Esmaspäeval esitati kuri­teokahtlustus kahele järjekordsele kõrgele ametnikule. Tartu liikluspolitsei endine pealik Oleg Barinski-­Gesjuk ning praegune liiklustalituse juht Marek Tiirats tunnistati kahtlustatavaks relvade ebaseaduslikus käitlemises. Meestelt vabadust ei võetud.


Tiirats kuulus endise Lõuna prefekti Aivar Otsalti lähikonda. 2006. aasta oktoobris osales ta koos Otsaltiga neli päeva kestnud reisil Ameerika Ühendriikidesse.


Kokku on viimastel nädalatel eri kuritegudes – sh riigi vara omastamine, ebaseaduslik jahipidamine või Lõuna prefekti Tarmo Kohvi eraviisiline jälitustegevus – kahtlustatavaks tunnistatud juba üle kümne praeguse või endise Lõuna prefektuuri ametniku, sh endine prefekt Aivar Otsalt, komissarid Janek Prits ja Margus Ratnik, koos Otsaltiga Ida prefektuuri kolinud ja sealset kriminaalosakonda juhtinud Rauno ­Võsaste, aga ka Lõuna prefektuuri endine pressipealik, Aivar Otsalti kauaaegne usaldusalune ­Eduard ­Vismann, kes samuti selle aasta alguses koos ülemusega Virumaale kolis.


Tartu liikluspolitsei kahe tippametniku kohta leidus tähelepanuväärseid märkusi ka hiljutises Harju maakohtu otsuses Villu Reiljani – Tarmo Silla – Aivo Pärna pistiseasjas. Kohtuotsuses seisis täies mahus ja tsenseerimata kujul Aivo Pärna ja Aivar Urmi telefonikõne salvestus, kus Pärn nimetas Barinskit “isehakanud sõbraks”, kes muuhulgas andis talle nõu, kuidas kiiruseületamise eest saadud trahv vaidlustada. Marek Tiiratsit nimetas vahva ärimees Pärn “m...iks”.


Huvitav oli ka kahekõnes Barinskit puudutanud osa.


Pärn: “Sisekontroll on siin kuradi kannul neil ja eks neil on nagu raske ka, raisk. Ba­rinskil on kurat viimane hoiatus. See kustutas aasta tagasi mingisuguse kuradi sugulase täis peaga sõidu ära, raisk. Barinskit tead vä?


Urm: “Barinskit... Jaa, ei, no, ma tean... No, see oli nõukogude ajal viimane munn, raisk, kurat.”