Soome Riikliku Terviseinstituudi spetsialisti Ville Lehtineni sõnul ei esinenud pullil tüüpilised haigussümptomid, mistõttu ei võtnud laboritöötajad kasutusele vastavaid meetmeid. Nakkushaigus avastati pärast seda, kui veterinaararst ühe infektsiooni pärast loomale ülevaatust tegi.

Lehtineni sõnul on antibiootikumikuur ennetav meede, sest bakteriga kokku puutudes võis see levida läbi õhu ja proovidega kokkupuutujatele kopsudesse tungida.

Haigestunud noor pull pandi magama. Lisaks on farmis palavikku langenud veel üks loom.

Soome toiduohutuse ameti EVIRA peainspektor Sirpa Kiviruusu usub, et nakkushaigus võib pesitseda farmi pinnases, kus antraksi spoorid võivad kümneid aastaid vastu pidada.

Mis on siberi katk ehk antraks?
Siberi katk on äge nakkushaigus, mis on tingitud spoore moodustavast Bacillus Anthracis' est. Peamiselt ilmneb see haigus veistel, lammastel, kitsedel, kaamelitel ning antiloopidel. Kuid kokkupuutes siberi katku põdevate loomadega võivad nakatuda ka inimesed.

Kui levinud on siberi katk ning kes võivad sellesse nakatuda?
Siber katk esineb põhiliselt loomadel, mistõttu on see enam levinud põllumajanduspiirkondades. Peamiseks riskigrupiks on inimesed, kes puutuvad oma töös kokku nakatunud loomadega ning loomsete saadustega, mis on pärit riikidest, kus on esinenud siberi katku.

Magnu Medicali Infotahvel - Magnum.ee