“Me saame äri toimetada ainult kohtu jõuga,” laiutab Sunspordi juhataja Harry Podneks käsi. Poe Norde Centrumis pidi ta kinni panema, sest rendileping öeldi üles ja pood ei toonud kasumit. Kuid veel hullemad probleemid on seotud teise ja suurema poega, mis asub Tallinna ühes popimas šoppamiskohas Kristiine Kaubanduskeskuses. Too kauplus oli kaheksa päeva elektrita. Poele pinda rentiv keskus lülitas voolu välja, sest Sunsport ei maksnud õigeks ajaks 400 000 krooni suurust rendiarvet ning jättis tasumata rendilepingus ette nähtud kahe kuu üürisumma suuruse tagatise. Pood sai voolu tagasi möödunud reedel alles pärast seda, kui pöördus abi saamiseks kohtusse.

Sunsport esitas omakorda Keskuse vastu ligi 3,7 miljoni krooni suuruse nõude, milles nõuab varasemates tülides tekkinud kahjude kinnimaksmist (vaidlus rendilepingu kehtivuse pärast käib juba aasta jagu). Neist 2,7 miljonit krooni moodustab saamata jäänud tulu.

“See nõue ei ole lõplik. Uus nõue tuleb kinni olnud kaheksa päeva kohta,” lubab Harry Podneks.

Sunsporti nõustav jurist Sulev Mander ütleb, et saamata jäänud tulu on Eestis välja mõistetud küll. Ta toob näite tollimaaklerfirmast Toval, millelt riik tegutsemisloa ära võttis ja kes seepeale kohtu abiga riigilt kahjutasu sai. Riigikohus leidis, et ettevõtja tegevuse peatamine on äärmuslik abinõu. Tema majanduslik seisund halveneb ning võimalused võlga tagasi maksta samuti.

Kaubanduskeskust esindav jurist Ervin Nurmela väidab omakorda, et Sunspordi kahjunõue on alusetu ja esitatud pahatahtlikult õigusliku segaduse tekitamise eesmärgil. Kaubanduskeskus ei ole tekitanud Sunspordile kahju. “Harry Podneks ei ole suutnud vaatamata nõudmistele esitada ka ühtki dokumenti, mis kinnitaks kahjunõudes väidetud kahju tekkimist ning selle seost kaubanduskeskuse tegevusega. Sunspordi probleemide põhjus peitub äriühingu kehvas majandusseisus ja juhtimisvigades,” teatab Nurmela.

Nurmela ei välista üürilepingu lõpetamist ega pankrotiavalduse esitamist. Kristiine Kaubanduskeskuse juht Allan Remmelkoor on varem Ekspressile tunnistanud, et annaks Sunspordi pinna heameelega hoopis konkureeriva keti Sportland käsutusse.

Sunsport alustas tegevust mullu märtsis. Aasta lõpus oli kahjum 2,6 miljonit krooni. Audiitor Helgo Äkke märkis oma järeldusotsuses, et firma jääb tõenäoliselt ilma veel 4,5 miljonist kroonist ning tema aastaaruanne ei kajasta seetõttu firma seisundit õigesti ja õiglaselt. 

Suurte lootustega Sunspordile said saatuslikuks pankrotistunud Giacomelli Eesti võlgade kinnimaksmine, ühe direktori osutumine kasiinosõltlaseks ning eelmise tegevjuhi David Coelho lahkarvamused firma praeguse juhi Harry Podneksiga.