Selleks ajaks maadles Songisepp juba tõsise haigusega, mis ei lubanud tal isiklikult uurijaga kohtuda, vaid andis ütluseid kirjalikult. Ehkki haiguslehele jäämine kattus kummalisel kombel kriminaalasja algusega, tõendavad toimikus peituvad meditsiinidokumendid, et olukord oli tõsine. Songisepp ise palus, et tema ülekuulamised ei kestaks üle tunni aja ja soovitavalt sedagi hommikul.

„Lisaks enda vahendite kaasamisele oleme pojaga toetajate leidmiseks pöördunud teistegi isikute poole. Olen ka AS-ilt Signaal Ats Tamme kaudu küsinud, kas ta saab poja sporditegemist toetada,” sõnas Songisepp. „Ats Tamm nõustus, öeldes, et ta saab mind toetada vastavalt sellele, kuidas on ettevõtte rahaline seis, kuidas ettevõttele rahad laekuvad.”

Seejärel hakkaski skeemiveski tööle. Songisepp pakkus Signaalile, et ettevõte võib toetada kardisõitu AS-i Haspo kaudu ja fiktiivsete arvete abil. Kohtuotsuses toodud ühe skeemi järgi esitas Haspo arve OÜ-le Liiklusbüroo tegemata töö eest, see omakorda esitas arve Signaalile, mis omakorda esitas arve transpordiametile. Transpordiameti poolelt allkirjastas Songisepp või tema alluv ja samuti kohtu all olev Vello Lõugas töö vastuvõtmise akti ning tasus arvel esitatud summa AS-ile Signaal. Raha eest tasuti lõpuks Songisepa poja kardisõiduga tekkinud arveid.

Suhete hoidmise nimel

„Ma ei oska mälu järgi kommenteerida kahtlustuses toodud kuupäevi ja summasid ning nende suurust, kuid AS Signaal toetaski selliselt minu poja sporditegemist umbes kolme aasta vältel,” kinnitas Songisepp. „Olen teadlik ja kinnitan, et Haspo arveid Signaalile esitas ja sealt laekunud rahadest Haspo mulle sularaha ja poja harrastusega seotuid arveid tasus.”

Signaali võit spordi toetamisest oli aga see, et Songisepp käitus linna esindajana ja tööde kontrollijana sõbralikult. „Ilmsest tuleneb kahtlustuse sisust etteheide minule ka sellest, et AS Signaal toetas minu poja sporditegemist seetõttu, et tahtis hoida Tallinna transpordiametiga läbi minu isiku häid suhteid,” leidis Songisepp. Kokku võttis Songisepp Signaalilt ja K-Projektilt 144 082 eurot pistist.
KohtusaalistVana ja vaene mees palus ka kohtukulude vähendamist

Songisepp sai küll 144 082 eurot pistist, kuid sellest sai riik konfiskeerimise teel tagasi 10 412 eurot. Sinna lisandus 435 eurot kohtukulusid, kuid ka seal sai Songisepp hinnaalandust. Seejuures vormistas Songisepp endale kuulunud maja Nõmmel kohe pärast kriminaalasja alustamist lähedase nimele ümber.

Kaitsja: Kokkuleppe tekst vastab läbiräägitule, palun see kinnitada. Mul on taotlus seoses kohtukuludega 707,01 eurot. Ainuke Songisepa sissetulek on pension, tema ülalpidamisel on ka tema poeg, kes elab temaga koos. Palun vähendada menetluskulusid kolmandiku võrra, 235 eurot, arvestades resotsialiseerimist ja isiku varanduslikku seisu. Isik on pensionär ja tal ei ole võimalik tööle asuda.

Prokurör vastu ei vaielnud.