Sissejuhatused ehk kes on Vjatsheslav Leedo?

Endine ehitusminister Peeter Palu, saarlane: "Noh, kuidas võtta, kurat. Ta on tõsine mees, kurat, ja energiline mees, ja eks ta on ennast ise üles töötanud. Võib ainult kadestada."

Omaaegne äripartner ja nüüdne vihavaenlane Toivo Alt: "Leedo on rikas, ta on väga rikas! Nagu kaan on ta imenud ennast Eesti riigi külge ja verd imeb ta sealt päris suurel hulgal!"

Õde ja Saaremaa ringkonnaprokurör Svetlana Maripuu: "Ei-ei, ärge hakake mind segama sellesse. Sellel teemal ei räägi ma absoluutselt."

Jaan Jõgi Saarekülast, kus asub Leedo suvekodu: "Ta on väga töökas mees ja tema majapidamine on alati korras. Muruniidutraktor sõidab ühtelugu edasi-tagasi."

I osa ehk kuidas endine ehitaja Leedo perestroika tulles rikkaks sai

Saaremaa ajakirjanik Aare Laine: "Ilmselt panid tema rikkusele aluse ristsõnad, mida ta koos Toivo Aldiga välja andis. Teine asi oli seente ja marjade kokkuost ja turustamine Soome või kuhu iganes."

Alt: "Jah, ristsõnade marginaalid olid sel ajal ikka väga head ja paberit sai poolmuidu. Ma arvan, et Eesti Ekspress ei tee ka praegu sellseid tiraa?e nagu meie toona."

II osa. Sisenemine laevandusärisse

Alt: "Oli vist 1992. aastal, kui minu juurde tuli selline mees nagu Ratas ja ütles, et on siuke värk, et Lätist on võimalik osta kolm laeva. Siis ma rääkisin sellest Leedole ja siis me ostsime need laevad rublade eest.

Ma arvan, et me laenu ei pidanud võtma, sest marginaalid olid tol ajal nii suured, et kähku tekkis päris korralik raha."

III osa, milles küsitakse, kas suureks kasvanud Saaremaa Laevakompanii nöörib riiki

Laine: "Rahvas Saaremaal viskab nalja, et Leedo on üleveoga juba piisavalt rikkaks saanud. Et nüüd võiks keegi teine ka saada."

Anonüümne hiidlane, tähelepanelik praamireisija: "Saaremaa Laevakompanii on ju tegutsenud nagu pank, nagu pangaettevõte. Sadamas ei saanud a a s t a i d maksta pangakaardiga, võeti ainult sularaha, ja sularaha on neil kõvasti. Riigil puudub i g a s u g u n e ülevaade nende rahandustegevusest."

Leedo hilisemaid laevaoste rahastanud Hansapanga juht Indrek Neivelt: "Leitakse, et Leedo elab liiga hästi? No siis peaks riik defineerima, mis on hästi elamine, missugust rentaablust riik lubab enda doteeritavale ärile."

Palu: "Ma eriti ei tahaks seda kommenteerida. Praegu on selline segane aeg, kurat."

IV osa. Kõrvalepõige kulinaariasse ja Slaviku pehmemad loomujooned

Saaremaa kaasvalitseja Prits Liblik: "Leedo väga suur hobi on mesindus. Isegi sõbrad söövad tal kodus mett."

Jõgi: "Hobi korras peab ta neid mesilasi, kümmekond mesitaru on tal. Eks see rohkem puhkuse mõttes ole, et nagu aktiivne puhkus või nii."

Leedo PR-agent Meelis Kubits: "Kui Leedol 50 aasta juubel oli kaks aastat tagasi, siis eelistas ta ise oma kolmesada külalist kokariietes teenindada. Ütleme, et ju see siis viitab mingile näpuosavusele köögis."

Hannes Võrno: "Slavik on hea kokk - pole vahet, kas ta teeb köögis kätega või suuga tööd, talle on loomuomane tahtmine pakkuda parimat ja teenindada iga sööjat nagu kuningat. Meie võistlustulemus vabariiklikel grillimeistrivõistlustel, nimelt esimene koht sisefilee kategoorias, oli meie jaoks magusaim tunnustus."

Leedole häärberi projekteerinud Ado Eigi: "Väga muhe inimene, tõeline naljamees. Selline saarlane, kes oskab vempu visata."

Alt: "No kui sa taga hästi läbi saad ja pole tema jaoks oponent või midagi taolist, on Leedoga päris hea koos pidu panna."

Jõgi: "V ä g a abivalmis, alati olen saanud talt traktorit laenata. Ma küll ei tunne, et tal oleks midagi rohkem kui mul või et ta oleks kõrgemal tasemel kui mina. Kui ta tahaks, võiks ta ju ehitada kõrge kivimüüri oma majale ümber ja üldse mitte kellegagi suhelda."

Saare maavanem Hans Teiv: "See, et Leedol selline võim käes on, ei paista tema olekust absoluutselt välja."

V osa, milles selgub, et Slavik oskab olla ka autoriteetne

Hästiinformeeritud isik: "Liigub jutt, et ehitusaegadel ei aktsepteerinud töömehed Leedot piisavalt. Ütlesid, et kes sa selline üldse oled, et siin mölised. Siis kutsus Leedo ühe ehitaja autoga sõitma ja andis talle prügimäel korralikult kere peale. Pärast seda õpiti Leedot austama."

Alt: "Ega Saaremaal pole palju inimesi, kes Leedoga julgeksid vaielda. Kui ikka "Paša" ütleb, siis kõik peavad alluma."

VI osa, milles räägitakse poliitikast

Alt: "T e a t u d valdkonnas on Leedo päris osav. See puudutab pehmemalt öeldes lobitööd, otse öeldes aga poliitikute ja ametnike äraostmist. Meil siin Saaremaal on üks jahimaja, mõnus koht, kust kõik isad käisid 90ndate algul läbi - isade all ma mõtlen neid vendi, kes pumpade juures olid -, ja ega Leedo kitsi ei olnud. Käidi jahil, joodi viina, tehti nalja - nii nagu asi käib."

Anonüümne hiidlane: "Leedo firmad on läbi aastate regulaarselt finantseerinud Keskerakonda. Viimaste valimiste ajal olevat Leedo seadnud laevakompaniiga seotud inimesed fakti ette, et ma soovitan teil kandideerida Keskerakonnas ja keelan kandideerida Reformierakonnas."

Majandusajakirjanik: "Ta on Reformierakonnale ka raha andnud."

Atonen: "Mina ei ole erakonna rahastamisega tegelnud, aga minu teada me ei müü mingeid konkreetseid diile. Meie toetajad toetavad meie ilmavaadet ja Reformierakonna ilmavaade on vaba konkurentsi soosiv. Kui keegi toetab meid, lootes mingeid eritingimusi, siis ilmselt on ta toetanud valet erakonda."

Alt: "Seda ma võin öelda, et Leedol on väga ja väga suured kombitsad."

VII osa ehk miks endine sõber Toivo Alt Leedost üldse nii halvasti arvab?

Laine: "Ma olen püüdnud uurida, kuidas see must kass nende vahelt läbi jooksis, aga täpselt aru pole saanudki."

Anonüümseks jääda sooviv Saaremaa ärimees: "See kõik tuleb sellest, et Alt on kade, kade ja rumal! Ta hammustab seda kätt, mis teda kunagi toitis! Alt on töönarkomaan, müts maha, aga aju tal puudub. Ja siis, kui sõpradel läheb hästi, hakkab ta neile kaikaid kodarasse loopima."

Alt: "No nii, nüüd hakkab see jutt, et Alt on kade ja Alt on vaene. Ma ei ole vaeseks jäänud. Mul on raha, nii et tapab, kurat!"

VIII osa ehk kes pani majandusministrile pähe kärbse SLKd torkima hakata

Atonen: "Inimesed, kes mind tunnevad, teavad, et ma pole üldse inimene, kes võtaks teiste kärbseid endale südameasjaks! Minul kui Eesti vabariigi ministril võib ju olla mingi ettekujutus sellest, kuidas parvlaevaliiklust korraldada! Me püüdsime saavutada riigile soodsaimat lahendit!"

Laine: "Saaremaal liigub kumu, et omal ajal, kui Alt tegeles Saarekis marjade kokkuosutuga, olevat Atonen olnud talle autojuhiks."

Alt (ülima üllatusega): "Minu autojuhiks!? Mul pole kunagi autojuhti olnudki!"

IX osa. Mis saab edasi?

Atonen: "Ei ole vist kahtlust, et ka aastal 2005 korraldab Saaremaa ja mandri vahel liiklust Saaremaa Laevakompanii. Toetuse osas ei ole kokkulepet veel sõlmitud, aga ma usun, et see on praegusega samas suurusjärgus."

X osa. Miks majandusminister ebaõnnestus?

Atonen (raske ohkega): "Põhjusi on nii mitu, et ühte lausesse ei ole neid kerge panna. Võibolla ajapuudus ja riigipoolse ühtsuse puudumine. Mu enda taktikaline ebaküpsus ka natukene..."

XI osa. Ja mida plaanib Leedo?

Anonüümseks jääda sooviv Saaremaa ärimees: "Leedo on tulemas Tallinna kinnisvaraturule. Tegelikult ta juba o n Tallinna kinnisvaraturul."

Meelis Kubits: "Kinnisvara kohta ütleb ka Leedo end midagi kuulnud olevat."

Saaremaa suurhäärberi omanik

Kaks aastat tagasi rajas Leningradi Paberitööstuse ja Tselluloosi Instituudi lõpetanud Leedo endale Kuressaarde 1214 ruutmeetri suuruse mätaskatusega eramu, mida kaunistab Eestis suurim akvaarium. Läbi kahe korruse ulatuvas  klaasbasseinis, mis moodustab maja ülatasandil “veesilma”,  ujuvad hoonet projekteerinud arhitekti Ado Eigi sõnul põhjamaised kalad, “lutsud ja muud sellised”.

Eigi sõnul ei pidanud Leedo “end absoluutselt tähtsaks tellijaks”. Uusi lahendusi olevat ta algul küll mõnevõrra võõrastanud, kuid hilisem rahuolu olevat olnud seda suurem.