„Tööülesandeid täitva korrakaitsja ründamine on oma sisult erinev tavalisest rünnakust ning näitab ründaja lugupidamatust riigivõimu suhtes,“ toonitas Vaher.

Siseministri ja justiitsministri ühise otsuse kohaselt antakse seaduse vastavate paragrahvide võimalik muutmine karistusseadustiku kodifitseerimiskomisjonile analüüsimiseks ja hinnangu andmiseks.

Justiitsminister Kristen Michal sõnas, et toetab siseministeeriumi seisukohta politseiametnike ründamise tõsidusest.

„Avalikku turvalisust tagava ametiisiku ja politsei vastased ründed ei ole asjad, millesse peaks kergelt suhtuma. Karistusõiguse kodifitseerimiskomisjon vaatab kindlasti kogu võimuesindajate ründamise temaatika laiemalt üle ja sellest saavad vajadusel tuleneda muudatused. Et teema on oluline turvalisuse tagamisel, püüame sellega karistusseadustiku ülevaatamise käigus tegeleda ennaktempos,“ sõnas Michal.

Kriminaaltulu on konfiskeeritud varasemast enam

Kohtumisel andsid prokuratuuri, politsei- ja piirivalveameti ning kaitsepolitsei esindajad ülevaate organiseeritud kuritegevuse trendidest ja kriminaaltulu tuvastamise edukusest.

Septembris alustas PPA koosseisus tööd kriminaaltulu tuvastamise keskne üksus, mille ülesandeks on kuritegeliku tegevuse käigus saadav ebaaus tulu välja selgitada ning koos teiste õiguskaitseorganitega konfiskeerida.

Selleks, et kuritegevust tõkestada, on siseminister Ken-Marti Vaheri kinnitusel väga oluline teha nii ennetustööd kui ka kriminaaltulu konfiskeerida, et kuritegevus ebatasuvaks muuta.

„Ebaausalt teenitud vara konfiskeerib riik rohkem juba praegu, keskkriminaalpolitseis loodud spetsialiseeritud üksus loodi selleks aasta alguses. Kurjategijatelt ära võetud ja riigieelarvesse kantud summad on samuti kasvanud tänu selle üksuse rakendamisele,“ selgitas siseminister.

Ühe kuriteoennetuses olulisema valdkonna – narkokuritegude – avastamise käigus on 2012. aasta jooksul arestitud 140 000 eurot kriminaaltulu, millest 45 000 eurot on juba ka kohtu otsusega konfiskeeritud. Kokku on 2012. aasta üheksa kuuga arestitud ligi miljon eurot.Politsei ja prokuratuuri ühine andmevahetussüsteem

Korralise kohtumise käigus andsid politsei ja prokuratuur ülevaate omavahelise koostöö hõlbustamiseks tehtud sammudest ja tutvustasid plaani võtta kasutusele ühtne elektrooniline andmevahetussüsteem, mis võimaldab avalik-õiguslikke nõudeid paremini kohtutäiturite ja pankrotihaldurite vahel jaotada.

Lisaks tehti ülevaade siseministeeriumi struktuurimuudatustest, tutvuti käesoleva aasta alguses siseministeeriumi alluvusest justiitsministeeriumi juurde liidetud karistusregistri töötulemustega, Tartu ülikooli juurde karistusõiguse instituudi loomise ideega ja riigi õigusabi määramise temaatikaga.

Riigi kuritegevusvastased prioriteedid kinnitati esimest korda valitsuse poolt 2004. aastal.

Ühiste põhieesmärkidena määratleti võitlus alaealiste poolt ning nende suhtes toime pandud kuritegevusega, esmajärjekorras lapsohvritega vägivalla- ja seksuaalkuritegudega, ja võitlus organiseeritud kuritegevusega, eelkõige uimastite, rahapesu ja inimkaubandusega seotud kuritegevusega.