Sir Winstoni sõbrad tõmbasid kuuba sigareid
Eesti klubi- ja seltsimaastik on rikastumas uue liikmega – juba mõnda aega
on käinud koos sigarisõpru ühendav Eesti Churchilli Selts, kes peaks neil
päevil ka ametlikult registreeritama.
Ülemöödunud neljapäeva õhtul said
seltsi liikmed kokku kohvikus Pegasus. Prooviti kahte tüüpi kuuba sigareid ning
nende juurde šoti viskit. Oma teadmisi sigaritest ja nende juurde sobivatest
jookidest jagas tubakafirma Habanos Ida-Euroopa ja SRÜ regiooni juht Willy
Alvero.
Ramon Allones Small Club Corona / Johnnie
Walker
Esimeseks proovitavaks sigariks oli Club Corona mõõtu
Ramon Allones. Sigar oli mitmeski mõttes üllatuslik – kui seninähtud kuuba
sigarid ületavad kanguse poolest keskmist tunduvalt, siis Ramon Allones Small
Club Corona on nende seas üks kergemaid. Ometi oli sigari lõhna- ja
maitsebukett tõeliselt rikkalik.
Maitsenüansside kirjeldamine on küll
tänamatu töö, kuid enamik sigarisõprade Meka, Cigaraficionado (www.cigaraficionado.com) hindajaid
leiab selle maitses viiteid šokolaadile ja pähklitele (meeldejäävaim
kommentaar: “Mõrušokolaad ja Tiramisu!”). Sigari kerget iseloomu täiendas ka
tema mõõt Club Corona. See jääb nii jämeduse kui ka pikkuse poolest tublisti
alla klassikalisele Corona-mõõdule, nii et ei maksa imestada, et selle sigari
nimi oli varem Minutos.
Sigarite laitmatu kvaliteedi tagab valmimine
Partagase tehases. Cigaraficionado kommentaatorid on Ramon Allonese sigareid
hinnanud sigarite ühe lipulaeva, Cohibaga võrreldavate punktidega.
Kõik see
kokku teeb Ramon Allones Club Coronast kiire ja kerge sigari, mis sobib hästi
tõmbamiseks korraliku lõunasöögi ootuses või sigarisõpradele, kes alles oma tee
alguses. Sigar sobib hästi kergemate jookidega – noorema konjaki või
seguviskiga. Ka mainitud õhtul olid selle kaaslasteks vana hea Johnnie Walkeri
perekonna väärikamad esindajad Gold Label ja Pure Malt.
Vegas
Robaina Unicos / Scapa ja Laphroaig
Vegase istanduses ulatub
tubakakasvatuse traditsioon 19. sajandisse. Tänapäeval on tegemist ühe
tuntuima-tunnustatuima kattelehtede (wrapper) valmistajaga, kes varustab
nendega näiteks H. Upmanni tehaseid (kus valmib ka Vegas Robaina ise).
Robainade perekonna oskusi kinnitab seegi, et nad on valmistanud sigareid Rooma
paavstile (ehkki puudub tagasiside, kas Tema Pühadus neid ka tõepoolest ise
tõmmanud on). Iseseisva brändina alustas Vegas Robaina aga alles 1997.
aastal.
Pegasuses pakutud Vegas Robaina torkab silma juba oma mõõdu poolest
– Unicos (laiemalt tuntud kui Figurados või Pyramidos) on oma koonusja, otsast
teravikuks aheneva kujuga väga klassikaline mõõt, mille hiilgeajad jäid 19.
sajandisse. Samas võimaldab aga just see kuju asjatundjate hinnangul tubakast
võimsaima maitseelamuse saada.
Vegas Robaina Unicos on keskmise kangusega,
pigem kergem kui kangem. Maitselt on ta täidlane, rikkalikult aromaatne ja
vürtsikas. Kõige enam on seda võrreldud sigariga Montecristo nr 2 (ehkki ta
viimasele kanguselt alla jääb). Cigaraficionado asjatundjad on aga hinnanud
eelmainitud Vegas Robainat enamategi punktide vääriliseks kui Montecristot
(vastavalt 88 ja 85 punkti 100st ehk very good to excellent).
Joogiks pakuti
Vegas Robaina Unicose juurde kahte linnaseviskit (single malt) – ühte Šotimaa
põhjapoolseimat, Orkney saarelt pärit Scapat ning maailma jõulisimate ja
robustseimate hulka kuuluvat, Islay saarel valmistatavat viskit Laphroaig.
Allakirjutanule meeldis selle sigari juurde pigem Scapa, mille ümar ja
täidlane, kergelt õline maitse oma burboonile viitavate nootidega (endistes
burboonivaatides Scapa ju valmibki) sigarit hästi täiendas. Laphroaig sobiks
oma karmi jõulisusega veelgi kangemate ja aromaatsemate sigarite juurde. Aga
eks seegi ole rohkem maitseasi.
Kuidas jooki
valida?
Lõpetuseks veidi ka sellest, millise sigari juurde
millist jooki valida. Üks on siin selge – lahja alkohol (õlu ja vein) sigari
juurde ei sobi. Erandiks võib vahel olla vana portvein või korralik šampanja.
Muus o
sas väga olulisi reegleid polegi, kõige enam sõltub valik isiklikest
maitse-eelistustest – näiteks anglosaksi kultuuriruumis eelistatakse tihti
viskit, Lõuna-Euroopas peetakse tavaliselt paremaks konjakit, armanjakki või
brändit. Mõnikord sobib hästi vanem rumm. Ka grappa, džinn ja isegi viin
on teretulnud, kui need kellelegi sigari juurde meeldima peaks. Arvestada
tasuks ainult seda, et mida vanem ja täidlasem jook, seda kangem ja aromaatsem
on selle juurde sobiv sigar ja vastupidi. Head katsetamist kõigile!