Sotsiaalministeeriumi nõuete kohaselt tuleb laste toitlustamisel arvestada, et:
  • toit valmistatakse võimalikult värsketest toiduainetest põhiliselt keetes ja hautades;
  • suitsutatud, tugevalt soolatud ja vürtsitatud toidud jäetakse koolieast nooremate laste toiduvalikust välja;
  • maksast valmistatud toite ei või väikelastele anda rohkem kui kaks korda kuus;
  • piim ei tohi olla väikelapse ainus või põhitoit;
  • söögiaeg koolieelses lasteasutuses peab olema kestusega vähemalt 30 minutit ja koolis vähemalt 20 minutit.
 
Allikas: Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis. Sotsiaalministri 2002. aasta määrus.
Koolilõuna toetus võib uuel aastal kasvada 12 kroonini
Kui keskkooliõpilastel õnneks läheb, kutsutakse neidki uuel aastal haridusministeeriumi sõnul tasuta toidulaua äärde.
Mõni aasta tagasi küsis rahandusministeerium omavalitsustelt, kui suur on päevane toidukulu ühe õpilase kohta. Mõned omavalitsused ütlesid, et viis krooni, teised viisteist. Enamik hinnangutest jäid aga seitsme kuni kümne krooni vahele.
Kui riigi toetusest ei piisa koolilõunate tasumisel, võivad vallad ja linnad lisaks toetada. Mingeid ühtseid reegleid ei ole. Näiteks saavad Viljandimaal Karksi vallas kõik õpilased koolis tasuta süüa. Tartu linn lisab riigi toetusele aga kaks ja pool krooni ning alates viiendast klassist tuleb lapsevanematel iga lõuna eest maksta kaks krooni.
Koolilõuna toetamist alustas riik 2002. aasta septembrist. Esimesed kolm aastat said toetust vaid algkoolide õpilased. 2006. aastast saavad koolilõuna toetust kõik põhikooli õpilased ja põhihariduse baasil õppivad kutsekoolide õpilased.
Algul oli koolilõuna toetus 10 krooni, mis sel aastal suurenes 46 sendi võrra. Uuest aastast soovib Haridus- ja Teadusministeerium suurendada koolitoidu toetust 12 kroonile. Taotlus on esitatud riigieelarve läbirääkimistele. Koalitsioonilepingu järgi soovib valitsusliit hakata koolitoidu toetust maksma ka keskkooliõpilastele.

Kodumaine vangladieet: kinnipeetavate nädalamenüü septembris

Tartu vangla direktori asetäitja Jaan Luberg kinnitab: „Nälga ei ole siin keegi jäänud."

Olenevalt portsjoni suurusest läheb ühe päeva toit maksma 16-23 krooni, toiteväärtus 2000-3100 kcal päevas.

 

Esmaspäev

Riisipuder keedisega, tee

Värskekapsa-hakklihahautis, keedukartul. Piim, küpsised

Kartuli-makaronisupp

 

Teisipäev

Müslihelbed joogijogurtiga

Kurzeme strogonov kartuliga, marineeritud kurgi-sibulasalat. Keefir

Külasupp

 

Kolmapäev

Hirsipuder, tee

Kalapulgad riisiga, piimakaste, tomatisalat. Õun

Borš

 

Neljapäev

Kaerahelbepuder, tee

Maksastrogonov tatraga, peedisalat. Mahl

Frikadellisupp

 

Reede

Neljaviljapuder, piim

Hakklihakaste makaronidega, porgandi-hapukapsasalat. Jogurt

Rassolnik

 

Laupäev

Heeringas hapukoore ja sibulaga, keedumuna, tee

Guljašš kartuliga, värske kurgisalat. Banaan

Seljanka

 

Pühapäev

Vorst, saiake, kohv piimaga

Pilaff, värske kapsa-porgandisalat majoneesiga. Keefir

Hakklihasupp

 

Päevane leiva-ja saianorm on 150-200 grammi