“Batman” oli üks esimesi lääne linateoseid, mida mul õnnestus näha, seega omamoodi püha. Aasta oli siis 1992 ning Kuressaare Kohalik Televisioon näitas Hollywoodi märuleid piraatvideodelt kogu väikelinnale. Salakaval Jokker Jack Nicholsoni kehastuses jättis mulle ja mu vennale – toona algkooliealistele jõmpsikatele – nii sügava mulje, et järgmistest lääne filmidest hakkasime algustiitritest otsima näitlejaid, kelle perekonnanimi oleks Nicholson.


See nimi kujunes meie jaoks omamoodi kvaliteedimärgiks. Vaist ei petnud, sest nagu toonased Ekspressi TV-Nädalad kirjutasid, oli härra Nicholson tõepoolest Hollywoodi ikoon ja tituleeritud näitleja.


Aga millist Jokkerit võib oodata tüübist, kelle karjäär algas homo-jalgratturi Snowy Bowlesi rollist noorsportlaste elust rääkivas seebiooperis nimega “Higi”? Kelle tunnustatuim näitlemistöö leidis aset homovesternis “­Brokebacki mägi”?


Tuleb välja, et sadistlikku, masohhistlikku, domineerivat, destruktiivset, psühhopaatilist, hüpnotiseerivat, šokeerivat, judisemapanevat.


Ameerika Ühendriikide filmikriitikud nimetavad sotsiopaatilist kurjategijat Heath Ledgeri kehastuses “amoraalse universumi kuningaks” ja “kaose agendiks”. Kaasnäitleja Gary Oldman “Pimeduse rüütlis” väidab, et Ledgeri Jokker on üle mänginud Anthony Hopkinsi kehastatud inimsööjast sarimõrvari Hannibal Lecteri ehk tegelaskuju, kelle Ameerika Filmiinstituut valis 2003. aastal filmikunsti suurimaks kurikaelaks (Nicholsoni Jokker oli samas edetabelis 45. kohal); Kultuslavastaja Kevin Smith nimetab Batmani uut osa koomiksi­filmide “Ristiisa II” ja pakub Ledgerile postuumselt Oscari filmiauhinda.


Jah, postuumselt. Käesoleva aasta jaanuaris leidis tööle tulnud massöör 28aastase Ledgeri teadvusetuna viimase Manhattani korterist. Voodis alasti lamanud Ledgeri kõrvalt avastati mitmeid medikamente. Lahkamisraportist selgus, et andekas näitleja oli surnud unetuse, depressiooni, külmetuse ja ärevuse vastu aitavate ravimite üledoosi.


Paar kuud enne surma kurtis Ledger New York Timesile antud intervjuus, et viimased filmirollid Batmani järjes ning Bob Dylanist pajatavas filmis “Bob Dylan: Mind pole seal” on röövinud talt une.


Ledgeri šokeeriv ning ootamatu surm leidis aset 22. jaanuaril, kui “Pimeduse rüütli” filmimine oli lõpetatud ning maailmas käis juba suhteliselt äge filmi marketingikampaania.


On kohutav nii öelda, kuid Ledgeri lahkumine maisest ilmast tundus filmi reklaamimisele ja rahva huvile vaid hoogu juurde andvat. Nii reklaamplakatid kui filmitreilerid koondusid müstilise, meigitud näoga Jokkeri ümber. Filmi peakangelane Batman Christian Bale’i kehastuses ei tundunud huvitavat kedagi, seadusesilmast elus pettunud kurikaelaks muutuva prokuröri Harvey “Two-Face” Denti (Aaron Eckhardt) jube filmivälimus jäigi enamikule enne esilinastust saladuseks.


Mammona hulk, mida filmi välja andnud kompanii Warner Bros on peamiselt surnud Ledgeri osatäitmise afišeerimisega teeninud, on rohkem kui muljetavaldav. Esimese nädalavahetusega lõi “Pimeduse rüütel” tervelt kaheksa USA kinode kassarekordit. Film teenis avanädalavahetusel rekordilised 158 miljonit dollarit, tegi suurima päevakäibe (6 8 miljonit dollarit), linastus suurimas arvus kinodes... ja seda kõike ühe Austraalia kuti surma pärast?!


Box-Office’i analüütiku Steve Masoni sõnul kasvas Ledgeri surma järel rahva huvi filmi vastu pidevalt ning muutus vahel isegi veidi kohatuks.


Masoni kolleegi Paul Dergarabediani väitel on viimase viie Batmani filmi keskmine avanädalavahetuse kassa 47 miljonit dollarit, kuid “müstika Heath Ledgeri ümber ja tema fenomenaalne osatäitmine” paisutasid teenistuse kolmekordseks. Ka Warner Brosi USA-sisese filmileviku osakonna president Dan Fellman tunnistas ajakirjale Time, et Heath Ledgeri kõmuline roll “on osa meie edust”.


On vähe (kui üldse?!) tegelasi, kes seaks hetkel kahtluse alla Heath Ledgeri viimase osatäitmise ülima perfektsuse. Võib-olla sellepärast, et surnutest üldjuhul halba ei räägita. Kuid kaamerataguses elus lavahirmu (sic!) põdenud mehe totaalne muutumine rollist rolli väärib tõepoolest imetlust. “Pimeduse rüütli” režissöör Christopher Nolan kirjeldab, et Jokkeri tegelaskuju väljaarendamiseks võeti snitti nii Stanley Kubricku “Kellavärgiga apelsinist” kui ka augustis Eestis esineva punkbändi Sex Pistols solistist Johnny Rottenist.


Nolanile avaldas kõige rohkem muljet aga Ledgeri poolt väljatöötatud hääl Jokkeri rolli jaoks.


“Ta oli uurinud kõhurääkijate nukke ning jõudnud järeldusele, et neil on kohutavad hääled. Ta tahtis seda häält imiteerida.”


Ledger elas enne võtteid kuu aega hotellitoas üksinda ning töötas välja Jokkeri kehahoiaku, hääle ja psüühika. Lisaks pidas Ledger päevikut ja salvestas lindile oma mõtteid. Tema nägemuses polnud Jokker mingi väänkaelast vimkamees, vaid massimõrvarist skisofreeniline kloun.


Vandenõuteoreetikud USAs seostavad filmi juba 9/11 nägemustega ning räägivad sellest, kuidas psühhopaadist Jokkeri roll hukutas Heath Ledgeri. Fakt on aga, et näitleja ise pidas hullu klouni osa oma karjääri kõige lõbusamaks osatäitmiseks ega uskunud, et midagi paremat enam üldse võiks ette tulla.


Vastupidi üldlevinud arvamusele ei jää hullumeelne Jokker filmibisnises Heath Ledgeri viimseks rolliks. Veel järgmisel aastal jõuab ekraanidele Terry Gilliami lavastatud linateos “Doktor Parnassuse imaginaarium” (The Imaginarium of Dr. Parnassus), milles Ledger mängib surematu doktor Parnassuse teatritrupiga liituvat salapärast rändurit Tonyt.


Ledgeri surma tõttu pidid Gilliam ja stsenaariumi kaasautor Charles McKeown filmi käsikirja ümber kirjutama. See tähendab, et nüüdse versiooni kohaselt muutub linateoses maagilistel valdustel rändav Tony lisaks Ledgerile veel ka Johnny Deppi, Jude Law’ ning Colin Farrelli näoliseks (sest just need Hollywoodi A-kategooria staarid nõustusid varalahkunud filmitähe rolli üle võtma).
Surnud kuulsuse tipul

Heath Ledger pole näitlejate seas sugugi esimene, kes oma viimase linateose valmimise ajal parematele jahimaadele siirdub.
  • 2001. aastal hukkus RnB lauljatarist näitlejanna Aaliyah Bahamal toimunud lennuõnnetuses vahetult enne vampiirimäruli “Neetute Kuninganna” ekraanidele jõudmist.
  • “Põhjuseta mässaja” James Dean sai surma autoõnnetuses 1955. aastal. Kuu pärast avariid täitusid kinoekraanid filmiga “Rebel Without a Cause” toonase noorteiidoliga peaosas.
  • “Tuulest Viidud” täht Clark Gable suri 59aastaselt südameataki tagajärjel enne teose “The Misfits” väljalaskmist.
  • Hollywoodi staari Joaquin Phoenixi vanem vend River Phoenix sai narkoüledoosi tagajärjel südamerabanduse ega saanud oma viimast filmi “Silent Tongue” enam ise nautida.
  • Seksisümbol Marilyn Monroe suri narkootikumide üledoosi tõttu filmi “Something`s Got to give” võtetel.
  • Maailma legendaarseima “võitluskunstniku” Bruce Lee poeg Brandon sai traagiliselt hukka  teose “Vares” filmivõtte käigus, kui teda tabas paukpadruni asemel päris püstolikuul.
  • Toredate tobude rollidega kuulsaks saanud John Candy vajus kokku 1994. aastal filmi “Wagons East” võtetel.
  • Saturday Night Live`i kogukas koomik Chris Farley sai 1997. aastal narkoüledoosi. Komöödia “Beverly Hills Ninja” esilinastuse ajaks oli Farley juba mulla all.