Jah, tegelikult päris mitmeid. Isegi sel nädalal (möödunud nädalal - TT) vaatasin läbi kaks. Aga ma ei saa öelda, mis need on, sest investorid on oma hingega kokku kirjutatud äriplaanid meile usaldanud, et me neist ei pasundaks.

Millised oma investeeringud sind enim elevile ajavad?

Ida-Euroopast paelub enim kindlasti Serbia firma Wowd, mis arendab uudset internetiotsingut. See on nagu Skype! Huvitavad on ka elektriautode tootja Tesla Motors ning mitmed energia- ja cleantech-firmad.

Kui kunagi olid kuumad veeb 2.0 ettevõtted, siis nüüd on justkui tekkinud tööstusliku biotehnoloogia 2.0 ettevõtted. Nad loovad või modifitseerivad mikrobaktereid, nagu pärmiseened või ainuraksed loomad, et teha neist kemikaale või kütuseid.

Praegu saab teha terve DNA sisuliselt eimillestki, nagu looksid kemikaale laboris. Luua uut elu, muuta üks organism teiseks.

Veel kümme aastat tagasi oli see kuulmatu! Varem sai biotehnoloogia ja meditsiin kasutada vaid seda, mis looduses leidus. Pidid leidma elusorganismi, võtma temalt geeni ja selle väga vaevaliselt teisele organismile siirdama. Nii pandi näiteks rohkem vitamiini riisi vms. Võib-olla aastas paaril juhul see õnnestus.

Millal see kõik ükskord tagasi teenima hakkab?

Tõsi ta on, et biotehnoloogiafirmadel võtab areng veidi kauem aega. Aga võttis üksjagu ka Skype'il ja Hotmailil (Jürvetsoni endised üliedukad investeeringud - TT).

Kuid võrreldes näiteks vähiravimit arendavate ettevõtetega on biotehnoloogiafirmade kujunemine kiirem, sest nad ei pea läbima ametkondlikku heakskiidu-tsüklit. Pealegi voolab biotehnoloogiasse praegu sadu miljoneid dollareid, teiste hulgas sellistelt suurtelt energiagigantidelt nagu ExxonMobil.

Kas sinu varade väärtus on kriisis kõvasti kannatanud?

Huvitav küsimus. Avalikud ettevõtted, nagu näiteks otsingumootor Baidu, on kukkunud, ent seejärel tõusnud. Teistest firmadest läheb mõnel väga hästi - näiteks Teslal, mis sel kuul alustab oma elektriautode müüki Euroopas.

Tesla on hea näide läbi löövast firmast. Kolm-neli aastat tagasi poleks keegi arvanud, et nüüd on superhea aeg autofirma loomiseks. Ometi on praegu parim aeg astuda vastu sellistele gigantidele nagu General Motors või Chrysler, kes selle asemel et autoäriga tegeleda, ägavad võlakoorma all ning on kimpus oma pensionipakettidega.

Kuidas müüakse USAs autosid? Püsti on pandud hiiglaslikud diilerite võrgud, mis ei võimalda automüüjatel internetiajastusse jõuda. Sa ei taha ju osta endale autot mingilt võidunud diilerilt, kes tegutseb frantsiisi alusel ja kus firma on pärandatud vanaisalt isale, isalt pojale. Tesla seevastu teeb, mis tahab! Tahab, müüb internetis; tahab, paneb autod eBay oksjonile!

Kas maailmamajanduse tervis on aasta pärast parem kui täna?

Usun küll. Pikemaajaline trend on siiski suunaga üles. Ja seda mõjutavad pöörane tehnoloogia areng ning Hiina ja India "onlaini-tulemine". Kujutad sa ette, praegu tuleb Indiast ja Hiinast igal aastal rohkem uusi insenere, kui neid USAs on kokku! Vägevat arengut me alles hakkame nägema.

Jürvetsoni tuleviku edulood 

Riskikapitalifirma Draper Fisher Jurvetsoni investeeringud tööstuslikku biotehnoloogiasse

  • Glycos Biotechnologies - USA biotehnoloogiafirma, mis üritab teha sisuliselt sitast saia. Ehk madala väärtusega taastuvatest produktidest - tselluloos, vetikad, glütseriin - väärtuslikke biokemikaale ja -kütuseid.
  • Genomatica - USA firma, mis samuti üritab mikroobide abil midagi teha eimillestki. Näiteks on firma enda sõnul avastanud võimaluse, kuidas toota plasti tilkagi naftat kasutamata.
  • Synthetic Genomics - USA geenitehnoloogiafirma, mis arendab biokütuseid. Teeb koostööd nii ExxonMobili kui ka British Petroleumiga. Koos BP teadlastega leiti näiteks miili sügavuselt maapõuest bakter, mis võimaldab söest metaani toota.