Mullu sügisest käima pandud festivali suures korralduslikus masinavärgis osaleb üle 340 Eesti kristliku koguduse eri konfessioonidest. Ametis on siinsed usujuhid, lisaks sajad vabatahtlikud. Koolitatakse välja ligi 1000 nõustajat-eestpalvetajat. Festivali päevadel toob rahvast üle Eesti kokku sadakond eribussi, lisaks on oodata külalisi Lätist ja Soomest. Korraldajad panevad mitmeks kuuks käima tasuta supiköögi ning kuhjavad lastekodud üle tuhandete kingitustega. Kõva lobitöö käivat ka ärimeeste ja poliitikute seas, et lootuse sõnum ka nendeni jõuaks.

Festivali rikkalikus programmis kuulutab Jumala sõna Franklin Graham. Koos oma tänavu 91aastaseks saava isa, sadadele miljonitele inimestele evangeeliumi kuulutanud, kümmet USA presidenti usuasjades nõustanud ning maailma mõjukaimate inimeste hulka valitud Billy Grahamiga käis ta viimati Eestis 25 aastat tagasi. Oleviste kirik, kus isa ja poeg toona jutlustasid, oli pungil rahvast täis, inimesi imbus aina juurde, vaatamata sellele, et miilits oli kiriku ümber piiranud. ­Grahami juhitav kristlik abiorganisatsioon Samaritan's Purse tegeleb heategevusega, alates mänguasjade, kooli- ja hügieenitarvete ning puhta vee filtrite kinkimisest arengumaadesse ja lõpetades HIV-kandjate ja kodutute abistamisega.

Lisaks Eesti artistidele astuvad Lootuse festivalil üles Grammy auhinna mitmekordne laureaat, gospelmuusika superstaar Michael W. Smith, maailma kiireim kitarrimängija Dennis Agajanian ning Jamaica päritolu džässpianist Huntley Brown. Eesti koguduste lauljatest on kokku pandud 500-liikmeline ühendkoor. Kui Tallinna festivalile oodatakse üle 10 000 inimese, siis Lõuna-Koreas toimunud samalaadsel üritusel käis 1,1 miljonit inimest.