Ülestõusnud meistrite kogudus on üks 72 usundist, mille hulgast rahvaloendusele vastaja saab endale meelepärase valida. Nimekirja koostas siseministeeriumi usuasjade peaspetsialist Ringo Ringvee, kes kasutas eelmisel, 2000. aastal toimunud rahvaküsitlusel antud vastuseid.
„Ei saa öelda, et see nimekiri oleks kellegi omalooming, vaid just Eesti rahva ühislooming, sest see peegeldab seda olukorda, mis meil 11 aastat tagasi loenduse ajal oli,” selgitas Ringvee. „Osa nende seast on ilmselt tõesti ka sellised, kus võis olla kas või ainult üks nimetaja, kuid selles pole midagi väga üllatavat, sest kas või 1934. aasta rahvaloenduselgi, kus viimati enne 2000. aastat usu kohti küsiti, olid mõned üksikud päikesekummardajad ja kõik need läksid sinna kirja.”Usundite spekter on aga nimekirjas tõesti lai — eelmisel küsitlusel on leidnud Eestis teiste hulgas äramärkimist täiskuul sabatit pidav uuspaganlik liikumine wicca, Jeesust ja üha enam avastatavat universumit siduv urantia ja ka Venemaal alguse saanud molokanide liikumine, mille põhiliseks tunnusjooneks on paastu ajal ainult piima joomine. Kokku tunnistas 2000. aastal enam levinud suundadest erinevat uskumust ligikaudu 5000 inimest.

Usundeid levitab reisimine

Kui 1990-ndatel jõudsid mitmed baptistlikud usulahud Eestisse USA kuulutajate kaudu, siis viimastel aastatel on Ringvee sõnul uute usundite levikus väga oluliseks muutunud internet ja ka reisimine.
„Inimene käib eksootilisel maal, kus kohatakse teist inimest, kelle jutt tundub erakordselt tõepärane, või osaletakse rituaalis, mis tundub mõistlik või otstarbekas ja hakkab parem — nii seda traditsiooni tuuakse,” kirjeldas Ringvee. „Tegelikult ei erine see väga varasemast ajast ja toonasest usu meile toomisest, kui seda toodi Peterburist, lihtsalt nüüd on teised maailma kohad. Seejuures peab mainima, et kõrvalt vaadates võivad ju paljud usundid tunduda veidrad, aga seal sees olles ei tundu see sugugi veider.”
2005. aasta Eurobaromeetri küsitluse andmeil oli Eesti inimene üks usuleigemaid Euroopas ja skeptilisus mõjutab ka uute religioonide võidukäiku, kuna valdav osa eestlasi küll usub kõrgema jõu olemasolu, kuid organiseeritult mõne koguduse või liikumise ridades end hea meelega ei näe.
„Mulle tundub, et Eesti elanikkond on suure osa organiseeritud religiooni suhtes skeptiline ja kui vaadata viimast 20 aastat, mis on ka religiooni osas olnud liberaalne ja avatud, siis ega neid, kes enesele vabaturu olukorras tohutu järgijaskonna tekitanud, praktiliselt pole,” lisas Ringvee. „Huvipuudus oleks vale öelda, aga enese sidumine usutraditsiooni või -õpetusega tundub eestlasele vastumeelt.”

Kõige värvikam nimetus rahvaloendusel pakutavas nimekirjas on lilla leegi hoidja vennaskond, mille kohta mäletab Ringvee, et kümmekond aastat tagasi oli selle idee levitamiseks isegi koduleht olemas, kuid nüüd seda enam pole. Küll leiab infot, et usundiga on seotud püha Miikael, haldjad, hiiglaslikud kristallid ja palju muud huvitavat.
„See on kindlasti üks kummalisema nimega nimetustest selles nimekirjas ja on paljudele silma jäänud,” tunnistas Ringvee.
Eelmisel rahvaloendusel oli kõige populaarsem valik usu suhtes ükskõiksuse näitamine. Usunditest märgiti kõige sagedamini luterlust — 150 000 inimest, millest jäi napilt maha õigeusk 140 000 järgijaga.

Leia sobiv:

luterlane, õigeusklik/ortodoks, katoliiklane, baptist, Jehoova tunnistaja, nelipühilane, vanausuline (vene), adventist, metodist, islamiusuline, ainuusuline, anarhotantrist, anglikaan, animist, antikristlane, antroposoof, armeenia apostlik kirik, baha’i-usuline, budist, eesti vanausuline, eristamata kristlane, gnostik, hindu, judaist, kalvinist, karaiim, karismaatiline episkopaalkirik, karismaatiline osaduskirik, kristadelflane, kristlaste osaduse kirik, kristlikud vabakogudused, krišnaiit, kveeker, lilla leegi hoidja vennaskond, maausuline, maharishi-liikumine, mari omausuline, messia-usuline, molokaan, mormoon, native american church, new age, pagan, panteist, polüteist, presbüterlane, priilane, päikesekummardaja, rastafarianist, sahadza jooga, satanist, sikh, spiritist, šamanist, šinto-usuline, zoroastrist, taarausuline, tantrist, taoist, teosoof, tulekummardaja, udmurdi omausuline, ukraina kreekakatoliku kirik, unifikatsionist, urantia, uusapostlik kirik, valguskandjate liikumine, vene katoliku õigeusu kirik, wicca, viimase testamendi kirik, voodoo, ülestõusnud meistrite kirik