Inimese peatäi on verdimev parasiit, mis elab ainult inimese juustes. Täid lapse peas ei anna endast enamasti mitte kohe märku ja on seal pesitsenud juba pikemat aega, kui laps hakkab oma pead sügama. Inimese peatäi pole tüüfuse või mõne teise ohtliku nakkustekitaja levitajaks ja nii võiks ju öelda, et mis siis sellest, las loom elab. Kas meil on aga ikka soovi täisid toita oma laste verega? Mida teha, et kaitsta nii lapsi kui lapsevanemaid selle eest, et nad ei muutuks täide paljunemise kohaks?

Viimasel paaril aastal on Taanis hakatud üha laiemalt kasutama täidest lahtisaamiseks tavalise tolmuimeja otsa pandavat "täiröövlit" (licesnatcher – inglise k). Selle mehhanismi kiitis Taani Tervishoiuamet heaks kui väga turvalise, kiire ja tõhusa peatäidest vabanemise vahendi, mis on lisaks keskkonnasõbralik ega põhjusta lastele mingit ebameeldivust.

Mitmetes Taani koolides on käivitatud täidest puhastamise programmid, mille eesmärk on tagada kooli kõikide õpilaste üheaegne täidest vabanemine. Ühe programmi kestus on 14 päeva, mille jooksul kõikide laste juuksed käivad viis korda täiröövlist läbi.

Tehnika on lihtne. Vajalik on tolmuimeja ja spetsiaalne kammi ning filtriga (täide kinnipüüdmiseks) otsik. Laps pannakse istuma mugavasse asendisse ja hästi valgustatud kohta, pikad juuksed jagatakse kolme kuni kuude hobusesabasse, lühikesed kammitakse "vastukarva" piirkondade kaupa. Iga hobusesaba "söödetakse" täiröövlisse ja kammitakse neli-viis minutit. Kuna täiröövel imeb endasse vaid täid, aga mitte nende munad, tuleb täiskuuri tegemiseks kahe nädala jooksul iga kolme-nelja päeva tagant "sööta" juuksed täiröövlisse. Vabatahtlikest lapsevanemad hoolitsevad selle eest, et kõikide laste pead saaksid puhastatud ja sellega muudetud kogu lasteaia või kooli kollektiiv täivabaks.

Täiröövli kodulehekülg internetis on www.licesnatcher.com, sealt saab vaadata ka videot, kuidas täiröövel töötab.