Üllatav fakt selgub Käo poolt Isamaaliidu juhatuse liikmele Jaanus ¬Reisnerile saadetud e-kirjast.

"Minu jaoks on tegelikult üllatuseks, et investeerimissoov ja raha on olnud kogu aeg Hillar Tederi oma ja Sina oled olnud lihtsalt vahendajaks," kirjutas Käo aprillis 2003. "Seda oleks mul olnud oluline teada."

Käo kiri asub hiljuti jõustunud Tallinna ringkonnakohtu otsuse 2-04-123 juurde kuuluvate materjalide hulgas. Kolm kausta dokumente sisaldavad haruldast siseinfot Eesti suurärimeeste ja poliitikute vahelistest suhetest.

Kohtuloo tegelasi ühendab Mart Laari juhitud Isamaaliit. Jaanus Reisner on Eesti majanduses silmapaistev tegija ja Laari isiklik sõber üheksakümnendate algusest.

Suurettevõtjad Jüri Käo ja Hillar Teder kuuluvad partei staažikate rahastajate hulka.

Kui Laari valitsus valmistus 2000. aastal 66 protsenti raudteest maha müüma, soovisid mõlemad ärimehed saada sellest osa.

Teder osales Raudtee Erastamise Rahva Aktsiaseltsis (RER). Seal toimetasid sellised tuntud ettevõtjad nagu Urmas Sõõrumaa, Toomas Annus, Hans H. Luik jt.

Käo tegutses konkureerivas Baltic Rail Service'is (BRS), mis erastamiskonkursi lõpuks võitis.
RERi lüüasaamisest hoolimata ihkas Teder tükki raudteest edasi. Temale kui konkurendile poleks Käo aga ¬BRSis osalust müünud.

Siinkohal tuli Tederile appi õemees Ralf Õng. Reformierakondlane Õng pidas koos Reisneriga Mazdadega kauplevat Esma Autot.

Reisner oli saanud Käolt konfidentsiaalse pakkumise BRSi ridades raudtee erastamises kaasa lüüa. "Minu isikus oli võimalik selles osaleda," kinnitas Reisner kohtus tunnistajana ütlusi andes.

NB! Artikli täisversiooni loe värskest Eesti Ekspressist