Ent stopp! Mõelgem hetkeks, mida see toredus meie tervisele tähendab.
Tänase numbri avaloos refereerib Siiri Sõmer ajakirja Allergy ja mitmeid teisi lääne terviseväljaandeid, valgustamaks kiirtoidu mõju tarbijate tervisele. Arenenud riikides on viimase 30 aasta jooksul astma ja allergiliste haiguste esinemine järsult sagenenud. (Eelmises numbris viitas allergoloog Kaja Julge samale tendentsile ka Eestis.) Kuna geneetilised muutused tavaliselt nii kiiresti ei toimu, peaks põhjus olema elustiilis. Toitumist uurides selgus põhjuslik seos laste kiirtoidu tarbimise ning hingeldamistõve vahel.


Tõsi, moodsa eluviisi edendajad võivad nüüd vastu vaielda – Eestit nendes konkreetsetes uuringutes ju puudutatud ei ole. Samas aga ei saa unustada, et suurte kiirtoidukettide kontseptsiooni üks osa on toidu samasus erinevates maades, seega pole alust arvata, et Eestis müüdav kiirtoit vähem soola sisaldaks või vähem rasvane oleks.


Dermatoloog Nele Nurmik aga vaeb tänases lehes moodsat elu nahaarsti pilguga. Tarbimis- ja moetrendid on tema tööga otseselt seotud, sest nende ohvrid jõuavad hirmutavalt sageli nahaprobleemideni. Uued puhastusvahendid viivad nõudepesija kätelt ka kaitsva rasukihi. Kitsaste jalanõude buum on möödas, ometi annab see tänapäevani nahaarstidele ja ortopeedidele tööd. Solaariumite varjuküljeks on põlenud nahk, kunstküünte kurvaks tagajärjeks räsitud küüned. Ja hoidku trendiloojate kaitsevaim lisaks rõivamoe esitlejatele ka neid teismelisi tütarlapsi, kes supersaledaid modelle imetledes söömise ära lõpetavad ning mõnda aega hiljem seiskunud naiselike funktsioonidega naistearsti juurde jõuavad, halli nahka ja nõrku liigeseid märgatakse tavaliselt alles hiljem.


Aina tugevam meik, aina pikemad tööpäevad ja piduööd, aina enam sigaretisuitsu ja vähem tervislikku toitu ja und lõhuvad järjekindlalt seda peamist, mis meil tööd teha ja elada peaks aitama – meie mõistust ja õppimisvõimet.


Seda lehte kokku pannes mõtlesin ühele huvitavale seosele. Inimese tervis ja ümbritsev keskkond … Lahendused, mis on tervisele kasulikud, toetavad ka tervemat ja puhtamat keskkonda ning vastupidi.