Selliseid juhtumeid, kus tüdrukud on arusaamatul põhjusel elu jätnud, on olnud varemgi. ja ikka on nende lahkamistulemuseks "medikamentoosne" või siis "tundmatust ainest" mürgistus. Üks võimalik aine, mis ei jäta organismi jälge, on GHB, peoloomade hulgas tuntud kui "korgijook".

Et salapärane ühend toimib ergutavalt, on ta hea müügiartikkel: toimib nagu alkohol, aga - pole reetlikku lõhna ning puudub ka selle aine testimise võimalus. Ööde kaupa roolis istuvad taksojuhid tunnevad seda hästi. GHB pandi narkootiliste ainete nimekirja alles paar aastat tagasi. Selle ainega seotud kuritegusid on peaaegu võimatu avastada. Need on ained, mis teevad arstid ja kriminaalasjade uurijad nõutuks - nad ei lase ennast tõestada. Agatha Christie võis sellisest rohust vaid unistada!

Väike lonks soolakat jooki ja pidu saab hoopis uue hoo...

Tüdrukute lood

Aastavahetustrall 2002 ühes Mustamäe korteris. Seitsmeteistkümneaastane Maria on tulnud sinna koos sõbrannaga, aga tegelikult lootis ta seal kokku puutuda noormehega, kes talle hiljaaegu väga meeldima oli hakanud. Korteris oli kümmekond inimest, keda Maria oli varemalt ehk ühel-kahel korral näinud. Maria õppis Tallinna nn eliitkoolis, õppis hästi. Ta mängis Eesti tasemel malet, võidetud karikad on tema endises toas praegugi kõrvuti tema noorema venna omadega. Tõsi, nüüd juba on venna karikaterivi pikem...

Veidi pärast uue aasta saabumist hakkab Marial paha ning ta toimetatakse vanni magama, padigi sätitakse pea alla. Umbes tund hiljem karjatab üks peoline magaja kahvatut nägu ja siniseid huuli nähes. Saabunud kiirabi püüab tütarlast elustada, kuid edutult.

Maria verest leiti ainult alkoholi. Ei narkootilisi aineid, ei ohtlikke arstirohtusid. Analüüs näitas kerget joovet - 1,4 promilli. Korgijooki oli ta varem proovinud, kuid paar päeva enne surma tõotab ta oma päevikus, et seda jälkust ta enam suu sisse ei võta.

Oli august 2004. Kahekümneaastane Monika oli paar päeva tagasi tulnud töölt Iirimaalt. "Issi, enam ma välismaale ei lähe," ütles ta kasuisale ja lubas kohe pärast lühikest puhkust Saaremaal tulla tema juurde maale koera vaatama. Monika võeti lastekodust perre, kui ta oli kaheksa-aastane. "Ta oli elava loomuga, tahtis varakult täiskasvanuks ja iseseisvaks saada," meenutab Monika kasuisa. Tartu lähistele isakoju ei jõudnud ta enam kunagi, sest järgmisel päeval leiti ta koos oma elukaaslasega Kaarmalt, Järve rannast. Sportliku Opel Calibra süda töötas täistuuridel, ent Monika ja tema elukaaslase Herki oma mitte. Päise päeva ajal autoistmetel oimetult lebavaid kehasid nähes kutsusid mööduvad välisturistid kiirabi. Herki suudeti haiglas ellu äratada, Monika uinus igaveseks.

Salakaval korgijook GHB

Nagu paljude ohtlike ainete puhul, on ka GHB tarvitamine alguse saanud õils atest eesmärkidest: haiglates kasutati seda vastuabinõuna tsüaniidimürgituse korral ning südant ergutava ravimina, sportlaste ringis dopinguna. See on sobinud ka alkohoolikute võõrutusraviks. GHB, hellitusnimega geebekas, öösinine ning sinine nitro on läbipaistev, värvusetu soolase maitsega õline vedelik.

Kui soovite, võite selle aine endale kodus valmis segada halvaks läinud võist ja viskist. Kuritegelikule teele suundunud keemikud õppinud seda suupärasemaks sünteesima kodustes laborites, mida Eestis paraku leidub kümneid. Üldiselt rihitakse 50protsendilise lahuse suunas, aga kes seda nii täpselt teab - mõnikord on segu 42protsendiline, teinekord aga kõvasti kangem. Laias laastus piisab viiest grammist, limpsipudeli korgitäiest, et end mõnusalt tunda. Seksuaalsus tõuseb taevani.

Korgijook pole mingi urgaste-jook, seda tarbitakse ohtralt nn esimeses Eestis. Võetakse mõneks päevaks kambaga hotellis sviit. Oh, mõnusalt mõjub! Milline pidu, millised orgasmid! Noh, et kaasneb ka näiteks naistel põiepidamatus... daamid on sellest ohust teadlikud ja nad valmistuvad selleks: lisaks puudritoosile pakitakse kaasa ka pampersid ja tagavaraaluspüksid. Et aine tarvitamisega kaasnevad tihti ka mäluaugud, siis pole ju põhjust hiljem piinlikkust tunda.

Narkoloog Jaanus Mumma on selle aine tagajärgedega tuttav. Wismari tänavale on pöördutud nii GHB-sõltuvust ravima kui ka lihtsalt hirmunud küsimusega, et eelmisel päeval sai vaid pisut joodud, ent enesetunne on lausa kuratlikult sant. Mumma lisab, et kuna aine laguneb organismis väga kiiresti, on ekspertiis üsna mõttetu.

Ka ütleb ta, et GHB-joove läheb kergesti üledoosiks. Selle tunnused on teadvuse kadu, hingamiskeskuse blokaad, kergesti tekivad mäluhäired. Et seda kasutatakse sekskuritegudeks, teab Mumma samuti.

Mumma oskab ka iseloomustada GHB "sihtrühma":

"See on lõbumaias seltskond, kes käib baarides ja klubides, nad pole väga noored, sest selleks peab raha olema - umbes 30aastased. Teatud seltskonnas liigub korgijook koos kokaiini ja alkoholiga."

Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskuse spetsialist Anu Aaspõllu ütleb, et Ghbd on neil aastatega järjest rohkem testida tulnud. "Aastal 2006 on meile ekspertiisiks esitatud GHB 13 korral (kokku 27 ekspertiisiobjekti - anumat - GHBga). GHB summaarne kogus sel aastal on 22,8 kg."

GHB tarvitamisele võivad viidata ka aeg-ajalt ilmuvad ufolikud politseiuudised: üks isa kimas, beebi tagaistmel, autoga ülehelikiirusel mööda maanteed, mõni aeg hiljem leiti ta teelt välja sõitnuna sügavas unes, tema alkopromillid olid aga väikesed. Samasugust okasroosikese und magasid kaks noormeest oma autoga keset põldu.

Uurimist toimetavad asjatundjad

Saaremaal hukkunud Monika puhul mäletab Saaremaa politseikomissar Veigo Väli, et "see oli konkreetne korgijook". Lahkamisel leiti Monika organismist amfetamiini ja GBLi (korgijoogi üks koostisosa) jälgi.

Aga uurijate arvamused ja tunded teatavasti ei loe midagi. Kriminaalasjad lõpevad ilusti, ümmarguselt. Loe ja imesta.

Maria surmaga seotud kriminaalasja lõpetamise määrust lugedes jääb tunne, et asja ei uuritud, vaid lihtsalt fikseeriti peoliste ütlused. Mis siis tekitas lämbumise vannis? Kümmekond peolist rääkisid nagu kokkulepitult üht ja sama juttu: "Veidi pärast kesk ööd hakkas Maria hüsteeriliselt käituma, ronis aknalauale, siis tõmbus ohjeldamatult nuttes tahatuppa." Tundub, nagu uurijale sobiks versioon enesetapust. Paraku on selles sama palju loogikat kui KGB oletuses, et luuraja Litvinenko püüdis ennast ise surnuks kiiritada.   

Ja uurija lõpetab uurimise: ei enesetapp ega enesetapule kaasaaitamine ei leia kinnitust, midagi ei leia kinnitust. Aga mis siis?

Noored tunnistavad eravestlustes, et korteriperemees Eero käis autoga linna peal korgijooki müütamas ka tol saatuslikul uusaastaööl. Aga eravestlus ja tunnistuste andmine politseis on teadagi kaks ise kõnelust.

Paistab, et ainukesena huvitab see, mis uusaastaööl seal seltskonnas tegelikult toimus, Maria ema. "Midagi konkreetset mulle ei öeldud," kurdab ema politsei leigust. Omavahelistes jutuajamistes räägivad noored talle, et pruugiti korgijooki. Uurimises ei leia selle kohta ei küsimusi ega vastuseid. Ta jookseb politsei vahet, aga selgust ei saa. Kas korteriperemehe tausta siis üldse ei uurita? (Vahelepõikena: päev enne tütre matuseid helistab Eero ema Tamara Maria emale ja sõimab ta läbi: et kuidas võib tema poega süüdistada. Käesoleval aastal sai Tamara sellessamas korteris surma ja tema poeg ootab hetkel süüdistust ema tapmises.)

Ka Monika surma asjaolud jäid õhku rippuma. Õieti kuidagi nii, et kõik teavad, milles asi on, aga bürokraatia poole pealt pole selle teadmisega miskit peale hakata.

Monika ja Herki autost leiti lisaks elututele kehadele veel rikkalikult narkootikume: tablette, hašišit, pulbrit ja pruunikat GHBd.

Monika elukaaslane tuli aga loost peaaegu puhtalt välja. Auto, kust nende elutud kehad leiti, oli Monika nimel ja tema elukaaslane veenis uurijat, et ei teadnud narkolastist midagi. Lõpuks lepiti kokku, et Herki võtab omaks süü, et kasvatas kodus lillepotis üht kanepiseemet ja hoidis kodus mürske ja käsigranaati, ning ta oli väga rahul 11kuulise karistuse ja kümne tuhande kroonise rahatrahviga.

"Mis see aitab, kui oleksin nõudnud poisi karistamist?" küsib Monika kasuisa.

Klubisurmad

Korgijook on üks neid aineid, mida koos silmatilkade, ketamiini ja rohüpnooliga nimetatakse vägistamisdroogideks (date rape drugs). Kuna nad jäävad tuntumate ja levinumate narkootikumide varju, siis arvatakse, et nad ei ole ohtikud. Pärast Mari-Liisi hukkumist hakkavad naised eri suhtlusportaalides üksteise võidu rääkima lugusid, kuidas neid on ööklubides uimastatud, ära lohistatud ja kuritarvitatud. Kes arvab, et tema joogi sisse oli poetatud silmatilkasid, kes teab rääkida Inglismaalt imporditud väikeloomade uinutitest. Naised räägivad, et joodud sai vähe, aga järsku tabab ületamatu väsimus, vastupanuvõime langus, ajutine teadvuse kaotus ja järgmine päev (kui jumal annab) on enneolematult paha olla... On ka karmimaid lugusid, mis lõpevad grupiviisilise vägistamisega poolvõõraste meeste  poolt. Veebruaris tegi ajakiri Cosmopolitan oma lugejate hulgas küsitluse, millest selgus, et 4 protsenti vastanuist olid ise sellise teo ohvrid ja 12 protsenti teadsid kedagi, kellega selline asi oli juhtunud.

Aga politseil pole nende lugudega palju peale hakata. Ega nad ei usu neid naisi eriti, taustal on ikka suhtumine, et "ise oled loll". Kui naine ongi häbitundest üle saanud ja avalduse teinud, siis pärast põhjalikku küsitlust politseis "meenub" talle, et ju ta ikka vabatahtlikult selliste asajdega nõus pidi olema. See ongi klubinarkootikumide salakaval tagajärg: kui sa pruukisid seda ainet vabatahtlikult, siis ei tõesta sa kuidagi, et sind võeti vastu tahtmist. Kui väidad, et su joogi sisse on midagi salaja sokutatud, siis öeldakse, et klubisse läksid sa ju ise. Elegantsed tõestuskäigud esinevad ainult krimiromaanides, mitte tööga üle koormatud uurijate hallis argipäevas.  

Politsei ei taha neid asju uurida, sest on oht ise lolliks jääda.

Näiteks oli möödunud aastal juhus, kus autoga mööda teepervi vänderdanud juhile määrati trahv narkojoobes sõidu eest, kuid hiljem autojuht vaidlustas selle, öeldes, et oli lihtsalt väsinud ja süda oli tal paha hommikusest ebatervislikust söögist. "Määratlemata" tappev aine aga üha levib.

Korgijoogi levimine

  • 2003. aastal konfiskeeriti seda ainet vaid poole liitri jagu
  • 2004. aastal juba kaks ja pool liitrit
  • 2006. a on seda ainuüksi Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskusesse analüüsimiseks toodud paarkümmend liitrit

Kaks päeva enne surma kirjutas Maria oma päevikusse:

"29. detsembril. Eile läksime ---, kus võtsin korki ja ausõna, seda kraami mina enam ei puutu. Mul hakkas niiiiii jube paha, et lausa eluisu kadus ära. Algul oli küll suht hea, puhkasin Sd rinnal ja ihaldasin teda. Siis läksin ropsima ja praktiliselt kaotasin teadvuse. Sain olla ainult pikali, sest pead tõstes hakkasin kohe ropsima, K arvas, et see on

raseduse tunnus. Loodame, et ta eksis. Igal juhul selles olekus otsustasid kohe juhust kasutada Ar ja Er, kes mind lihtsalt läbi keppisid. Pärast tuli T ja lohutas mind. Mul oli tohutult häbi ja paha, eriti Sd ees."

GHB (gammahüdroksübutüraat, HO-CH2CH2CH2COOH) mõju

  • Pidurduse kadumine, eufooria ja kerge iiveldusetunne
  • GHB hakkab mõjuma 15 min jooksul pärast manustamist ja toime kestab 3 t ringis.
  • Seda tavatsetakse pikendada korduvate doosidega. 
  • GHB on kombineeritud narkootikum, mille ohtlikkus seisneb selles, et ei teata toimeaine kogust ega aineid, mis võivad olla temasse lisatud. 
  • Koos alkoholi jt psühhoaktiivsete ainetega võib toime olla ettearvamatu, suureneb raskete mürgituste ja hingamise seiskumise oht. 
  • Koostarvitamine võib halvemal juhul põhjustada hingamiskeskuse halvatuse ja surma.
  • Aine valmistamise ajal puhtusenõuete eiramise tagajärjel võib GHB-lahusesse jääda leelist, mis tekitab suus söövituskahjustusi.
  • On üldlõõgastava toimega ja võib seetõttu muuta une sügavamaks.

GHB-joobe füüsilise seisundi tunnused

  • lõõgastustunne või tuimus 
  • lihaste lõtvus 
  • suure annuse korral lihaste krambid 
  • suurenenud puudutustundlikkus 
  • suure annuse korral aeglane ja sügav hingamine, rasketel juhtudel hingamise seiskumine, alanenud pulss, oksendamine ja meelemärkusetus

GHB-joobe psüühilise seisundi tunnusedn rahulolu- ja heaolutunne

  • eufooria 
  • loidus ja suure annuse korral unisus 
  • pidurdusreaktsiooni häired, mis väljenduvad näiteks itsitamises 
  • jutukus ja suure annuse korral seosetu kõne 
  • suurenenud seksuaalne erutuvus (eriti meestel)

allikas: www.womenshealth.gov