Tänavu septembri lõpul tellis Tallinna ehitusfirma Kassisaba Arenduse OÜ endale Delafor Heatingult 51 radiaatorit. Kassisaba Arenduse esindaja Martin Tederi sõnul nõudis radiaatoritootja sajaprotsendilist ettemaksu.

“Tasusime summa 73 368 krooni järgmisel päeval ära ja jäime radiaatoreid ootama,” räägib Teder. Delafor Heating lubas radiaatorid üle anda kolme nädala pärast.

Kuu aega hiljem polnud Kassisaba Arendus kätte saanud ühtki radiaatorit ning Delafor Heating ei osanud ka öelda konkreetset tähtaega, millal nad oleksid võimelised tellimuse täitma.

Logisema hakkas asi juba pärast tellimuse vormistamist ja raha maksmist. Nimelt teatas Delafori müügijuht Ants Ale, et teatud radiaatoreid nad üldse enam ei tooda või siis ei kavatse lähemal ajal toota. “Ale soovitas, et võtku me midagi muud. Leidsime sobivad asendused, aga me ei saanud neidki,” pahandab Teder.

Oktoobri lõpus sai Tederil ootamisest villand ja ta tühistas tellimuse. Kassisaba Arendus ostis radiaatorid mujalt, kuigi nende paigaldamiseks tuli teha lisatööd - lõigata betoonpõrandasse iga radiaatori juurde avad. Küttekehad said paika, probleemid Delafor Heatinguga aga ei lõppenud.

“Me ei ole tänaseni kogu ettemaksu tagasi saanud ega pole saanud ka ühtki konkreetset lubadust, tähtaega, vabandamisest rääkimata,” ütleb Teder. Teda hämmastab, et suur firma tilgutab raha tagasi 10 000-15 000 krooni kaupa nagu mingi vallasant. “Hea et saja krooni kaupa veel ei anta,” ironiseerib Teder.

“Kui nad radiaatoreid sellisel viisil toodavad ja müüvad, siis tahan kõiki hoiatada, et keegi neilt ei prooviks osta,” soovitab Teder.

Delafor Heatingu tegevjuht Birgit Linnamäe kinnitab Ekspressile, et kahjuks ei teavitatud teda vahejuhtumist õigeaegselt.

"Radiaatoritarne Kassisaba Arenduse OÜ-le hilines tootmistehnilistel põhjustel," sõnab Linnamäe ja lisab, et tagastatud on üle 85 protsendi ettemaksust. "Delafor Heating kui tootja suhtub vastutustundega oma kohustustesse ja kliendisuhetesse ning tasub ettemaksu lõplikult esimesel võimalusel."

Et Delafor Heatingul pole kõik plaanide kohaselt läinud, ei ole varasemaid sarnaseid katseid arvestades suur üllatus. Üheksakümnendate lõpus ehitas radiaatoritehase ka ärimees Heiti Hääl. “Tegime valmis, aga siis läks kõik nässu. Ei suutnud turustada. Tahtsime müüa Skandinaaviasse, aga me ei suutnud näiteks Soome Rettigi radiaatoriga hinna poolest võistelda,” kurtis Hääl Ekspressile mullu oktoobris. Tema sõnul olid kogused väikesed, tooraine omahind kallis ja projektijuhid nõrgad. “Kokkuvõttes täielik ämber,” ütles Hääl, kes investeeris tootmisse viis miljonit krooni.