna ja kvaliteedi suhet arvestades on tulemus
siiski hea, jäädes stiililt kuhugi pubi- ja restoranitoidu vahele. Aga eks
paljud restoranidki paku pubitoitu.
Veinivalik on asjatundlik ja hinnalt
mõistlik, Soave Classici Nibai maksab 190 krooni, 200–300 vahel on suur valik
uue ilma veine. Klaasiga (40) müüakse majaveini, milleks on Tšiili Millaman,
Chardonnay ja Cabernet, meeldivad laiatarbeveinid. Neile, kes “midagi head”
soovivad, leidub nii Chablis’d, punast burgunderit kui ka
Chateauneuf-de-Pape’i.
Õlled hele Foster’s ja tume Beamish Stout on samuti
väga mõnusad ja mitte just laialt levinud.
Niisiis on sinise purje all
hubane nurgake, sest kuna enamik inimesi armastab paiku, kus põrgulärmis
trügida ja tungelda saab, ei kannata šoti klubi sulnis õu ülerahvastuse all.
Teenindus on minu mäletamist mööda alati sõbralik ja tähelepanelik olnud, ning
et lauda toomisel lisandub roogadele 10% teenustasu, ei jää ka südametunnistus
piinama, et jootraha sai nii vähe antud.